Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 5. kolovoza 2019.

PEČENE I PUNJENE TIKVICE .... ( LCHF / KETO ) - dopunjeno

Sezona je tikvica.
U našem vrtu rastu ko blesave pa sve više liče na toljage a sve manje na tikvice, no moram priznati da mi čak i takve, ogromne, nikad ne dosade.

Najdraži način pripreme je zapravo i veoma jednostavan.

PEČENE TIKVICE SA SIROM

POTREBNO:

  • 1 velika tikvica
  • ribani tvrdi sir (cheddar)*
  • ULJE OD ZAČINSKIH TRAVA: maslinovo ulje, sol, papar, čili, češnjak, po želji dimljena crvena paprika - dodati u maslinovo ulje, dobro promiješati i poklopiti. Korisno za premazivanje svih obroka s tikvicama

1) Oprati i narezati tikvicu po dužini na 8 dijelova
2) Napraviti umak od maslinova ulja i začina
3) položiti tikvicu na papir za pečenje, premazati začinjenim uljem i posuti sirom
4) zapeći desetak minuta da se sir rastopi
*chedar se dobro ponaša i kad je hladan, za razliku od ostalih sireva koji se stvrdnu i zaljepe on i dalje ostaje mekan što pridonosi dobroj iskoristivosti hrane.

Evo još jedan jednostavan bezmesni recept za iskoristiti velike tikvice.

TIKVICE PUNJENE 'RIŽOM' OD CVJETAČE




POTREBNO:

  • jedna velika tikvica        ( izdubljena )
  • trećina cvjetače
  • tvrdi sir ( cheddar )
  • 2 žlice vrhnja ( ili maslinova ulja )
  • začinske trave
  • sol, papar
  • po želji malo pršuta ili pancete
  • ribež
IZRADA:
1) Na krupni ribež naribati cvjetaču i sir
2) Nasjeckati začinske trave i pršut
3) U zdjeli pomiješati ribanu cvjetaču, ribani sir, sjeckane začine, pancetu i vrhnje.
Po želji dodati sjeckane masline ili druge dodatke.
Oprezno soliti zbog pršuta, sira i maslina koji su već slani.
4) Napuniti tikvice nadjevom 
5) Zapeči kratko tek toliko da se sir otopi.

6) Za servirati treba još samo neki fini kajmak i/ili ljuti umak :)



PEČENE TIKVICE S MOZZARELOM ( dopunjeno 12.8. )
Samo mala ideja kako još iskoristiti 'oversize' tikvice 

-Kao podloga za 'pizzu' - umak od začinskih trava ( gore ), rajčica, mozzarela i svježe bilje. Zapeći i po želji servirati s ketchupom.



Ostala jela s tikvicama:


ponedjeljak, 17. lipnja 2019.

KETO ČUPAVCI

Evo sad jedan klasičan recept na malo drugačiji način...
Koristimo iskušani CHIA DŽEM uz klasičan masni biskvit izrađen od kokosovog brašna i eritrita

POTREBNO:
Suhi sastojci:
1 cup ( 100 g ) mljevenih badema
1/4 cup ( 25 grama ) kokosovog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 cup ( 80 grama ) eritrita + par kapi stevije






Mokri sastojci:
3 velika jaja
1/4 cup  ( 45 grama ) otopljenog maslaca
1/4 cup( 60 g ) vrhnja ( koristila sam kokosovo )
1 žlica jabučnog octa
1 žlica vanili arome


CHIA DŽEM:
1/2 kg jagoda ( ili bilo kojeg drugog voća )
3-4 žlice bijelih chia sjemenki
javorov ili agavin sirup ili med,  prema ukusu

KOKOS u ljuskicama za uvaljati

IZRADA:
1) Od gornjih sastojaka napraviti chia džem; blendati voće u pire, zasladiti i dodati chia sjemenke.
Staviti sa strane da odstoji najmanje pola sata
Detaljnije upute pogledajte  OVDJE .

2) U posebnoj malo većoj posudi pomiješati suhe sastojke: mljevene bademe i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol.

3) Jaja umutiti s eritritom, dodati otopljeni maslac, vrhnje i jabučni ocat pa još malo mutiti. Taj se proces može izvesti u blenderu.

