Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 18. studenoga 2011.

PUDING OD JABUKE...

vratimo se jabukama :)


evo još jedan simpatičan recept za brzinski desert koji je u međuvremenu ispao favorit među desertima jer ga radim najmanje dva do tri puta tjedno i svima ali baš svima se sviđa


SASTOJCI:

4 šnite kruha francuza ( bez korice )
200 grama sladkog vrhnja
2 žlice šećera
1 vanili šećer
1 žlica ruma ili konjaka ( opcionalno )
1 žlica maslaca
3-4 jabuke, oguljene i narezane na kriškice
3 žlice reskog džema ( ribizl, borovnica, višnja... )
( cimet po želji )

POSTUPAK:

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva

Staviti džem u malu zdjelicu i lagano ga zagrijati u mikrovalki. Dodati čajnu žlicu vode i promiješati.
U drugoj zdjelici pomiješati sladko vrhnje, šećer, vanili šećer i rum. Umočiti svaki komad kruha u mješavinu da se dobro napije sa svih strana pa položiti svaku šnitu u individualnu posudicu za pečenje ( premazanu maslacem i pobrašnjenu mrvicama ) ili ih poredati u jednu veću.
U tavici rastopiti maslac na srednjoj temperaturi i pržiti narezane jabuke 1-2 minute sa svake strane da lagano potamne. Posložiti pržene jabuke preko kruha i premazati zagrijanim džemom.

Peći oko 20 minuta dok jabuke omekšaju a kruh se karamelizira.

*********

KOMENTAR:

Ajmeeee....ovo je strašno fino!



U potpunosti sam se držala recepta, namazala kalupiće maslacem, posipala ih mrvicama i sve po redu. Jedino na što skrećem pažnju je da bi pudinzi izgledali kao na slici potrebno je kruh odrezati barem dva prsta debelo, staviti u visoke kalupe pa preko njega preliti vrhnje u debelom sloju kako bi se kruh što bolje napio. Za četiri kalupića trebalo mi je 2 dl vrhnja i jedna jabuka. Jede se žličicom. Meko je i kremasto. Mislim da je dovoljno staviti samo vanili šećer u vrhnje pa onda malo više džema preko jabuka. Ja sam imala domaći s višnjama. Dodala sam u njega puuuno cimeta ( što je vidljivo ) i malo ruma....mmmmmm.... a na kraju sve posipala sjeckanim ružmarinom i zapekla




Jedno je sigurno - sutra ću to raditi u velikoj zdjeli ( onoj za salatu ) i sve pojesti sama...hehe..

e da,

korice od kruha mogu se narezati na sitne kockice i popržiti na suhoj tavici pa iskoristiti kao prilog krem juhama






od jednog francuza ispala je puna staklenka krutona i pola sata više posla
:)