Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.
utorak, 28. studenoga 2017.
SOČNI KOLAČ OD KAKI JABUKA ( paleo style )
NAPOMENA: Kolač se kuha u vodenoj kupelji
I fotografija i recept preuzeti su sa stranice slavne
Marthe Stewart.
Dopunjeno 23.01.2018. - U originalnom receptu kolač se kuha na pari za što postoje parilice ili podloge za kuhanje na pari poput OVOG no kako nemaju svi uvjete za parenje postupak kuhanja u vodenoj kupelji jednako je efikasan.
Ova je verzija zdravija ali ni najmanje tako vizualno atraktivna kao original stoga sam bila slobodna preuzeti fotografiju s Marthine stranice.
Sočnost koju je kolač dobio zamjenom mljevenih lješnjaka umjesto klasičnog brašna glavni je razlog zbog kojeg ovo svakako trebate probati.
Kokosov šećer logična je zamjena umjesto rafiniranog bijelog.....
Pravi je izazov klasične kolače peći sa zamjenskim namirnicama.
Tu i tamo ispadne pokoji promašaj ali uglavnom velik dio njih ispadne još bolji i ukusniji upravo zbog tog orašastog štiha.
Ovaj je totalni mrak!!
Trebale su gotovo dvije godine da dođe na red i kad je napokon bio ispečen toliko me napala gužva da sam tjedan dana po mraku odlazila i po mraku se vraćala s posla pa nikakva fotografija pod umjetnim svjetlom nije dolazila u obzir.
Šteta bi bila da steknete krivi dojam zbog toga što nisam mogla dočarati sočnost ovog fantastičnog kolača stoga je fotografija dolje ( doslovce ista ) preuzeta s neta poslužila kao zamjena
Originalan mu je naziv Steamed persimmon pudding pa kako je upravo sada vrijeme KAKI jabuka pravo je i vrijeme da ga isprobate.
NAPOMENA: neke sam sastojke u potpunosti izbacila a umjesto brašna i šećera, kao što sam već rekla, koristila sam mljevene lješnjake i kokosov šećer kao alternativu u smislu prirodne zamjene, niskog GI.
U originalnom receptu koristite smjernicu 1 cup = 235 ml
SUHI SASTOJCI:
Izrada:
1) Metalni kalup za kolač premazati maslacem, nije potrebno ukoliko je kalup silikonski.
Veću metalnu posudu koja može ići u pećnicu a u koju stane kalup sa kolačem napuniti vodom i staviti u pećnicu da se grije.
2) Za to vrijeme oguliti kaki jabuke i dobro ih izmiksati u blenderu. U originalnom receptu piše da se pire protisne kroz sito međutim osobno smatram da nema potrebe ukoliko se masa dobro izblenda.
Dobivenu kašu pomiješati s mlijekom i staviti na stranu.
3) Maslac i šećer dobro izraditi električnim mikserom da se lijepo zapjene. Umiješati jedno po jedno jaje, vaniliju, alkoholni dodatak i limunov sok. Polako rukom umiješati pire od kakija i mješavinu sode bikarbone. Paziti da se ne premiješa.
4) Pomiješati preostale suhe sastojke i rahlo umiješati u masu. Sipati masu u kalup za pečenje.
5) Kalup uroniti u posudu u kojoj će se banjati u vodenoj kupelji. Voda je do sada već uzavrela pa biti oprezan! Prekriti nekim poklopcem ili folijom pa vratiti u pećnicu i peći cca 2-3 sata ovisno koja je visina tijesta u kalupu. Probati pikalicom za ražnjiće.
6) Kad je kolač kuhan izvaditi iz vode i pustiti da se do kraja ohladi na rešetki jer u protivnom bi se moglo dogoditi da se slomi prilikom vađenja iz kalupa.
7) Sugerira se servirati s dehidriranim kaki jabukama i kremom od Calvadosa za koju trebamo
Fotografija dolje također nije moja ali doslovce je ovako izgledao i moj kolač, sočnost se može gotovo pa osjetiti :)
Kolač isprobano drži u hladnjaku tjedan i više dana pa uz malo blagdanske dekoracije ovo bi mogao biti odlična unaprijed pripremljena slastica. Garantirano!
I fotografija i recept preuzeti su sa stranice slavne
Marthe Stewart.
Dopunjeno 23.01.2018. - U originalnom receptu kolač se kuha na pari za što postoje parilice ili podloge za kuhanje na pari poput OVOG no kako nemaju svi uvjete za parenje postupak kuhanja u vodenoj kupelji jednako je efikasan.
Ova je verzija zdravija ali ni najmanje tako vizualno atraktivna kao original stoga sam bila slobodna preuzeti fotografiju s Marthine stranice.
Sočnost koju je kolač dobio zamjenom mljevenih lješnjaka umjesto klasičnog brašna glavni je razlog zbog kojeg ovo svakako trebate probati.
Kokosov šećer logična je zamjena umjesto rafiniranog bijelog.....
Pravi je izazov klasične kolače peći sa zamjenskim namirnicama.
Tu i tamo ispadne pokoji promašaj ali uglavnom velik dio njih ispadne još bolji i ukusniji upravo zbog tog orašastog štiha.
Ovaj je totalni mrak!!
Trebale su gotovo dvije godine da dođe na red i kad je napokon bio ispečen toliko me napala gužva da sam tjedan dana po mraku odlazila i po mraku se vraćala s posla pa nikakva fotografija pod umjetnim svjetlom nije dolazila u obzir.
Šteta bi bila da steknete krivi dojam zbog toga što nisam mogla dočarati sočnost ovog fantastičnog kolača stoga je fotografija dolje ( doslovce ista ) preuzeta s neta poslužila kao zamjena
Originalan mu je naziv Steamed persimmon pudding pa kako je upravo sada vrijeme KAKI jabuka pravo je i vrijeme da ga isprobate.
NAPOMENA: neke sam sastojke u potpunosti izbacila a umjesto brašna i šećera, kao što sam već rekla, koristila sam mljevene lješnjake i kokosov šećer kao alternativu u smislu prirodne zamjene, niskog GI.
U originalnom receptu koristite smjernicu 1 cup = 235 ml
SUHI SASTOJCI:
- 200 grama mljevenih lješnjaka, oraha ili badema
- 200g kokosovog šećera ( možda i manje ukoliko se koristi neki slatki alkoholni dodatak ( vidi u mokrim sastojcima ) --> za LCHF verziju koristiti steviju ili erythritol
- 2 žlice mljevenog cejlonskog cimeta
- 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
- 1/4 šalice zlatnih sultana grožđica ( može običnih ili brusnica )
- 1 šalica poprženih i krupno sjeckanih lješnjaka ili oraha
- 1/4 žličice soli
- prstohvat vanilije
- 4 žlice omekšalog maslaca
- 1 šalica punomasnog mlijeka ( alternativa je biljno mlijeko )
- 3 velika jaja
- 1 žlica limunovog soka
- 1/4 šalice nekog dobrog vinjaka ( Calvados ) ali odlično funkcionira i RUM-PUNČ i ostali aromatizirani alkoholi ;)
- 3 velike ili 4 male veoma zrele kaki jabuke
- 1 1/2 žličice sode bikarbone rastopljene u 1 1/2 žličice vruće vode
Izrada:
1) Metalni kalup za kolač premazati maslacem, nije potrebno ukoliko je kalup silikonski.
Veću metalnu posudu koja može ići u pećnicu a u koju stane kalup sa kolačem napuniti vodom i staviti u pećnicu da se grije.
2) Za to vrijeme oguliti kaki jabuke i dobro ih izmiksati u blenderu. U originalnom receptu piše da se pire protisne kroz sito međutim osobno smatram da nema potrebe ukoliko se masa dobro izblenda.
