Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 23. studenoga 2011.

CLAFOUTIS ( klafuti )

Izvorno, Clafoutis je francuski desert od višanja pečenih na tijestu s maslacem i prelivenih rožata kremom. Poslužuje se mlak, posut šećerom u prahu. Javljaju se brojne varijacije sa šljivama, jabukama, breskvama, kupinama i ostalim voćem ali onda se u pravilu ta vrsta kolača zove flaugnarde.

Zadržimo se na klafutiju:

Za jednu manju formu promjera 28 cm potrebno je:


  • oko pola kilograma svježih višanja, opranih i otkoštenih ( smrznute, kompot... )
  • 250 ml sladkog vrhnja
  • 4 jaja
  • 3 žlice brašna
  • 150 grama šećera
  • po želji strugana limunova kora
  • malo ekstrakta vanilije (1 žlica arome ili 1 vanili šećer )
  • malo soli
  • šećer u prahu za posipanje


PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
1) Formu premazati maslacem i pobrašniti. Po dnu poslagati očišćene višnje.

2) Istući jaja sa šećerom, dodati vanili šećer, sol, brašno, limunovu koricu i na kraju rahlo umiješati slatko vrhnje ( ne tučeno ).

 3) Preliti preko višanja, lagano protresti kako bi se krema poravnala pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći dok ne dobije zlatno žutu boju, oko 25-30 minuta.
4) Izvaditi iz pećnice, lagano ohladiti pa nožem zaokružiti formu kako bi se klafuti odvojili od nje. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu.

-čini se zgodno za bilo koju formu i bilo koje voće, izvrstan je s borovnicama a isto tako u kombinaciji jabuka i cimeta

nema veze što se zove fla...bla bla
važno da je ukusno :)