Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 6. studenoga 2011.

KNEDLE OD ŠLJIVA

( recept iz časopisa Dobra hrana br. 4 )



Sezona šljiva je prošla ali knedle se nešto što čitave godine možemo puniti džemom ako nema svježih šljiva ili marelica a i šiškrli su odlični posipani mrvicama i orasima ili makom

SASTOJCI:

1 kg krumpira ( kuhanog, oguljenog i propasiranog )
200 g brašna
1 velika žlica maslaca ( ili ulja )( ja bi stavila mast, op.a.)
1 jaje
malo soli
1 kg šljiva ( opranih i očišćenih )

3 velike žlice mrvica
4 velike žlice maslaca
šećer
cimet

Propasirani topli krumpir pomiješati s brašnom, dodati maslac, jaje i sol pa umijesiti glatko tijesto. Razvaljati u kobasicu pa rezati po komad, razvaljati i formirati kuglice koje zatim puniti voćem ili džemom. Dobro zatvoriti da se prilikom kuhanja ne raspadnu. Kuhati u kipućoj vodi dok isplivaju na površinu. Rastopiti maslac, na njemu popržiti mrvice koje zatim preliti preko gotovih knedla. Servirati posipano šećerom i cimetom.


Po želji može se preko svega dodati i vrhnja :)

P.S. mom malom djetetu ( koje btw. studira u Zg ) predlažem da pojednostavi stvar

-napravi šiškrle, uvalja ih u popržene mrvice i preko njih servira onaj fini džem od višanja kojeg je radila Bojanova mama ( puse )