Dobivenu kašu pomiješati s mlijekom i staviti na stranu.
3) Maslac i šećer dobro izraditi električnim mikserom da se lijepo zapjene. Umiješati jedno po jedno jaje, vaniliju, alkoholni dodatak i limunov sok. Polako rukom umiješati pire od kakija i mješavinu sode bikarbone. Paziti da se ne premiješa.
4) Pomiješati preostale suhe sastojke i rahlo umiješati u masu. Sipati masu u kalup za pečenje.
5) Kalup uroniti u posudu u kojoj će se banjati u vodenoj kupelji. Voda je do sada već uzavrela pa biti oprezan! Prekriti nekim poklopcem ili folijom pa vratiti u pećnicu i peći cca 2-3 sata ovisno koja je visina tijesta u kalupu. Probati pikalicom za ražnjiće.
6) Kad je kolač kuhan izvaditi iz vode i pustiti da se do kraja ohladi na rešetki jer u protivnom bi se moglo dogoditi da se slomi prilikom vađenja iz kalupa.
7) Sugerira se servirati s dehidriranim kaki jabukama i kremom od Calvadosa za koju trebamo
- 1 šalicu hladnog slatkog vrhnja
- 2 žlice Calvadosa ( ili onog aromatiziranog alkohola kojeg smo stavili u kolač )
- 1 žlica kokosovog šećera ( stevija ili erythritol za LCHF )
Fotografija dolje također nije moja ali doslovce je ovako izgledao i moj kolač, sočnost se može gotovo pa osjetiti :)
Kolač isprobano drži u hladnjaku tjedan i više dana pa uz malo blagdanske dekoracije ovo bi mogao biti odlična unaprijed pripremljena slastica. Garantirano!
četvrtak, 5. listopada 2017.
PALEO - KETO - LCHF ZBUNJOLA
Da nazivi zbunjuju shvatila sam kad me kolegica kojoj sam rekla da prelazim na keto pitala, 'čekaj, a paleo u kojeg si se toliko klela?'
Česte su nedoumice oko ovih blisko povezanih naziva, tim više što je keto u pravilu gotovo uvijek paleo dok paleo ne mora biti i LCHF ili keto.
Eto zašto...
Kad jedemo keto ( masnoće, povrće, meseko i voće niskog GI ) u pravilu je to prirodna hrana, znači i keto i paleo, ako pak se hranimo samo paleo onda je to sve što čini hranu prirodnog porijekla, znači svo voće uključujući datulje kao prirodni zaslađivač koji ima itekako visok GI, zatim korjenasto povrće te prirodan škrob poput aru praha i tapioke koje imaju suviše ugljikohidrata pa nikako nisu na jelovniku jednog ketomana.
PALEO = generalni naziv za prirodnu hranu bez prerađenih sastojaka.
Zamislite da živite u paleozoiku, čega tamo ima? Uglavnom ničega, ali ajde malo mašte; pećina, vatrica....berete voće, sakupljate korijenčiće, lovite ribice ( mo'š mislit, u najboljoj sreći neće vas pojesti neka golema ameba ) ali nemojmo cjepidlačiti, zalomi vam se sigurno tu i tamo neki mamut
( vjerojatno više tu nego tamo no i s jednim i s drugim borba je oštra i dugotrajna ).
Možete biti paleo svežder, paleo vegetarijanac ili paleo vegan, isto tako možete biti keto svežder, keto vegetarijanac ili keto vegan. Bitno da je prirodno i da organizmu dajete dovoljno hranjivih sastojaka.
Ali ipak slijedeći put kad u usta gurate picekovu nogicu pitajte se da li je ta nogica vidla travicu ili se rodila i umrla u kavezu.
E... to vam je pečat na dušu. Ostavljam je vama
O paleu više u ČLANCIMA.
Dalje...
LCHF ( Low Carb High Fat ) = prehrana s malo ugljikohidrata i više masnoća
Promotorica takve prehrane naša je najpoznatija nutricionistica Anita Šupe i svi koji drže do sebe i svog zdravlja pročitat će njen blog 'Istine i laži o hrani'.
U svijetu postoje milijuni sljedbenika takve prehrane i svi se kunu u isto: poboljšanje zdravlja, povratak energije i 'onaj dobar osjećaj!' Googlajte malo.
KETO = drugi naziv za LCHF prehranu ali možda mrvicu strožu u pogledu unosa ugljikohidrata.
Sam naziv LCHF ne asocira na ketozu koja je zapravo stanje organizma kojeg pokreću masti dok keto zvuči opakije pa se LCHF češće kod nas koristi kao naziv iako i jedna i druga imaju isti fokus - ne hraniti se ugljikohidratima.
Znači samo ona doza ugljikohidrata koju dobijemo iz povrća i ostalih dozvoljenih sastojaka a znamo da njih ima gotovo u svemu.
Žitarice se ne koriste stoga što se smatra da su suviše tretirane pesticidima i fungicidima, osim toga sve su više-manje GMO kao i čitav svijet oko nas.
Nedugo čitam da robotima ulijevaju dušu! Ako je tako jednog bi dana oni mogli uzgajati nas po nekoj ludoj shemi ( ovi su se hranili paleo/ovi nisu )
Vratimo se temi. Naziv dolazi od ketona koje možemo očitati i u mokraći a koje tijelo proizvodi kad troši zalihe masti jer nema ugljikohidrata. Veoma uprošteno ali sažeto i razumljivo.
Keto kvaka nastupa kad nemamo mašte oko pripreme obroka pa se takva prehrana pretvara u veoma opasnu mesnu dijetu koja zakiseljava organizam i čini ga podložnim za razne zločudne procese.
Znači, naše tijelo kao gorivo može koristiti ugljikohidrate ili masti ali mi u tradicionalnoj prehrani koristimo oboje.
Zbrojite 1+1 i pogledajte rezultate toga.
Ovisni smo o ugljikohidratima!
Možete zamisliti jedan dan bez brašna, šećera ili žitarica u svakom obroku?
Što bismo uopće jeli da toga nema?
Više ni't kuhati ne znamo bez njih, a neki su toliko ovisni o njima da im se diže tlak ako slučajno serviramo ručak bez krumpira!
To objašnjava zašto svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 5 obroka dnevno.
Zato što gotovo u svakom obroku jedemo bijeli kruh, tjesteninu, 'oguljene' žitarice i skrivene šećere pa 3 sata nakon obroka mislimo da moramo pasti u nesvijest od gladi.
Ako ne padamo u nesvijest onda nešto ne štima. Hrana vjerojatno nije bila dovoljno slatka ili ugljikohidratna!
Vlakna pak koja usporavaju taj proces ne jedemo dovoljno zato što smo navikli sve oguliti do balčaka.
Uvjerili su nas u korist prirodnih cijeđenih sokova pa i tamo vlakna, ono najvrednije iz voća i povrća, bacamo kao pulpu u otpad.
Mislimo da jedemo tamni kruh sa sjemenkama a zapravo je samo ofarban iznutra i posipan izvana. Onih par sjemenki što ih vidimo služe samo za dobivanje dozvole da na etiketi piše 'kruh sa sjemenkama'.
Zato u ketu kruh radimo sami, ali debelo smo skrenuli s teme...
Masti.
Ne morate se složiti samnom a možete me i ubiti ali ja duboko vjerujem u LCHF teoriju: masti nisu štetne ako su prirodne.
Naše je tijelo kroz evoluciju naučilo razlagati masnoće i koristiti ih kao pogonsko gorivo što se kompletno promijenilo industrijskom revolucijom unatrag stotinjak godina.