4) Mokre sastojke sipati u posudu sa suhima te sve zajedno dobro povezati pjenjačom.

5) Masu sipati u veoma mali silikonski kalup ( 20 x 20 cm ) ili metalni lim obložen  papirom za pečenje.
Peći na 180 stupnjeva da dobije lijepu zlatnu boju. Ohladiti

6) Hladan biskvit narezati u željene oblike pa ga umakati u džem i uvaljati u ljuskice kokosa.
Chia džem se malo teže lovi za biskvit ali uzevši u obzir da se radi o kvalitetnijoj slastici oprostit ćemo mu taj dio i malo se potruditi.

Varijacije na temu:

KUGLICE ( slika lijevo )od ostatka biskvita pomiješanog sa chia džemom. Dio kuglica uvaljanih u kokos, dio bez toga.


POSLASTICA U ŠALICI ( slika na dnu stranice ): red chia džema, red domaćeg čokoladnog preljeva, red keto biskvita....pa sve još jednom

Pogledajte kako lijepo oni mogu izgledati ako ih radite u obliku za muffine i okrenete naopačke.
Recept je mrvicu modificiran, preuzet sa stranice SUGARFREE SPRINKLES

....a sad pustite mašti na volju i zamislite to isto sa chia džemom od borovnica ili kupina, pa od kivija, ananasa, manga....

Ukusno i razigrano šarenilo na stolu. Uz to još i zdravo, bez brašna i šećera.

srijeda, 5. lipnja 2019.

CHIA DŽEM

OZNAKA: raw food, vegan
PRIPREMA: 5 minuta + 30 minuta

Nakon chia doručka u sezoni jagoda evo još jedan jednostavan i veoma svestran recept primjenjiv na sve vrste voća.

Prava je revolucija kad jednom otkrijete da možete izraditi džem bez kuhanja i bez šećera, od sezonskog voća kojeg ne morate ubiti kuhanjem.

Potrebna su samo 2 sastojka, sve ostalo je po želji





POTREBNO:
  • 500 grama očišćenih jagoda
  • 2-3 žlice chia sjemenki ( po mogućnosti bijelih *)
-po želji malo meda ili javorovog sirupa ( agava sirup ili eritrit za dijabetičare )

Jagode pretvoriti u pire u blenderu ili multipraktiku, dodati chia sjemenke i pustiti 30 minuta da nabubre. Najbolje preko noći. Po želji zasladiti jednom žlicom slada.

Možete aromatizirati vanilijom, limunovim sokom i koricom ( odlično se slaže s malinama ), narančinim sokom i koricom ( super kombinacija sa šljivama ), đumbirom ( slaže se s citrusima ), cimetom i klinčićem
( jabuke, kruške )...

Brzo, jednostavno i zdravo. Zadrži sve hranjive sastojke iz voća, omega 3 iz chia sjemenki i vlakna koja daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pogodno je za sve generacije pa ne postoji apsolutno nikakav izgovor da se ne upustite u to :)

*Ne postoji nikakva nutritivna razlika između bijelih i crnih CHIA sjemenki osim što će voće zadržati ljepšu boju ako upotrijebite bijele. CHIA je malena sjemenka velikog potencijala o čijim mogućnostima više pročitajte OVDJE .


Chia džemom možete nadjevati palačinke i kolače, dodavati u jutarnje obroke, koristiti za smoothie i sve gdje vam padne na pamet.
Drži u hladnjaku do 7 dana ako ga prije ne pojedete :)
Ako pak zaključite da je staklenka sa džemom prazna, u minutici možete napraviti svoju novu, svježu dozu slatkog džema.

Pogledajte: Sezona je jagoda


utorak, 4. lipnja 2019.

CHIA DORUČAK

Sezona jagoda ne traje dugo, jedan od meni najdražih obroka je jutarnji chia puding s jagodama ili malinama koje stižu uskoro.

Gotov je u trenutku, ako se pripremi navečer ujutro je spreman za ponijeti na posao a napravljen ujutro odličan je kao slatki mali obrok poslije ručka kad se vratim s posla.

