Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 28. travnja 2013.

SIROVA HRANA by Dunja Gulin

U petak je u Varaždinu gostovala Dunja Gulin, zaljubljenica u zdravu hranu i vlasnica portala Rentaj Chefa koju susrećemo u medijima i pratimo njene članke na Naturali i u magazinu Sensa.

Dunja kuha, vodi radionice i piše knjige a njene se kuharice The Vegan Baker i Raw Food Kitchen mogu kupiti čak i na globalnom Amazonu iako predlažem da radije trknemo do obližnjeg Algoritma.

Da shvatim koliko je sirova hrana maštovitija od ove naše svakidašnje trebalo je samo par Dunjinih recepta i nekoliko njenih usputnih idejnih napomena. Priznajem da je moje dosadašnje iskustvo sa sirovom hranom bilo mizerno. Jedan muffin iz raw food shopa u Chicagu kojeg sam opisala OVDJE a hranila se njime dva dana i nikako pojesti. Tek mi je nakon Dunjine radionice i kušanja onog što je napavila postala jasna zasitnost obroka u kojima zaslugu imaju vlakna iz sirovih namirnica, stoga nije čudno da su porcije kod takve ishrane minijaturne ( na zgražanje nas požderuha ) no sasvim dovoljne za nahraniti prosječnog čovjeka. Naravno, ako to nije moja jača polovica, on bi umro od smijeha da pred njega stavim par kuglica nečega što izgleda kao da je iz toga izrasla trava i još k tome nema u sebi bar decilitar gustog bučinog ulja.
Doista krasna radionica koju nam je Dunja održala približila nam je pojam sirove hrane, njene beneficije i utjecaj na organzam, te otkrila nekoliko jednostavnih recepata primjerenih, kako za one malo iskusnije tako i za nas koji se prvi puta srećemo s tim.



DOMAĆE BADEMOVO MLIJEKO - Dunja radi u blenderu   ( macan od blendera, odmah sam ga upisala na listu želja ) a mlijeko je fino i baršunasto, napokon sam otkrila zašto moje nikad nije bilo takvo







ENERGETSKI ČOKOLADNI NAPITAK koji nam je zatim pripremila sve je redom oduševio okusom za koji je zaslužan sirovi kakao. Nakon kušanja odlučila sam zauvijek zaboraviti kakao iz supermarketa.

ALKALIZIRAJUĆI JUTARNJI SOK Dunja je pripremila u sokovniku, sezona takvih sokića upravo počinje zbog obilja svježeg povrća

Izvrsnu PROTEINSKU SALATU od svih mogućih vrsta lisnatog povrća ( može i ostalog korjenastog povrća ) Dunja je prelila...

..NAJZDRAVIJOM MAJONEZOM, bez jaja, izrađenom samo od sjemenki uz još par dodataka. Slasno i zdravo.

SIROVI FALAFEL totalno me oduševio. Oduvijek sam nekako sklona konkretnim stvarima pa dok su svi ostali uzdisali nad krasnom majonezom meni je falafel bio čista fantazija
KREKERI OD HELJDE, SJEMENKI I POVRĆA nešto su za mene potpuno novo, jednostavno, praktično i ukusno... savršeno za ponijeti na posao i gricnuti uz falafel.
     


ANTI-STRES PLOČICE kojima je Dunja počela i završila svoju edukativnu radionicu ponijela sam sa sobom. Kako je taman u to vrijeme trajalo otvorenje izložbe u galeriji mog supruga, iskoristila sam priliku da ih kušam zajedno s ostalim ljubiteljicama fine papice. Sedmoglasno smo donijele odluku da su pločice fantastične pa sam morala obećati da ću napisati recept


Curke, evo recepta ( za 10 pločica )

  • 1 banana ( skroz zrela no ne pocrnjela )
  • 1 1/4 šalice sitnih zobenih pahuljica ( 1 šalica = 2,3 dl )
  • 3 žlice sirovog kakao praha ( gore sam ga spomenula ) ili 2 žlice sjemenki kakaa, samljevenih
  • 1-2 žlice kokosova ulja ( staklenku uroniti u vruću vodu da se ulje rastopi )
  • 4 žlice sjeckanog suhog voća - šljive/marelice/grožđice            ( nesumporene, ima ih u Mulleru )
  • 1 žlica slada od smeđe riže ili agavinog sirupa ( po potrebi, nije obavezno )
  • 1 žličica limunovog soka
  • prstohvat cimeta, prstohvat praha vanilije, prstohvat soli
  • po želji može i malo kokosa no pažljivo jer može suviše zgusnuti pločice, u tom slučaju dodati malo tekućine u obliku limunovog ili narančinog soka 
Izrada:
-bananu zgnječiti vilicom, dodati ribanu koricu neprskanog limuna ili naranče, pahuljice, kakao, sjeckano suho voće, cimet, vaniliju i sol
-pažljivo dodati kokosovo ulje i sok limuna ili naranče, toliko da se masa poveže
Sve dobro izgnječiti rukama pa staviti na lim obložen najlonskom folijom. Formirati debljinu po želji. Neka folija bude malo veća tako da prekrije masu kako se ne bi sasušila ( <-- slika lijevo )
Staviti u hladnjak na par sati. Gotovo izrezati na pločice.
Umjesto njih mogu se formirati kuglice, ohladiti i posušiti na zraku

Hvala Dunji na krasnim receptima!
Nadam se da ćemo imati još prilike sresti se u Varaždinu da od nje nešto naučimo, naročito stoga što se sirova hrana sve više uvlači na naše jelovnike a svijest o vrijednosti takvog načina prehrane svakim danom sve više raste istovremeno gubeći status pomodnog trenda. Na sreću.