Izumili su margarin, ofarbali ga, nabildali ''omega3'', smanjili cijenu, nabacili reklamu i prodali umjetan proizvod pod zdravu zamjenu. I mi smo vjerovali. Mažući na kruh ovu omekšalu umjetnu tvorevinu vjerovali smo da činimo dobro našem tijelu. Koliko smo samo kolača ispekli s tim jeftinim mazivom?
Ulje? Ne vjerujete valjda stoga što piše 'suncokretovo' da ulje iz samoposluge ima u sebi bilo što prirodnoga? Halo!! Osvjestite se !!
Pročitajte postupak izrade!
Zamislite sad taj trans-masni opaki spoj kojeg koristimo kod pripreme b a š s v a k o g obroka kad prođe kroz šuplje stijenke naših crijeva ubijenih od onog što zovemo hrana a što svakodnevno jedemo, pa kad to nešto plastično i tekuće uđe u krv i procirkulira...
Ajme strahote...
TO vam se ljudi moji ljepi po žilama! TO, a ne špek kojeg vam je u cekar prošle subote ubacila dobra baka.
Ozbiljno, sva se ušvicam od takvih rasprava
Ubijte me, samo vas molim razmislite svojom glavom i ne vjerujte reklamama.
I što sad?
Sad ja prelazim na keto.
Naime, moj dragec ( to je moja zakonska prikolica ), nakon poprilično godina braka postao je suviše sladak.
Nije mi jasno kako se to dogodilo kad mu je život iz njegove perspektive tako neizmjerno gorak no na ekranu piše crno na bijelo - previše šećera!!
Kad malo bolje razmislim, nakon hektolitri gemišta, vagona Milke i pola tone sira i vrhnja, vjerojatno je onoj maloj duši unutra dozlogrdilo.
Upozorila ga je na sve mile načine a sad mu, evo, i krvce postaje šećerlema.
To valjda kao protuteža onoj gorčini iz duše od teškog života ( od toga mu se valjda i kauč tako udubio ).
Neka mi onda netko objasni kako pored svih tih njegovih boljki mene bole jedino leđa?
Nema veze...
On i ja idemo na keto.
Mogu pustiti da se sam nosi s tim ili se možemo boriti skupa a kako je borba uvijek bolja ako su dvoje oko tanjura ja sam za borbu :)
Zašto keto? Zato što vjerujem u to ( RAZLOZI )
Najbliža je mojim dosadašnjim prehrambenim navikama, adaptirani sam paleo borac a i rezultati u konačnici pokazuju napredak.
Da borba u ringu neće biti laka znam unaprijed jer ni umjerenost ni strpljivost nisu mi vrline a moja zakonska prikolica horoskopski je ovnić sa svim rogatim karakteristikama.
Dajem nam 6 mjeseci pokusnog.
Molim da nas u to vrijeme ne nudite kruhom i kolačima, no nemam ništa protiv špeka, luka i domaćih kobasica.
A sad oprostite, jurim do doktorice da izvadim krvnu sliku.
Svakako dojavim što će za 6 mjeseci pokazati nova ;)
Juuhuuuu...čvaaarkičiiii....stižeeeemm......
Česte su nedoumice oko ovih blisko povezanih naziva, tim više što je keto u pravilu gotovo uvijek paleo dok paleo ne mora biti i LCHF ili keto.
Eto zašto...
Kad jedemo keto ( masnoće, povrće, meseko i voće niskog GI ) u pravilu je to prirodna hrana, znači i keto i paleo, ako pak se hranimo samo paleo onda je to sve što čini hranu prirodnog porijekla, znači svo voće uključujući datulje kao prirodni zaslađivač koji ima itekako visok GI, zatim korjenasto povrće te prirodan škrob poput aru praha i tapioke koje imaju suviše ugljikohidrata pa nikako nisu na jelovniku jednog ketomana.
PALEO = generalni naziv za prirodnu hranu bez prerađenih sastojaka.
Zamislite da živite u paleozoiku, čega tamo ima? Uglavnom ničega, ali ajde malo mašte; pećina, vatrica....berete voće, sakupljate korijenčiće, lovite ribice ( mo'š mislit, u najboljoj sreći neće vas pojesti neka golema ameba ) ali nemojmo cjepidlačiti, zalomi vam se sigurno tu i tamo neki mamut
( vjerojatno više tu nego tamo no i s jednim i s drugim borba je oštra i dugotrajna ).
Možete biti paleo svežder, paleo vegetarijanac ili paleo vegan, isto tako možete biti keto svežder, keto vegetarijanac ili keto vegan. Bitno da je prirodno i da organizmu dajete dovoljno hranjivih sastojaka.
Ali ipak slijedeći put kad u usta gurate picekovu nogicu pitajte se da li je ta nogica vidla travicu ili se rodila i umrla u kavezu.
E... to vam je pečat na dušu. Ostavljam je vama
O paleu više u ČLANCIMA.
Dalje...
LCHF ( Low Carb High Fat ) = prehrana s malo ugljikohidrata i više masnoća
Promotorica takve prehrane naša je najpoznatija nutricionistica Anita Šupe i svi koji drže do sebe i svog zdravlja pročitat će njen blog 'Istine i laži o hrani'.
U svijetu postoje milijuni sljedbenika takve prehrane i svi se kunu u isto: poboljšanje zdravlja, povratak energije i 'onaj dobar osjećaj!' Googlajte malo.
KETO = drugi naziv za LCHF prehranu ali možda mrvicu strožu u pogledu unosa ugljikohidrata.
Sam naziv LCHF ne asocira na ketozu koja je zapravo stanje organizma kojeg pokreću masti dok keto zvuči opakije pa se LCHF češće kod nas koristi kao naziv iako i jedna i druga imaju isti fokus - ne hraniti se ugljikohidratima.
Znači samo ona doza ugljikohidrata koju dobijemo iz povrća i ostalih dozvoljenih sastojaka a znamo da njih ima gotovo u svemu.
Žitarice se ne koriste stoga što se smatra da su suviše tretirane pesticidima i fungicidima, osim toga sve su više-manje GMO kao i čitav svijet oko nas.
Nedugo čitam da robotima ulijevaju dušu! Ako je tako jednog bi dana oni mogli uzgajati nas po nekoj ludoj shemi ( ovi su se hranili paleo/ovi nisu )
Vratimo se temi. Naziv dolazi od ketona koje možemo očitati i u mokraći a koje tijelo proizvodi kad troši zalihe masti jer nema ugljikohidrata. Veoma uprošteno ali sažeto i razumljivo.
Keto kvaka nastupa kad nemamo mašte oko pripreme obroka pa se takva prehrana pretvara u veoma opasnu mesnu dijetu koja zakiseljava organizam i čini ga podložnim za razne zločudne procese.
Znači, naše tijelo kao gorivo može koristiti ugljikohidrate ili masti ali mi u tradicionalnoj prehrani koristimo oboje.
Zbrojite 1+1 i pogledajte rezultate toga.
Ovisni smo o ugljikohidratima!
Možete zamisliti jedan dan bez brašna, šećera ili žitarica u svakom obroku?
Što bismo uopće jeli da toga nema?
Više ni't kuhati ne znamo bez njih, a neki su toliko ovisni o njima da im se diže tlak ako slučajno serviramo ručak bez krumpira!
To objašnjava zašto svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 5 obroka dnevno.
Zato što gotovo u svakom obroku jedemo bijeli kruh, tjesteninu, 'oguljene' žitarice i skrivene šećere pa 3 sata nakon obroka mislimo da moramo pasti u nesvijest od gladi.
Ako ne padamo u nesvijest onda nešto ne štima. Hrana vjerojatno nije bila dovoljno slatka ili ugljikohidratna!
Vlakna pak koja usporavaju taj proces ne jedemo dovoljno zato što smo navikli sve oguliti do balčaka.
Uvjerili su nas u korist prirodnih cijeđenih sokova pa i tamo vlakna, ono najvrednije iz voća i povrća, bacamo kao pulpu u otpad.