OZNAKA: Vegan
PRIPREMA: 5 minuta od početka do kraja






POTREBNO:
zdjelica jagoda
1-2 žlice chia sjemenki
kokosovo vrhnje
bournbon vanilija

IZRADA:
Vilicom izgnječiti jagode, umiješati pola limenke ( cca 200ml ) kokos vrhnja, chia sjemenke i vaniliju. Dobro sve izmiješati i staviti u staklenku ili čašu da odstoji najmanje 15 minuta, idealno preko noći.


Ovo se može smatrati i kao bazom za sve daljnje kreacije u koje možete umiješati:

-zobene pahuljice
-med, javorov sirup, agavu
-kakao zrnca
-peludni prah
-sjeckane orašaste plodove
-organski kakao prah...
-komadiće ostalog svježeg voća ( banane, borovnice... )
Uglavnom sve što vam se čini kao dobra kombinacija

Meni osobno, najviše od svega paše dašak čiste vanilije :) 

petak, 31. svibnja 2019.

MOTAR I PRŽENI AVOKADO

Recept za avokado preuzet iz knjige KETO-TARIAN, Dr. Will Cola

Za ovo nesvakidašnje jelo zahvaljujem mojoj prekrasnoj prijateljici Ami iz Splita koja nam je motar donijela u Zagreb na tečaj Batzi kod naše drage učiteljice dr. Elene Parigin.

To je bio moj prvi susret s motrom no nadam se ne i posljednji jer ovo neobično aromatično bilje nešto je što doista svi koji imaju prilike moraju probati.
Više o njemu pročitajte u članku OVDJE

PRIPREMA: Kratko sam ga na pari prokuhala, umočila u mješavinu maslinova ulja i aceta balsamica te servirala uz prženi avokado i domaću majonezu bez jaja.
OZNAKA: Vegetarian
PRIPREMA: 10 minuta
KUHANJE: 25 minuta


Za prženi avokado potrebno je:

  • 3/4 šalice mljevenih badema
  • 1/4 žličice čili praha
  • 1/4 žličice soli
  • 1 zreli avokado, prepolovljen, otkošten i narezan na ploškice
  • Domaća MAJONEZA bez jaja
  • 1 žlica paste od rajčica ( ako želite )
  • 1 žlica limunovog soka
  • prstohvat dimljene paprike

IZRADA:
1) Ugrijati grill tavu ili tablu, dodati masnoću 

2) Mljevene bademe pomiješati sa solju i čili prahom 

3) Ploškice avokada uvaljati u tu mješavinu sa svih strana pa staviti na laganu vatru da se prže. Okretati da ne pregore

4) Motar za to vrijeme na pari lagano prokuhati i ocijediti. Umočiti ga u mješavinu maslinovog ulja i aceta balsamica ( ili limunovog soka ). Nema potrebe soliti ni začinjati jer motar je sam po sebi slan i dovoljno aromatičan.

5) Majonezu začiniti pastom od rajčica, po vrhu posuti prstohvat dimljene paprike

6) Motar lagano protresti da se ocijedi od marinade

7) Servirati prženi avokado, motar i domaću MAJONEZU posuto klicama 


Nutricionističke vrijednosti za prženi avokado:
---------------------------
Protein: 11g * Net carb: 7g * Masnoća: 57g
--------------------------


Hvala dragoj Ami na ovom gastro užitku! Uživala sam u svakom zalogaju. Preostali motar servirala sam drugi dan uz prženi losos, klice i zelje s grila.


četvrtak, 30. svibnja 2019.

DOMAĆA MAJONEZA bez jaja



OZNAKA: Vegan
PRIPREMA: 3 minute
IZRADA: minutica

Ako volite majonezu zašto ne biste izradili svoju vlastitu? I još k tome bez jaja, gotovu u svega par minuta

Osnovni sastojci su ulje, mlijeko, limunov sok i crna sol koja daje miris po sumporu pa naša majoneza bez jaja miriše kao prava kupovna majoneza s jajima ( khh, khh...nećemo ulaziti u diskusiju oko sastojaka u kupovnim proizvodima ).

Svi ostali dodaci su po želji pa predlažem da se poigrate okusima i svojoj majonezi dadete vlastiti štih. Možete umjesto senfa dodati kurkumu za lijepu žutu boju, dimljenu crvenu papriku, češnjak u prahu, ribane krastavce kao za remuladu...mogućnosti su brojne.

