( recept iz časopisa Dobra hrana br. 4 )
Sezona šljiva je prošla ali knedle se nešto što čitave godine možemo puniti džemom ako nema svježih šljiva ili marelica a i šiškrli su odlični posipani mrvicama i orasima ili makom
SASTOJCI:
1 kg krumpira ( kuhanog, oguljenog i propasiranog )
200 g brašna
1 velika žlica maslaca ( ili ulja )( ja bi stavila mast, op.a.)
1 jaje
malo soli
1 kg šljiva ( opranih i očišćenih )
3 velike žlice mrvica
4 velike žlice maslaca
šećer
cimet
Propasirani topli krumpir pomiješati s brašnom, dodati maslac, jaje i sol pa umijesiti glatko tijesto. Razvaljati u kobasicu pa rezati po komad, razvaljati i formirati kuglice koje zatim puniti voćem ili džemom. Dobro zatvoriti da se prilikom kuhanja ne raspadnu. Kuhati u kipućoj vodi dok isplivaju na površinu. Rastopiti maslac, na njemu popržiti mrvice koje zatim preliti preko gotovih knedla. Servirati posipano šećerom i cimetom.
Po želji može se preko svega dodati i vrhnja :)
P.S. mom malom djetetu ( koje btw. studira u Zg ) predlažem da pojednostavi stvar
-napravi šiškrle, uvalja ih u popržene mrvice i preko njih servira onaj fini džem od višanja kojeg je radila Bojanova mama ( puse )