Mislimo da jedemo tamni kruh sa sjemenkama a zapravo je samo ofarban iznutra i posipan izvana. Onih par sjemenki što ih vidimo služe samo za dobivanje dozvole da na etiketi piše 'kruh sa sjemenkama'.
Zato u ketu kruh radimo sami, ali debelo smo skrenuli s teme...
Masti.
Ne morate se složiti samnom a možete me i ubiti ali ja duboko vjerujem u LCHF teoriju: masti nisu štetne ako su prirodne.
Naše je tijelo kroz evoluciju naučilo razlagati masnoće i koristiti ih kao pogonsko gorivo što se kompletno promijenilo industrijskom revolucijom unatrag stotinjak godina.
Izumili su margarin, ofarbali ga, nabildali ''omega3'', smanjili cijenu, nabacili reklamu i prodali umjetan proizvod pod zdravu zamjenu. I mi smo vjerovali. Mažući na kruh ovu omekšalu umjetnu tvorevinu vjerovali smo da činimo dobro našem tijelu. Koliko smo samo kolača ispekli s tim jeftinim mazivom?
Ulje? Ne vjerujete valjda stoga što piše 'suncokretovo' da ulje iz samoposluge ima u sebi bilo što prirodnoga? Halo!! Osvjestite se !!
Pročitajte postupak izrade!
Zamislite sad taj trans-masni opaki spoj kojeg koristimo kod pripreme b a š s v a k o g obroka kad prođe kroz šuplje stijenke naših crijeva ubijenih od onog što zovemo hrana a što svakodnevno jedemo, pa kad to nešto plastično i tekuće uđe u krv i procirkulira...
Ajme strahote...
TO vam se ljudi moji ljepi po žilama! TO, a ne špek kojeg vam je u cekar prošle subote ubacila dobra baka.
Ozbiljno, sva se ušvicam od takvih rasprava
Ubijte me, samo vas molim razmislite svojom glavom i ne vjerujte reklamama.
I što sad?
Sad ja prelazim na keto.
Naime, moj dragec ( to je moja zakonska prikolica ), nakon poprilično godina braka postao je suviše sladak.
Nije mi jasno kako se to dogodilo kad mu je život iz njegove perspektive tako neizmjerno gorak no na ekranu piše crno na bijelo - previše šećera!!
Kad malo bolje razmislim, nakon hektolitri gemišta, vagona Milke i pola tone sira i vrhnja, vjerojatno je onoj maloj duši unutra dozlogrdilo.
Upozorila ga je na sve mile načine a sad mu, evo, i krvce postaje šećerlema.
To valjda kao protuteža onoj gorčini iz duše od teškog života ( od toga mu se valjda i kauč tako udubio ).
Neka mi onda netko objasni kako pored svih tih njegovih boljki mene bole jedino leđa?
Nema veze...
On i ja idemo na keto.
Mogu pustiti da se sam nosi s tim ili se možemo boriti skupa a kako je borba uvijek bolja ako su dvoje oko tanjura ja sam za borbu :)
Zašto keto? Zato što vjerujem u to ( RAZLOZI )
Najbliža je mojim dosadašnjim prehrambenim navikama, adaptirani sam paleo borac a i rezultati u konačnici pokazuju napredak.
Dajem nam 6 mjeseci pokusnog.
Molim da nas u to vrijeme ne nudite kruhom i kolačima, no nemam ništa protiv špeka, luka i domaćih kobasica.
A sad oprostite, jurim do doktorice da izvadim krvnu sliku.
Svakako dojavim što će za 6 mjeseci pokazati nova ;)
Juuhuuuu...čvaaarkičiiii....stižeeeemm......
ponedjeljak, 2. listopada 2017.
MOON FESTIVAL 2017.g.
Istok je tradicionalno oduvijek držao do rituala zahvalnosti za plodove koje nam priroda daje pa se tako i Moon Festival koji ove godine pada u srijedu 04.10. smatra kao ritual proslave jesenskog obilja kojim se slavi jesenska žetva.
Tog se dana okupljaju obitelji kako bi zajedno blagovale, na ulicama su velike proslave, puštaju se lampioni i jedu tradicionalni mooncake kolačići punjeni najkreativnijim mogućim nadjevima na kojima su utisnuti simboli zajedništva.
Naglasak je na obitelji i zajedničkom blagostanju a ima i legenda vezana uz cijeli taj ritual.
Legendu ste već ranije mogli pročitati OVDJE a ukoliko želite napraviti svoj mooncake kolačić navratite ove srijede do Varaždinskog Medenjaka pa i vi ispecite kolačić i pustite lampiončić u slavu jesenskog obilja. :)
Tog se dana okupljaju obitelji kako bi zajedno blagovale, na ulicama su velike proslave, puštaju se lampioni i jedu tradicionalni mooncake kolačići punjeni najkreativnijim mogućim nadjevima na kojima su utisnuti simboli zajedništva.
Naglasak je na obitelji i zajedničkom blagostanju a ima i legenda vezana uz cijeli taj ritual.
Legendu ste već ranije mogli pročitati OVDJE a ukoliko želite napraviti svoj mooncake kolačić navratite ove srijede do Varaždinskog Medenjaka pa i vi ispecite kolačić i pustite lampiončić u slavu jesenskog obilja. :)
nedjelja, 10. rujna 2017.
LCHF / KETO rolice ( paleo )
E sa ovim sam se doista namučila, ali isplatilo se☺
Već kod prvog pokušaja rolanja bilo mi je jasno da moje rolice neće izgledati kao OVE sa kojih sam recept skinula ali nakon prvog zagriza postalo mi je jasno da ću cijeli postupak veoma rado proći opet.
Keto znači da su rolice bez žitarica, imaju niski GI i od prirodnih su sastojaka ( paleo ).
Nadjev koristite po vlastitoj želji, ja osobno ne volim kupljene pesto umake pa sam svoj napravila od mljevenih bučinih koštica i sjeckanog peršina s malo soli ali vi po želji dodajte sastojke.
NADJEV:
sjeckani peršin
maslinovo ulje
himalajska sol i mljeveni papar
Bučine golice samljeti u multipraktiku uz dodatak sjeckanog peršinovog lišća i ulja.
Sve odokativno i sve po želji. Dodajte parmezan ako volite ali za ove vam rolice neće biti potreban jer sira ima u tijestu.
TIJESTO:
8 žlica mljevenih badema
4 žlice kokosovog brašna ( paziti!! NE kokos pahuljice u koje umatate čupavce )
mrvica soli
1 žličica praška za pecivo
360 ml ribanog sira
75g maslaca
1 jaje
Maslac otopiti sa sirom na laganoj temperaturi. Dok to traje dotle u posebnoj posudi zamiješati suhe sastojke: bademe, kokos brašno, sol i prašak za pecivo.
U rastopljeni sir umiješati jedno jaje pa sve zajedno povezati i zamijesiti.
Tijesto sipati na papir za pečenje, pokriti drugom polovicom papira i tanko razvaljati. Premazati nadjevom i...
...e tu nastupa problem. Nemoguće je bilo namotati izrezana tijesta, zato sam na veliku razvaljanu površinu tanko premazala nadjev i sve skupa zajedno s papirom krenula motati.
Dva namotaja pa rezanje.
Tu sam dugu tanku rolicu zatim dva puta poprijeko prerezala kako bih dobila kraće rolice.
Jedva sam ih prenijela na lim za pečenje koliko su bili prhki i raspadali se.
Uspjela sam to pomoću dvije lopatice za kolače.
Uspjela sam odraditi tri frkanja od čega sam dobila ukupno 9 rolica.