POTREBNO:
  • 240 ml ( 1 cup ) hladnoprešanog suncokretovog ulja*
  • 120 ml ( 1/2 cup ) mlijeka**
  • 1 žlica limunovog soka 
  • 1 žlica jabučnog octa 
  • 3/4 žličice himalajske soli
  • prstohvat crne soli ***
     ( glumi jaja :)
  • 1/4 žličice gorušice u prahu (ili žličica senfa)
  • štabni mikser ili blender
( video kako izraditi majonezu štabnim mikserom pogledajte OVDJE )

Napomena: Veoma je važno da mlijeko i ulje budu iste temperature

IZRADA:
sve sastojke staviti u visoku usku posudu i miksati štabnim mikserom ili jednostavno sipati u blender. Gotovo je u trenutku

Kako izraditi majonezu u blenderu pogledajte OVDJE

*ULJE - možete upotrijebiti:
-hladnoprešano suncokretovo  ( preporuka )
- maslinovo ( pazite da nije ono zeleno, gorko, majoneza ispadne opora )
- kokosovo ( najzdravije, termoNEstabilno, stisne se na hladnom i gubi strukturu, nije pogodno za francusku salatu ali odlično je za odmah upotrijebiti )
- avokado ulje, veoma je populano ( skupo i gorko, majoneza ispadane zelena )
Klasično suncokretovo ulje iz supermarketa odavno sam prestala koristiti zbog količine trans masnih kiselina koje sadržavaju sva ta jeftinih ulja.
...ostala nisam isprobala

**MLIJEKO
-koristite biljno mlijeko: pazite - kupovna biljna mlijeka znaju imati dosta šećera, ja sam koristila sojino 
-kozje - za one intolerantne na laktozu kozje mlijeko je dobra opcija iako se koji puta dogodilo da majoneza nije baš jako čvrsta, ali generalno uspijeva
-punomasno kravlje mlijeko - garantirano uspijeva, no nije veganska opcija

***CRNA SOL je vulkanska mineralna sol, nazvana 'crna' bog vulkanskog porijekla ali zapravo lagano roza boje, ima miris po sumporu i našoj majonezi daje autentičnost. Kupuje se u trgovini zdrave hrane pa ako radite vlastitu majonezu ovo je neophodan sastojak jer apsolutno nitko neće primijetiti razliku, osim vas koji znate vrijednost domaćeg uratka :)
Više o crnoj soli pročitajte u članku OVDJE

Začinjenu majonezu možete koristiti uz ODREZAK OD CVJETAČE ili GRILANU SALATU S JAJIMA



utorak, 28. svibnja 2019.

BRZA JUHA OD ŠPAROGA



U sezoni šparoga ovo je jedan od najbržih i po meni najukusnijih načina na koje možemo iskoristiti ovo krasno povrće.

OZNAKA: Vegetarian
PRIPREMA: 5 minuta
IZRADA: 10 minuta






POTREBNO:
  • snopić divljih šparoga ili par komada uzgojenih
  • pola avokada, očišćenog i otkoštenog
  • himalajska sol, papar
  • kokosovo vrhnje za serviranje
  • začinske trave
IZRADA:
1) Očišćene šparoge staviti u malo vode da se kuhaju 5 minuta
2) Šparoge zajedno s vodom u kojoj su se kuhale sipati u blender 
( dozirati vodu ovisno o željenoj gustoći  )
3) Dodati avokado, sol i po želji začinske trave
4) Zblendati i servirati odmah garnirano kokosovim vrhnjem 

Brzo, jednostavno, veoma ukusno!


petak, 24. svibnja 2019.

