Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 19. studenoga 2011.

MINI PITE OD BUNDEVE I SIRA


Na prekrasnom blogu Sweet Sensation nađe se svakojakih finih stvari, ovo sam skinula dok još uvijek ima bundeva na tržnici pa ga odmah možemo testirati.

Neki dan sam u Lesnini napokon pokupovala kalupiće za quiche i mini pudinge koje sam se već dugo spremala. I kaj da velim, jedva čekam da ih isprobam a ove su pitice savršena prilika :)

Autorica recepta kaže da je pita s integralnim prhkim tijestom i nadjevom od sira prošaranim aromatičnim pireom od bundeve - bila izvrsna.
Nema razloga da joj ne vjerujemo.
Kome se neda raditi tijesto može isprobati PUDING OD BUNDEVE

Kako je recept i postupak doista izdašno opisan kopiram ga u cjelosti, a original možete vidjeti OVDJE.

za 6 pita promjera 10cm:

SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:
80g glatkog brašna
90g pšeničnog integralnog brašna
prstohvat soli
80g hladnog maslaca, narezanog na kockice
2 žlice šećera
2-3 žlice hladne vode

Postupak:
Pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol u multipraktiku i kratko ga uključite tako da se sastojci dobro izmiješaju. Zatim dodajte hladni maslac i ponovo uključite multipraktik. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama (oko 15-20 sekundi). Potom dodajte vodu, žlicu po žlicu. Prvo stavite 2 žlice i miksajte dok se tijesto lagano ne počne formirati u kuglu (oko 30 sekundi). Ako vam se čini da je presuho, dodajte žlicu vode i nastavite miksati dok se tijesto ne skupi glatku kuglu. Tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu, dlanom ga spljoštite u disk. Zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C. 6 okruglih kalupa za pitu premažite maslacem.



Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na 2mm debljine. Razvaljano tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova pa svaki dio prstima utisnite uz dno i stranice pripremljenih kalupa. Višak tijesta odrežite oštrim nožem, a dno na nekoliko mjesta probodite vilicom. Prije pečenja tijesto ohladite u hladnjaku 10-15 minuta kako se tokom pečenja ne bi skupilo. Na ohlađeno tijesto položite komad papira za pečenje pa po njemu suhi grah ili leću kako se tokom pečenja tijesto ne bi napuhnulo. Pecite 10 minuta, izvadite grah i papir za pečenje, a tijesto ostavite da se malo ohladi dok vi pripremate nadjev.

Sastojci za nadjev od sira i bundeve:

80g pirea od bundeve
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/8 žličice muškatnog orašćića
1/8 žličice mljevenih klinčića
220g krem sira
55g šećera
1 vanilin šećer (10g)
1 žličica škrobnog brašna
55g kiselog vrhnja
1 veliko jaje

Postupak:
Pećnicu smanjite na 160°C.

U pire od bundeve umiješajte cimet, đumbir, muškatni orašćić i klinčiće te odložite sa strane.
U zdjeli pomiješajte krem sir, šećer i vanilin šećer i izradite mikserom. Umiješajte škrobno brašno i kiselo vrhnje i na kraju dodajte jaje. Miksajte kratko, tek toliko da se smjesa ujednači. Tri pune žlice smjese od sira dodajte pireu od bundeve i dobro promiješajte.

Polupečeno tijesto napunite nadjevom od sira. Na površinu nadjeva u nekoliko hrpica stavite pire od bundeve. U nadjev uronite štapić za ražnjiće ili nožić i lagano pomiješajte dvije smjese tako da dobijete šare. Što manje miješate, to će šare biti ljepše.

Pite pecite 25 minuta, potom ih ohladite na sobnu temperaturu i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata prije posluživanja.

Ohlađene pite ukrasite šlagom s aromom cimeta i pospite mješavinom izmrvljenih keksa i sjeckanih pecan oraha.

Sastojci za šlag s aromom cimeta:
100ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
1/4 žličice mljevenog cimeta

Postupak:
Sve sastojke izmiksajte na najvećoj brzini u mekani šlag.


Za posluživanje:
tostirani pecan orasi, grubo sjeckani
izmrvljeni keksi s đumbirom (ili po izboru)
prstohvat cimeta

Sve sastojke pomiješajte u željenim omjerima.