Jedna se totalno raspala prilikom prijenosa na lim ali uzela sam komadiće u ruku i sve skupa 'zgnječila' u cigaru. Speklo se sasvim okej i što je najvažnije nisu se raspale nakon pečenja iako ih nisam premazala jajetom kako u originalnom receptu piše.
Peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta ili dok poprime lijepu zlatnu boju.
Odlične!!
subota, 12. kolovoza 2017.
PRIRODAN BODY SCRUB
Ovaj jednostavan piling od prirodnih sastojaka nakon što ga jednom iskušate mogao bi postati omiljena stvar na polici vaše kupaonice.
Potaknut će cirkulaciju, omekšati kožu, ukloniti mrtve stanice a nakon ribanja uz jutarnje ili večernje tuširanje koža naprosto blista uz osjećaj kao da ste ponovno rođeni.
Isprobano 😉
Pa zašto trošiti novce i kupovati industrijske kreme s umjetnim sastojcima kad je ovo prirodno i učinkovito sredstvo protiv suhe kože a poznajem neke koji se kunu da je isto tako izuzetno moćno protiv akni, celulita i narančine kože.
...da ne spominjemo obavezan piling prije stavljanja krema za samotamjenje.
Svako daljnje uvjeravanje je suvišno. 😊 Najbolje da isprobate!
BAZA:
PO ŽELJI dodaci ( nije nužno ): cimet u prahu, ulje E-vitamina, badema ili jojobe, med, eterično ulje i sve ostalo što vam padne na pamet a znate da njeguje.
Sve dobro pomiješati, staviti u staklenku i što bliže tuš kabini :))
Iskoristite priliku pa uključite mirisne svijeće tako da večernje tuširanje pretvorite u veoma ugodan ritual.😉
Zimi je bolje da koristite maslinovo ulje jer se kokosovo stvrdne iako ni to nije problem jer dovoljno je samo da staklenku kratko stavite pod toplu vodu dok se tuširate.
Nemojte kalkulirati jer cijene kokosovog ulja više nisu visoke, ostalom nema potrebe da koristite hladnoprešano ekstradjevičansko, pa stoga staklenku zapremnine 1 litar Varaždinci mogu veoma povoljno kupiti u trgovini zdrave hrane Žitnica pod njihovom etiketom a ukoliko ste član udruge Medenjak dodatno vam na sve proizvode obračunaju i popust.
Ulje možete koristiti za prženje svih vrsta jela jer nema arome a ima visok stupanj zagrijavanja pa je stoga i veoma primjenjivo u domaćinstvu a piling od kave sa svim tim prirodnim sastojcima zanimljiv je i originalan ručno rađen poklon.
Ugodno vam ribanje!! 😊😊
Potaknut će cirkulaciju, omekšati kožu, ukloniti mrtve stanice a nakon ribanja uz jutarnje ili večernje tuširanje koža naprosto blista uz osjećaj kao da ste ponovno rođeni.
Isprobano 😉
Pa zašto trošiti novce i kupovati industrijske kreme s umjetnim sastojcima kad je ovo prirodno i učinkovito sredstvo protiv suhe kože a poznajem neke koji se kunu da je isto tako izuzetno moćno protiv akni, celulita i narančine kože.
...da ne spominjemo obavezan piling prije stavljanja krema za samotamjenje.
Svako daljnje uvjeravanje je suvišno. 😊 Najbolje da isprobate!
BAZA:
- 1 šalica mljevene kave
- 1 šalica šećera
- 1 šalica kokosovog ili maslinovog ulja
PO ŽELJI dodaci ( nije nužno ): cimet u prahu, ulje E-vitamina, badema ili jojobe, med, eterično ulje i sve ostalo što vam padne na pamet a znate da njeguje.
Sve dobro pomiješati, staviti u staklenku i što bliže tuš kabini :))
Iskoristite priliku pa uključite mirisne svijeće tako da večernje tuširanje pretvorite u veoma ugodan ritual.😉
Zimi je bolje da koristite maslinovo ulje jer se kokosovo stvrdne iako ni to nije problem jer dovoljno je samo da staklenku kratko stavite pod toplu vodu dok se tuširate.
Nemojte kalkulirati jer cijene kokosovog ulja više nisu visoke, ostalom nema potrebe da koristite hladnoprešano ekstradjevičansko, pa stoga staklenku zapremnine 1 litar Varaždinci mogu veoma povoljno kupiti u trgovini zdrave hrane Žitnica pod njihovom etiketom a ukoliko ste član udruge Medenjak dodatno vam na sve proizvode obračunaju i popust.
Ulje možete koristiti za prženje svih vrsta jela jer nema arome a ima visok stupanj zagrijavanja pa je stoga i veoma primjenjivo u domaćinstvu a piling od kave sa svim tim prirodnim sastojcima zanimljiv je i originalan ručno rađen poklon.
Ugodno vam ribanje!! 😊😊
nedjelja, 25. lipnja 2017.
VENECIJA za dušu
Isprva mi je palo na pamet da post nazovem 'gurmanska venecija' ali vjerojatno bi vas naslov zavarao jer članak nije recenzija o finim restoranima, obilnim jelovnicima ili Michelinovim zvjezdicama već jednostavan mali vodič o stvarima za dušu koje možete iskusiti mimo klasičnog turističkog jurnebesa po nagužvanim ulicama Venecije.
Ne vjerujem da postoji itko koga ovo građevinsko čudo ostavlja ravnodušnim. Svaki ugao, svaki mostić i kanal nameću onu neizbježnu asocijaciju - kako mora da je izgledao život u punom sjaju Venecije, u teško vrijeme intriga koje su se plele samo da im prođe dan, u doba kandelabra, sa sjenkama u tami, svilom u raskošnim palačama i tišinom po ulicama koja je danas apsolutno nezamisliva.
Jedan je vikend u Veneciji uglavnom prekratak, dovoljan tek da osjetite vibru i omirišete zrak, pogotovo ljeti ka vas vrućina, sparina i gužva tjeraju da doslovce protrčite ulicama i ulovite neki brzinski obrok ili osvježenje u što dubljem hladu.
No, bez obzira koliko planova imali ako vas put nanese predahnite na nekoj od ovih lokacija:
2) FISH MARKET ( ručak ) - ako se subotom zateknete u Veneciji jedna od najjednostavnijih opcija za ručak je svakako na trgu ispred tržnice. Jede se vani, možete izabrati između sendviča s pršutom uz čašu vina ili svježe pržene plodove mora od lokalnih ribara koji svoj ulov nude na tržnici par koraka od restorana.
Štogod izabrali povoljno je i ukusno a jedno i drugo pruža nezaboravan osjećaj grupnog druženja s ciljem međusobne razmjene ugodnog iskustva.
Tržnica je općenito jako dobro opskrbljena pa ne propustite ponijeti kući koji kilogram sušenih rajčica. Božanstveno pašu u apsolutno sve; uz maslinovo ulje na plati sireva ili nasjeckane u kruh i peciva, špagete ili rižota, uz to su i originalan poklon pri povratku s putovanja.
Iskoristite priliku ako ste odsjeli u apartmanu i pripremite KAPELUNGA školjke na najjednostavniji mogući način : na maslinovom ulju s češnjakom i sjeckanim peršinovim lišćem. Doista, možda malo čudaški zgledaju ali kao što je trgovac rekao prilikom našeg izbora, navedene su školjke prava delicija. Navodno ih se dobije u našem Metrou ( Varaždin po onarudžbi dok ih Zadar često ima )
Napomena: tržnica ponedjeljkom ne radi a ručak na trgu u tom stilu nudi se isključivo subotom dok ostale dane isti restorani imaju klasičnu restoransku ponudu.