FILE BAKALARA SA ŠPINATOM, CRVENIM GREJPOM I KLICAMA

( Knjiga KETO-TARIAN, Dr. Will Cole )

Danas je petak pa evo sad jedan brzinski s ribicom.
Najdulje traje čišćenje grejpa

OZNAKA: Pescatarian
PRIPREMA: 15 minuta
PEČENJE: 15 minuta

POTREBNO:

  • file bakalara, začinjen po želji     ( može i neka druga ribica )
  • špinat, očišćen i opran
  • zreli avokado
  • crveni grejp, očišćen od kožica
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

IZRADA:
1) Ugrijati grill tavu, dodati maslinovo ulje pa staviti file da se peče
2) Za to vrijeme očistiti crveni grejp od kožica pri tom skupljajući sok koji se cijedi
3) Narezati grejp na komade a u sok dodati sol, papar i malo maslinova ulja
4) Avokado narezati na kocke
5) U zdjeli napraviti salatu: pomiješati oprane listove špinata, avokado i začinjen sok od grejpa
6) Salatu servirati s pečenom ribom, ukrasiti klicama

Tko ne voli grejp može koristiti limunov sok, ja volim gorko pa mi je ovo baš dobro sjelo :)

Možda ste primijetili klice kao omiljen dodatak, to je zato što mi u Varažinu imamo sreću pa poznajem uzgajivače a osobno sam od njih imala prilike slušati puno dobrih stvari o klicama stoga nemojte propustiti priliku svaki tjedan opskrbiti se novom svježom zalihom.

Varaždinci se za klice mogu prijaviti na saptacklicama@gmail.com, klice su provjerene iz bio uzgoja i veoma brižljivo njegovane, kao što i samo ime govori ( šaptač klicama :)



srijeda, 22. svibnja 2019.

Grilana salata i avokado s jajima

( Knjiga KETO-TARIAN, Dr. Will Cole )

.
Vauuuu....kako je ovo dobroooo...
Pravi doručak za šampione :)


OZNAKA: Vegetarian
PRIPREMA: 10 minuta
PEČENJE: 10 minuta

Jednostavno, ne zahtjevno i finoo..
Savjet: obavezno probati!



POTREBNO:

  • 1 Rimska salata
  • 1 avokado
  • grančica cherry rajčice
  • 2 žlice ghee maslaca
  • 1 ili 2 velika jaja
ZA UMAK:
  • 2 žličice sitno sjeckanih inćuna
  • 1 mali češanj češnjaka
  • sok pola limuna
  • 1 žličica Dijon senfa ( može sa sjemenkama )
  • 5 žlica maslinova ulja
IZRADA:

1) Oprati povrće
2) Ugrijati grill tavu
3) Prepoloviti avokado
4) Salatu premazati ghee maslacem
5) Na ugrijanu tavu složiti polovicu avokada, salatu i rajčicu pa pržiti da se salata isprži sa svih strana
6) Dok se peče napraviti umak od sjeckanih inčuna, češnjaka, limunovog soka, senfa i maslinjaka. Dobro sve umutiti.
7) Povrće izvaditi na tanjur pa na masnoći u tavi ispržiti jaje (ili ako želite negdje sa strane paralelno s povrćem u drugoj tavici ispržiti jaje)
8) Servirati odmah preliveno umakom

Božanstveno!!




 

ponedjeljak, 20. svibnja 2019.

DOMAĆA SUPERFOOD ČOKOLADA

Evo jedna brzinska slastica...

Zašto kupovati kad možemo sami napraviti svoju finu i zdravu čoksu bez šećera sa kvalitetnim  dodacima koje želimo.

Trebaju nam samo tri osnovna sastojka plus dodaci po želji



Kakao maslac je termo stabilan pa vaš uradak ispadne kao prava pravcata kupljena čokolada, ako koristite kokosovo ulje onda ćete čokoladu morati držati u hladnjaku.

IZRADA:
1) Na pari otopiti kakao maslac ( ili kokos ulje )
2) Dodati eritrit, miješati da se rastopi
3) Mutilicom umiješati kakao prah kako se ne bi napravile grudice
4) Umiješati dodatke - ja sam kapnula kap eteričnog ulja slatke naranče, zatim u posebnoj posudi pomiješala macu, guaranu i reishi gljivu i na kraju dodala sjeckane orahe i suhe goji bobice

DODACI PO ŽELJI:
  • vanili prah ( NE vanili šečer )
  • korica naranče ili kap eteričnog ulja slatke naranče 
  • sjeckani orašasti plodovi: orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije...
  • suho voće: goji bobice, suhe brusnice, marelice, grožđice, smokve, datulje, kokos pahuljice...
  • superfood dodaci*: maca prah, guarana, ashwaganda, reishi gljiva, acai prah...
Gotovu čokoladu sipati u kalupe za praline, može i u kalupe za led u oblicima, isto tako može i na list papira za pečenje, zatim posuti dodacima i staviti na hladno da se stisne.

