( iz časopisa Dobra hrana br. 4 )
Mmmmmm.....mirisi i okusi mamine kuhinje...Ovo je oduvijek bilo jedno od meni dražih variva pa, iako je Ledo škrinja prepuna smrznutih proizvoda, ipak preferiram proljeće kad je tržnica prepuna mladog graškića i mrkvice.
ZA VARIVO:
300 g mladog graška
300 g mlade mrkve
1 glavica luka
2 dl pasirane rajčice
sol i ostali začini po želji
( ja uvijek dodam malo kopra i peršina, naravno tu je još i krumpir, a bez domaćih kobasica moj suprug ne može ni zamisliti variva pa je to obavezan sastojak, op.a. )
ZA NOKLICE:
1 jaje
100 g brašna
sol
na vrh noža P/P ( prašak za pecivo )
1 žlica suncokretovog ulja
( predlažem žlicu masti, od nje su knedlići meki i podatni )
1) umutiti noklice
2) Luk oljuštiti i izrezati na sitne kockice. U lonac stavit 2 žlice ulja, dodati luk i miješati na vatri dok luk ne postane staklast. Sad je vrijeme da se dodaju one kobasice narezane na ploškice i kockice krumpira. Još malo pržiti pa dodati vode ( 6 dl ) grašak i mrkvicu narezanu na sitne kockice, te pasiranu rajčicu. Kad proključa, kuhati još 15-20 minuta, dodati začine, pa ukuhati noklice.
NOKLICE: U zdjelici umutiti jedno jaje, dodati sol, brašno i prašak za pecivo. Masu dobro umiješati pa pustiti da odstoji 10-15 minuta.
U noklice se može umiješati sitno sjeckani peršin ili vlasac ( op.a. )