I nikako ne putujte kući ako ne kupite barem jedan od tri vrste preljeva koji stoje u vitrini iznad sladoleda; originalan su poklon jer koštaju ispod 5 eura a okus i sama rijetkost SUSO ponude nadmašuje sve ostale klasične suvenirske drangulije koje bi inače ponijeli i donijeli iz Venecije.
Izbor žestice je impozantan pa u slučaju ako još niste svakako popijte APEROL SPRITZ, meni osobno jedan od najdražih koktela kojeg sam nakon prvog posjeta Veneciji trajno usvojila.
I na kraju, kakva bi to Venecija bila bez BIJENALA pa ako ste odlučili ove godine ( 2017. ) pogledati izložbe računajte da vam trebaju udobne cipele i najmanje jedan cijeli dan, ovisno o tome što želite pogledati. Naglasak je na skulpturama Damiena Hirsta, izložba pod nazivom 'Treasures from the Wreck of the Unbelievable' inspirirana je potopljenom galijom pronađenom 2008. godine kod obala Afrike, skulpture iz tog opusa smještene su na dvije lokacije a bez obzira na mišljenja koja o Hirstu kruže originalnost mu se zasigurno ne može osporiti.
Jedan je vikend u Veneciji uglavnom prekratak, dovoljan tek da osjetite vibru i omirišete zrak, pogotovo ljeti ka vas vrućina, sparina i gužva tjeraju da doslovce protrčite ulicama i ulovite neki brzinski obrok ili osvježenje u što dubljem hladu.
No, bez obzira koliko planova imali ako vas put nanese predahnite na nekoj od ovih lokacija:
1) SERRA DEI GIARDINI - ( doručak ): Zasigurno jedno od najljepših i najmirnijih mjesta u gradu.
Od Markova trga po rivi preko sedam mostova u smjeru bijenala smještena je zelena mirna oaza s ograničenom ponudom hrane i pića, ali zato sve iz bio uzgoja po vrlo pristupačnim cijenama.
Fantastična lokacija i prekrasan paviljon u kojem nude finu kavicu, tople sendviče, slane i slatke pite i bezglutenska peciva dovoljan su razlog da ovo mjesto nikako ne propustite. Prokleto daleko od centra ako hodate na +32 ali vrijedi svakog prijeđenog koraka. Ukoliko niste hodač, vaporettom siđete na postaji Giardini i prijeđete nekih 200 metara do paviljona u smjeru grada.
Na jednoj strani paviljona koji se naziva 'greenhouse' ( staklenik ) nalazi se trgovina biljem i sadnicama a na drugom malena i ugodna terasa. Čitava je priča uz to u pozadini i društveno korisna jer se radi se o socijalnom poduzetništvu usmjerenom na očuvanje prirode i suradnju s djecom i zemaljama trećeg svijeta što je prikazano skulpturama i displejima u prostoru. Više pročitajte OVDJE.
Čak i da ništa ne jedete nego samo sjedite ovo vam mjesto napuni dušu. Ljudi jedva da znaju za njega pa gužve nema.
Od Markova trga po rivi preko sedam mostova u smjeru bijenala smještena je zelena mirna oaza s ograničenom ponudom hrane i pića, ali zato sve iz bio uzgoja po vrlo pristupačnim cijenama.
Fantastična lokacija i prekrasan paviljon u kojem nude finu kavicu, tople sendviče, slane i slatke pite i bezglutenska peciva dovoljan su razlog da ovo mjesto nikako ne propustite. Prokleto daleko od centra ako hodate na +32 ali vrijedi svakog prijeđenog koraka. Ukoliko niste hodač, vaporettom siđete na postaji Giardini i prijeđete nekih 200 metara do paviljona u smjeru grada.
Čak i da ništa ne jedete nego samo sjedite ovo vam mjesto napuni dušu. Ljudi jedva da znaju za njega pa gužve nema.
Kako do 10 sati u Veneciji ni trava ne raste iskoristite jutro prije vrućine da došetate tamo na doručak i prvu jutarnju kavicu. Pod obavezno probajte mandarina/pitaja gazirani bio sokić i kremasti smoothie s okusom vanilije i amaretta.
I sve ostalo.😊 Ma božanstveno! 👍
I sve ostalo.😊 Ma božanstveno! 👍
Štogod izabrali povoljno je i ukusno a jedno i drugo pruža nezaboravan osjećaj grupnog druženja s ciljem međusobne razmjene ugodnog iskustva.
Tržnica je općenito jako dobro opskrbljena pa ne propustite ponijeti kući koji kilogram sušenih rajčica. Božanstveno pašu u apsolutno sve; uz maslinovo ulje na plati sireva ili nasjeckane u kruh i peciva, špagete ili rižota, uz to su i originalan poklon pri povratku s putovanja.
Iskoristite priliku ako ste odsjeli u apartmanu i pripremite KAPELUNGA školjke na najjednostavniji mogući način : na maslinovom ulju s češnjakom i sjeckanim peršinovim lišćem. Doista, možda malo čudaški zgledaju ali kao što je trgovac rekao prilikom našeg izbora, navedene su školjke prava delicija. Navodno ih se dobije u našem Metrou ( Varaždin po onarudžbi dok ih Zadar često ima )
Napomena: tržnica ponedjeljkom ne radi a ručak na trgu u tom stilu nudi se isključivo subotom dok ostale dane isti restorani imaju klasičnu restoransku ponudu.
3) SUSO sladoled - od beskrajnog lutanja po ulicama zasigurno ćete se zaželjeti hladnog osvježenja. Suso je jedna od onih slastičarnica čiji sladoled opisuju kao najbolji na svijetu.
Iskreno, ja sam tek od trećeg pokušaja upecala okus koji je zavrijedio tu titulu, Vjerojatno sam birala krive pa su me svi raniji razočarali zato ne odustajte dok ne pronađete onaj koji će vas oboriti s nogu. Sugeriram da probate MANET, čokoladu sa slanim pistacijem iako vjerujem da je većina odlična samo sam ja suviše probirljiva.
Iskreno, ja sam tek od trećeg pokušaja upecala okus koji je zavrijedio tu titulu, Vjerojatno sam birala krive pa su me svi raniji razočarali zato ne odustajte dok ne pronađete onaj koji će vas oboriti s nogu. Sugeriram da probate MANET, čokoladu sa slanim pistacijem iako vjerujem da je većina odlična samo sam ja suviše probirljiva.
I nikako ne putujte kući ako ne kupite barem jedan od tri vrste preljeva koji stoje u vitrini iznad sladoleda; originalan su poklon jer koštaju ispod 5 eura a okus i sama rijetkost SUSO ponude nadmašuje sve ostale klasične suvenirske drangulije koje bi inače ponijeli i donijeli iz Venecije.
4) BACARANDO IN CORTE DELL'ORSO ( lagana večerica ) - odmah iza ugla na par koraka od Suso slastičarnice, sakriven u kutu podalje od svakodnevne gužve prekrasan je mali bar sa klub sendvičima različitih punjenja i odličnom ponudom pića.
Ugodan prostor i skrivena mala terasa uz povremenu živu glazbu garantiraju dobar ugođaj a ponuda svih vrsta mini quicha i sendviča dovoljan su razlog da ovo mjesto nikako ne propustite.
Izbor žestice je impozantan pa u slučaju ako još niste svakako popijte APEROL SPRITZ, meni osobno jedan od najdražih koktela kojeg sam nakon prvog posjeta Veneciji trajno usvojila.
I na kraju, kakva bi to Venecija bila bez BIJENALA pa ako ste odlučili ove godine ( 2017. ) pogledati izložbe računajte da vam trebaju udobne cipele i najmanje jedan cijeli dan, ovisno o tome što želite pogledati. Naglasak je na skulpturama Damiena Hirsta, izložba pod nazivom 'Treasures from the Wreck of the Unbelievable' inspirirana je potopljenom galijom pronađenom 2008. godine kod obala Afrike, skulpture iz tog opusa smještene su na dvije lokacije a bez obzira na mišljenja koja o Hirstu kruže originalnost mu se zasigurno ne može osporiti.
petak, 12. svibnja 2017.
TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA ( TCM ) i 5 elemenata
( osvrt na seminar )
Prema taoističkoj filozofiji, sve što postoji i sve pojave u prirodi strukturirane su kroz pet osnovnih elemenata - drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Svakom od ovih elemenata odgovara i određeno doba godine, strana svijeta, okružje i određeni organi ljudskog tijela, a tu su još emocije, boja, okus, zvuk...
Pored elemenata u prirodi osnovu kineske medicine čine YIN i YANG energija. Njih dvije smjenjuju se i nadopunjuju te u korelaciji s elementima čine prirodni ciklus života.
Ravnoteža 5 elemenata održava ravnotežu Yina i Yanga a sve to zajedno omogućuje pravilno funkcioniranje organizma i pojava u prirodi dok neravnoteža dovodi do poremećaja i bolesti.
Poznavajući ove zakonitosti glavna svrha kineske medicine je zapravo prevencija bolesti.
Doktorica Parigin, sa šarmantnim nam je ruskim naglaskom u dva dana održala razumljivo, bogato i nesebično predavanje otvarajući nam, tek mrvicu, prozor u svijet beskrajno korisnih, životnih i lako primjenjivih informacija; obiteljskih, poslovnih i zdravstvenih.
Doktorica Elena Parigin je Prof. Dr. medicine, spec. kvantne dijagnostike i lingvističko-valne genetike ( LVG ), predstavnica Instituta kvantne genetike Ruske Federacije i voditelj Zagrebačkog centra kvantne medicine MOLEKULA. Čitajući njihove dijagnostičke metode nameće se misao da su ispale iz nekog SF filma.
Prvo što mi pada na pamet je 'Peti element' ( znakoviti naziv? ) u kojem Millu Jovovich i Brucea Willisa igramo vi i ja a sve oko nas, Davorin Bogović i crno bijeli svijet, je ništa drugo nego čista energija.
Obzirom da je svaka sadašnjost jednom u prošlosti kao ideja bila budućnost možda bismo tu kategoriju mogli staviti u onu izreku 'svaka istina prolazi kroz tri faze: prvo je ismijana, zatim oštro osporavana da bi na kraju bila prihvaćena kao samorazumljiva'.
Vrijeme će pokazati, jer svatko od nas ima neka svoja uvjerenja i sva su ispravna do kad se ne dokaže suprotno pa dajmo im vremena.
Prema taoističkoj filozofiji, sve što postoji i sve pojave u prirodi strukturirane su kroz pet osnovnih elemenata - drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Svakom od ovih elemenata odgovara i određeno doba godine, strana svijeta, okružje i određeni organi ljudskog tijela, a tu su još emocije, boja, okus, zvuk...
Pored elemenata u prirodi osnovu kineske medicine čine YIN i YANG energija. Njih dvije smjenjuju se i nadopunjuju te u korelaciji s elementima čine prirodni ciklus života.
Ravnoteža 5 elemenata održava ravnotežu Yina i Yanga a sve to zajedno omogućuje pravilno funkcioniranje organizma i pojava u prirodi dok neravnoteža dovodi do poremećaja i bolesti.
Poznavajući ove zakonitosti glavna svrha kineske medicine je zapravo prevencija bolesti.
Stoga se u staroj Kini liječnik plaćao dok je čovjek bio zdrav a kad bi obolio prestalo bi ga se plaćati.
😊
Zanimljivo, zar ne?
Za svakog pacijenta koji je napustio ovaj svijet liječnik je morao zapaliti lampu a za 20 lampi gubila se praksa. Okrutna pravila imajući u vidu uvjete pod kojima su se stjecala znanja.
😊
Zanimljivo, zar ne?
Za svakog pacijenta koji je napustio ovaj svijet liječnik je morao zapaliti lampu a za 20 lampi gubila se praksa. Okrutna pravila imajući u vidu uvjete pod kojima su se stjecala znanja.
Na teoriji 5 elemenata od davnih se vremena u Kini zasniva dijagnostika i liječenje.
Dvodnevni seminar kojeg nam je dr. Parigin održala oduševio je petnaestak polaznika, što liječnika i profesora, što ljudih sa zdravstvenim problemima ili nas ostalih jednostavno željnih novih saznanja.
Dok dijagnoze ostavljamo stručnjacima, predavanja poput ovog ( i opet naglašavam, nama laicima bez ikakvih stručnih podloga ) pružaju uvid u energetske zakone detaljno obrađujući teoriju 5 elemenata u odnosu na životne situacije, tjelesne organe, elemente kojima pripadaju, međusobne odnose te funkcije kroz cikluse od proljeća do jeseni.
Ta je drevna kineska mudrost proučavana, zapisivana i dokazivana preko 8000 godina...i zasigurno nije dovoljan jedan život da je se savlada.
Sama tehnika prirodnog liječenja prava je umjetnost. Od sakupljanja sastojaka u različito doba dana po raznim nedostupnim mjestima i planinskim vrletima do kombiniranja i spajanja u ljekovite pripravke.
Zamislite čaroban izlazak sunca na Tibetanskim vrhuncima s košaricom tek probuđenog nježnog i mirisnog bilja. Zamislite osobu koja je bere....mirna i staložena. Sasvim neuklopiva u ovu našu svakodnevnu hektiku.
U Kini je to sastavni dio cjeloživotnog učenja, mi smo još daleko od toga da drevne mudrosti budu dio nastavnog programa ali jedan mali no osnovni dio tog programa ipak nam je dostupan i nama laicima razumljiv kroz predavanja ljudi poput doktorice Elene Parigin, doktorice kvantne medicine koja je znanje stjecala od kineskih majstora a praksu obavljala ni manje ni više nego na Tibetu.Sama tehnika prirodnog liječenja prava je umjetnost. Od sakupljanja sastojaka u različito doba dana po raznim nedostupnim mjestima i planinskim vrletima do kombiniranja i spajanja u ljekovite pripravke.
Zamislite čaroban izlazak sunca na Tibetanskim vrhuncima s košaricom tek probuđenog nježnog i mirisnog bilja. Zamislite osobu koja je bere....mirna i staložena. Sasvim neuklopiva u ovu našu svakodnevnu hektiku.
Dvodnevni seminar kojeg nam je dr. Parigin održala oduševio je petnaestak polaznika, što liječnika i profesora, što ljudih sa zdravstvenim problemima ili nas ostalih jednostavno željnih novih saznanja.
Dok dijagnoze ostavljamo stručnjacima, predavanja poput ovog ( i opet naglašavam, nama laicima bez ikakvih stručnih podloga ) pružaju uvid u energetske zakone detaljno obrađujući teoriju 5 elemenata u odnosu na životne situacije, tjelesne organe, elemente kojima pripadaju, međusobne odnose te funkcije kroz cikluse od proljeća do jeseni.
Doktorica Parigin, sa šarmantnim nam je ruskim naglaskom u dva dana održala razumljivo, bogato i nesebično predavanje otvarajući nam, tek mrvicu, prozor u svijet beskrajno korisnih, životnih i lako primjenjivih informacija; obiteljskih, poslovnih i zdravstvenih.
Čak i onima bez ikakve podloge kroz ovakvo jedno doista fantastično predavanje pružila se mogućnost da shvate energetske odnose u održavanju ravnoteže, kako u fizičkom, tako i mentalnom tijelu, te životu općenito.
Doktorica Elena Parigin je Prof. Dr. medicine, spec. kvantne dijagnostike i lingvističko-valne genetike ( LVG ), predstavnica Instituta kvantne genetike Ruske Federacije i voditelj Zagrebačkog centra kvantne medicine MOLEKULA. Čitajući njihove dijagnostičke metode nameće se misao da su ispale iz nekog SF filma.