Vaša superfood čokolada nakon toga spremna je za konzumaciju :)


*Kliknite na svaki superfood sastojak da pročitate njegovu funkciju, dodatne informacije o nekima su i OVDJE
Sirovi kakao prah nazivao se 'hranom bogova',  više o njemu pročitajte OVDJE
Koristi kokosovog ulja OVDJE

P.S. Da ne bi bilo zabune, guarana i acai u čokoladi sigurno ne pomažu za mršavljenje ☺

petak, 17. svibnja 2019.

TALIJANSKA JUHA OD CVJETAČE

( Knjiga KETO-TARIAN, Dr. Will Cole )

OZNAKA: Vegan, Vegetarian
PRIPREMA: 10 minuta
KUHANJE: 15 minuta

Obožavam ovu knjigu!
Toliko jednostavnih recepata od svakidašnjih namirnica s minimalnim odmakom da sam naprosto poražena činjenicom kako sam do sada ne-kreativno kuhala obično povrće.

Evo još jedan ultra jednostavan recept za finu gustu toplu juhicu, kao melem na ranu ovih šugavo-hladnih svibanjskih dana.





POTREBNO:

  • 2 žlice ghee maslaca ili maslinova ulja
  • jedna mala cvjetača naribana na krupni ribež ( tzv. riža od cvjetače )
  • 1-2 žuta luka, nasjeckana
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica suhih 'talijanskih' začina - ( alternativa: svježa majčina dušica, žalfija i bosiljak )
  • 1 limenka sjeckanih pelata
  • domaća juha ( bez Vegete ) *
  • 2 šake svježeg špinata
  • pola šalice crnih maslina bez koštica, prepolovljenih
  • ploška svježeg veganskog sira
  • sol, papar, malo ljute papričice
IZRADA:

1) Zagrijati ghee, dodati sjeckani luk i papriku pa pržiti da luk postane staklast.
2) Dodati sjeckani češnjak, limenku pelata, 'rižu od cvjetače, i podliti juhom tek toliko da ogrezne.
Pustiti na laganoj vatri da zakuha. 
Nakon što zakuha ostaviti na vatri još najviše 5 minuta pa skloniti s vatre, dodati špinat i sjeckane začine te sol, papar i čili.
Poklopiti.
Neka stoji dvije-tri minute poklopljeno da špinat uvene
3) Servirati s nadrobljenim sirom

----------------------------------------------
Protein: 4g * Net Carbs: 16g * Masnoća 33g 
-----------------------------------------------








* Analizu povrtnih kocki za juhu pogledajte OVDJE



četvrtak, 16. svibnja 2019.

MAROKANSKA POVRTNA TAGINA

( Knjiga KETO-TARIAN, Dr. Will Cole )

OZNAKA: Vegetarian
PRIPREMA: 15 minuta
KUHANJE: 15 minuta

Ne, ne...nisam umrla od gladi u proteklih par dana na povrću ako ste se pitali što me nema :)
Malo je gužva pred golom ali ovi me obroci i dalje oduševljavaju i jedva čekam da nakon svakog iskušam onog iza njega.

Današnji recept bolje bi bilo nazvati 'čišćenje frižidera' jer doslovce sve što nađete u njemu iskoristivo je bez ostataka.


Tagine sam imala u planu kupiti na nekom od egzotičnih putovanja no nije bilo prilike a kupiti je u lokalnim trgovinama nema smisla.
Znači tagine nemam pa je ovo 'tagina' bez tagine.

