Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 30. studenoga 2011.

CLAFOUTIS OD ŠLJIVA

Znam da nije sezona šljiva ali trenutno su aktualni recepti iz kalupa pa evo još jedan...


Zapravo bih trebala ovo nazvati flaugnarde, jer originalni klafuti, kako piše u Wikipediji, uvijek su od višanja, no ovo mi je izgledalo jednostavnije i brže od originala pa ne škodi probati. Nikad se ne zna. Inače originalni recept je OVDJE


SASTOJCI:
2 jaja
5 vrhom punih jušnih žlica šećera + 2 dodatno
1 čajna žlica ekstrakta vnilije
1/2 čajna žlica ekstrakta badema
3 jušne žlice brašna
na vrh noža soli
2 dl slatkog vrhnja
80 ml mlijeka
1/2 kg šljiva
3 žlice maslaca

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Namastiti kalup maslacem i posipati ga mrvicama. U velikoj posudi umutiti jaja sa 5 žlica šećera da se zapjeni. Umiješati ekstrakt od vanilije i badema, zatim brašno, sol, mlijeko i na kraju slatko vrhnje. Ostaviti da se odmori najmanje 10 minuta.
Za to vrijeme očistiti šljive i narezati ih na komade ili ostaviti u polovicama, prema želji.
Poslagati ih po dnu posude u kojoj će se peći pa nakon desetak minuta po njima preliti odležalu smjesu. Peći cca 20-25 minuta do kad dobije laganu boju. Izvaditi iz pećnice a grijače u pećnici pojačati na maksimum. Maslac ( 3 žlice ) zagrijati u posebnoj tavici i kad se rastopi preliti preko pečenih klafuta. Preko maslaca posuti one dvije žlice šećera koje su nam ostale pa staviti u pećnicu na najgornju rešetku ispod grijača na 1-2 minute da se zapeče.
Servirati vruće

ISKUSTVO: još neiskušano