Prvo što mi pada na pamet je 'Peti element' ( znakoviti naziv? ) u kojem Millu Jovovich i Brucea Willisa igramo vi i ja a sve oko nas, Davorin Bogović i crno bijeli svijet, je ništa drugo nego čista energija.
Obzirom da je svaka sadašnjost jednom u prošlosti kao ideja bila budućnost možda bismo tu kategoriju mogli staviti u onu izreku 'svaka istina prolazi kroz tri faze: prvo je ismijana, zatim oštro osporavana da bi na kraju bila prihvaćena kao samorazumljiva'.
Vrijeme će pokazati, jer svatko od nas ima neka svoja uvjerenja i sva su ispravna do kad se ne dokaže suprotno pa dajmo im vremena.
Ukupan dojam seminara U-Sin, teorije pet elemenata? Pa čista petica!
Poslije svega ostala je samo želja za još....još informacija, još energije, još novih saznanja.
A više od toga može se saznati na višednevnoj Akademiji koju provodi Dr. Parigin a koja će se održati u jesenskom terminu
Napomenula se mogućnost posebnog seminara o hrani što me izuzetno veseli a sve informacije oko termina možete saznati, dogovoriti i pogledati na portalu HERMES, tamo se javite dragoj i ljubaznoj Maji.
I za kraj moram reći da ovo nije plaćeni oglas već iskrena preporuka zadovoljne polaznice i zahvala doktorici Parigin na bezrezervnoj podjeli korisnih informacija sa njenim veoma šarmantnim ruskim naglaskom zbog čega je sve ovo imalo još više šarma.
Ne samo da me kupila tim svojim načinom, već me interesno još više vezala za materiju koja me oduvijek negdje u dnu mozga škakljala.
Eh, kad bih sad imala tri-četiri slobodna poslijepodneva da si to sve u glavi posložim možda bih gradivo učvrstila, ovako mi jedino preostaje da čekam jesen i nastavak započetog programa. ☺
Pa eto, željno čekamo jesensku akademiju, termini su već izvješeni pridružite se i vi ako vas zanima.
Krasan vam dan!
I za kraj moram reći da ovo nije plaćeni oglas već iskrena preporuka zadovoljne polaznice i zahvala doktorici Parigin na bezrezervnoj podjeli korisnih informacija sa njenim veoma šarmantnim ruskim naglaskom zbog čega je sve ovo imalo još više šarma.
Ne samo da me kupila tim svojim načinom, već me interesno još više vezala za materiju koja me oduvijek negdje u dnu mozga škakljala.
Eh, kad bih sad imala tri-četiri slobodna poslijepodneva da si to sve u glavi posložim možda bih gradivo učvrstila, ovako mi jedino preostaje da čekam jesen i nastavak započetog programa. ☺
Pa eto, željno čekamo jesensku akademiju, termini su već izvješeni pridružite se i vi ako vas zanima.
Krasan vam dan!
četvrtak, 20. travnja 2017.
DAN PLANETA ZEMLJE
Jeste li znali da se svake godine u svijetu potroši više od 500 milijuna plastičnih vrećica a samo za jednu potrebno je više od tisuću godina da se razgradi?
Nedavno je negdje osvanula fotografija s jedne od naših plaža na koju se nasukala plastična čašica od jogurta sa sličicom Vučka - maskotom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Znate kada je to bilo? 1984. g, prije 33 godine....i ta mala čašica, sva zmuzgana i poderana ali još uvijek 'cijela', nema šanse da se razgradi još stotinu generacija.
Pazite, g e n e r a c i j a!
A koliko samo dnevno pojedemo iz takvih čašica u svim mogućim oblicima...
Udruga Medenjak iz Varaždina uključila se u akciju pod nazivom 'Plastična vrećica - smrtonosna pošast modernog doba' i ove će subote( 22.4. ) u jutarnjim satima na Varaždinskoj tržnici dijeliti platnene torbe, svaku u zamjenu za 20 iskorištenih plastičnih vrećica.
Od tako prikupljenih vrećica, kasnije će se u prostorima udruge u Trenkovoj 38a u Varaždinu održavati besplatne kreativne radionice kako bi se ukazalo na mogućnost njihovog recikliranja, jer sve je bolje
od toga da one završe u prirodi na štetu bilja i životinja.
( ČLANAK Jurnebes iz 2012.g. )
Od pisanja gornjeg članka prošlo je pet godina i većina trgovina već ima u ponudi reciklažne vrećice iako osobno smatram da je suviše mali broj onih koji ih koriste.
No vratimo se na varaždinski plac. Osim podjele platnenih torbica, istovremeno će se simbolično dijeliti papirnati 'škrnicli' prodavačima na placu kako bi se ukazalo na mogućnost i takvog pakiranja. Znamo da nije uvijek sve moguće utrpati u škrnicl no da njih 30% trajno zamijeni PVC za korištenje papira ipak je napredak.
Dakle na Varaždinski plac sa platnenom vrećicom.
Ili još bolje s pravim domaćim cekerom.
Ove subote možete na Medenjakovom štandu osvojiti jedan takav ručno ukrašen prekrasan ceker a donirala ga je Tanja Koščec, članica udruge čije 'cekare za plac i španciranje' s velikim zadovoljstvom nosi večina Varaždinki.
Mi Varaždinci ponosimo se time da je grad Varaždin oduvijek bio pionir u širenju pozitivnih trendova pa je tako i Medenjakovu želju za uvođenjem reciklažnih vrećica i papirnatih škrnicli na plac prepoznala Gradska tržnica Varaždin koja je svojom podrškom omogućila cjelokupnu akciju i financirala šivanje platnenih torbica, a varaždinska firma ROG ovom je prilikom donirala 10 kilograma papirnatih škrnicli.
Članovi Medenjaka od srca su im zahvalni kao i Maji Vrban koja svojim plakatima kreira prepoznatljivi vizualni izgled svih Medenjakovih akcija pa tako i ove.
Cjelokupna je Medenjakova inicijativa izazvala mnogo pozitivnih reakcija pa se javila i varaždinska Strukovna škola sa donacijom od dodatnih 20 platnenih vrećica sašivenih u njihovoj školi a zbog osvještenih građana koji se žele uključiti u ovu eko akciju, udruga Medenjak u tu je svrhu otvorila i žiro račun sa kojeg će se prikupljena sredstva iskoristiti za izradu novih platnenih vrećica kako bi se ideja nastavila dalje.
Više sredstava - više platnenih vrećica, jer ovih je stotinjak samo pozitivan početak.
Uključila se i V. osnovna škola čiji će učenici obilježiti Dan planeta Zemlje crtanjem po doniranim škrniclima a sve zajedno bit će zajedno sa recikliranim predmetima izloženo slijedeći mjesec u prostorima Medenjaka.
Svi donatori; pojedinci, obitelji ili poduzeća svoje donacije mogu uplatiti na:
Udruga Medenjak, Varaždin
HR6624840081500193304
Svrha: donacija za platnene torbe
Za svoje donacije bit će nagrađeni adekvatnom količinom platnenih vrećica
1 komad ( donacija 50 do 100 kn )
2 komada ( donacija od 100 do 200 kn )
3 komada ( donacija od 200 do 300 kn )
4 komada ( donacija od 300 do 400 kn )
5 komada ( donacija od 400 do 500 kn )
10 komada za donacije od 500 kn
...
Možda vam se u ovom trenutku nagrada ne čini adekvatna no mala je to cijena za veliku uslugu u korist našeg planeta, a svi želimo doprinijenti, zar ne?
Pretplati se na:
Postovi (Atom)