Ono čega nema bez toga se može stoga upalite vatru, u loncu ugrijte žlicu gheea ili malo maslinova ulja pa ubacujte redom sve što vam se nađe na policama frižidera;
(dolje navedene vrijednosti odnose se na sastojke iz originalnog recepta)

  • 1 mali sjeckani luk
  • 2 žute ili crvene paprike ( narezane na komadiće )
  • 1 žličica sjeckanog češnjaka
  • 1 žličica sjeckanog svježeg đumbira
  • malo soli
  • na vrh noža mljevenog cimeta, kumina i kajenskog papra
  • 1 žlica paste od rajčica ( ili crvena curry pasta op.a. )
  • 1 mala tikvica ( narezana ) - ja sam uz to ubacila i patlidžan
  • svežanj blitve ( narezane na prugice )
  • šalica povrtne juhe ( prirodne, bez Vegete )
  • 1/4 šalice maslina bez koštica, narezanih
  • 1/2 šalice krupno sjeckanih badema
  • 2 žlice sjeckanog peršuna 
  • klice i sir ( opcionalno )
Popržiti luk, češnjak i začine da zamirišu, dodati papriku, rajčicu, sjeckane tikvice i sol pa podliti juhom. Kad zavrije dodati narezano lišće blitve i masline, kuhati još najviše pet minuta i poslužiti posuto lišćem peršuna i bademima prženim na tavici s malo ghee maslaca i mljevenog cimeta. 
U koliko imate mogućnost svakako dodajte klice a odlično se slaže i neki nadrobljeni sir.

Kako sam ja umjesto paste od rajčica koristila curry pastu, cijela je priča bila vraški ljuta no odlična.

Crvenu i zelenu curry pastu pronašla sam u Kauflandu a obzirom na njihovu snagu, količina je dostatna za cijelo susjedstvo u narednih nekoliko života. Nabavka se isplati jer pasta dugo drži i doista je svestrana pa u računajte na nju u narednim receptima ;)

---------------------------------------------
Proteini: 12g * Net. Carbs: 21g * Masnoća: 51g
---------------------------------------------

ponedjeljak, 13. svibnja 2019.

KALCIJ ZA BILJKE


Rajčice i paprike neke su od biljaka na kojima se najlakše primijeti nedostatak kalcija.


Svi znamo kolika je vrijednosti kalcija kao minerala u ljudskom organizmu, a koliko on vrijedi za biljke lijepo se vidi iz članka  OVDJE


Našim ga biljkama možemo nadoknaditi iz obične  ljuske jajeta koje nepotrebno završe u smeću a sasvim ih jednostavno možemo iskoristiti i zemlju momentalno obogatiti jednim bzzzk...bzzzkk... potezom blendera...



POTREBNO:

  • Ljuske od jajeta
  • Voda ( može ostaci od kuhanja jaja ili povrća )
  • Blender

Dobro izblendati i zaliti povrće


petak, 10. svibnja 2019.

AVOKADO & CIKLA topla salata

( knjiga KETO-TARIAN, Dr. Will Cole )


OZNAKA: Vegan, Vegetarian
PRIPREMA: 5 minuta
KUHANJE: 15 minuta ( u originalu 1 sat )

Obožavam pečenu ciklu!! Doslovce.
Onako na kocke narezanu, s malo maslinova ulja i majčine dušice, zapečenu u pećnici i na kraju posutu nadrobljenim svježim kozjim sirom Capro Fresh. Uh, njama!
Često to radim za goste i prijatelje pa mi recept koji slijedi u toj shemi nije nimalo stran.




POTREBNO:

  • 1 cikla
  • 1 zreli avokado
  • par listova bosiljka
  • ploškica veganskog ili nekog drugog sira za nadrobiti ( može Feta za nevegan opciju )
  • žlica dijon mustard ( senfa )
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • sol, papar


1) Originalan recept kaže da ciklu zamotamo u foliju i pečemo u pećnici jedan sat. Nemam ništa protiv cikle u bilo kojem obliku pa sam pribjegla skraćenom postupku - narezala sam ciklu na ploškice i pržila u tavici premazanoj maslinjakom cca 15 minuta, po 7 sa svake strane.

2) Za to vrijeme napraviti umak od senfa, limunovog soka, maslinovog ulja, soli i papra

3) nasjeckati bademe i lagano ih tostirati na suhoj tavici

4) Oguliti avokado, narezati ga na ploške

5) Narezati bosiljak

6) Servirati ploškice avokada s pečenom ciklom, preliti preljevom, nadrobiti gore sir i preko svega staviti pržene bademe i bosiljak










--------------------------------------
PROTEIN: 12g * Net Carbs: 12g * Masnoće: 40g
--------------------------------------