Ako vam se pruži prilika svakako posjetite radionicu. Osim krasnih recepata dobit ćete i brojne nove spoznaje, neće vam biti žao.
Više fokica s njenih radionica pogledajte OVDJE

srijeda, 24. travnja 2013.

ZNAMO LI ŠTO JEDEMO?

( potaknuto člankom 'GMO-sjeme uništenja' s portala Alternativa za vas )

Da je GMO svuda oko nas na to su se već i vrapci navikli, a kako se okrutno i beskrupulozno bori za svoje tržište moglo se vidjeti u filmu 'Food Inc.' koji je pokrenuo lavinu reakcija u svijesti svih a najviše onih  koji o tome do tada baš i nisu previše razmišljali a to su krajnji potrošači.

Od nečeg se mora umrijeti rekao bi moj suprug, no odumiranje organizma je dugotrajan postupak koji nosi sa sobom niz zdravstvenih problema koji nas psihički i fizički polako ubijaju pa stoga zašto ne pripaziti u onom segmentu u kojem se pripaziti može, a to je hrana.

Nije baš uvijek jednostavno hraniti se ultra zdravo. Ni kumice na placu nisu više što su nekad bile, no ipak su mrvicu iznad onog što kupujemo po supermarketima, a mrvica po mrvica i nakupi se čitava staklenka sitnica koje život znače.
Nedavno je doktorica Meri Bura u Varaždinu održala predavanje na temu važnosti probave u kojem je između ostalog naglasila kako bi trebalo izbjegavati hranu zapakiranu u foliju s polica supermarketa jer osim što znamo da je prilikom uzgoja prskana brojnim pesticidima, dodatno je još višestruko tretirana prije pakiranja kako bi, ispod te iste folije u kojoj stoji na policama supermarketa, izdržala danima pa i tjednima.
To je ono o čemu nikad ne razmišljamo.

Pa onda vratimo se ipak kumicama na placu, možda ipak nije svo povrće koje prodaju genetski modificirano.

Sve se više okrećemo izvornoj hrani, pokreću se velike akcije zaštite izvornih sjemena, niču udruge koje   (za svaku pohvalu) nastoje spasiti ono malo što se spasiti da, pa tako u Varaždinu udruga GREDICA u suradnji s gradom provodi akciju podjele neobrađenog gradskog zemljišta svima koji nemaju a žele imati svoj komadić zelenog vrta i uz to provode seminare s obukama kako uzgojiti svoj vlastiti biovrt na kojima se usput razmjenuje i kupuje netretirano sjeme. Svaka im čast! Moram priznati da sam bila ugodno iznenađena kad sam vidjela koliko je mladih ljudi prisutno na takvim predavanjima.

No vratimo se temi.

Ovaj se post rodio potaknut izvrsnim i izdašnim člankom o GMO hrani i brendovima koji u svojim proizvodima koriste takve proizvode, izašlim na portalu Alterntiva za vas a možete ga pročitati OVDJE.

Izbor je uvijek na kraju naš, no dobro je znati

petak, 19. travnja 2013.

LUNGIĆ S KAPARAMA I TJESTENINOM punjenom blitvom

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 20

Jednostavno se nisam mogla natjerati da odmaknem originalnu fotografiju od naslova jer pogled na nju budi inspiraciju i tjera sline na usta. Bila bi šteta zakinuti se za taj užitak.

Već dugo si guštam neku posebnu prigodu da svojima to skuham a kad sam je napokon dobila, kako to obično biva, dogodio se niz iznenadih situacije pa se promet kroz kuću umnogostručio taman kad za to nisam imala vremena, zbog čega je umak od kapara ostao zaboravljen u frižideru a tjestenina imala sreće što je uopće bila napunjena.
No i bez toga ovo je jelo čista fantazija. Zaslužuje višestruko repetiranje i sigurna sam da će se još mnogo puta naći na obiteljskom stolu.

POTREBNO:
  • 1 lungić
  • 2 žlice kapara
  • 1 limun
  • 100 ml bijelog vina
  • par češnjeva češnjaka
  • timijan
  • sol
  • papar
  • brašno
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • 500g tjestenine ( Garofalo calamarata )
  • 500g blitve
  • krušne mrvice
Lungić izrezati na prst i pol debele komade, posoliti, popapriti i uvaljati u brašno. Kratko ih popeći na mješavini ulja i maslaca zajedno sa cijelim režnjevima češnjaka, kaparima, malo limunova soka, timijanom i bijelim vinom.

Tjesteninu napola skuhati, ocijediti ali ostaviti malo vode u kojoj se kuhala.
Blitvu kratko blanširati, ocijediti i na sitno je nasjeckati. Pomiješati blitvu s malo usitnjenog češnjaka, krušnih mrvica i maslinova ulja. Napuniti tjesteninu blitvom. Punjenu tjesteninu složiti okomito ili vodoravno u posudu za pečenje, doliti malo vode u kojoj se kuhala, par komadića maslaca i sve posuti ribanim parmezanom. Zapeći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.




Gornja slika je samo ideja kako servirati neposlušnu tjesteninu ako prilikom kuhanja popuca...


<---... a donja pokazuje da je Međimurje suviše blizu da bi se ručak jeo bez krumpira
 :)

četvrtak, 11. travnja 2013.

...S PRVOG SASTANKA

Jučer navečer održan je prvi ovogodišnji informativni sastanak Udruge za promicanje zdravog života na kojem je zainteresiranim polaznicima ponuđena mogućnost da postanu članovi Udruge i time ostvare niz pogodnosti ili upišu dvomjesečni tečaj uz vježbanje, edukaciju i zdravstvene kontrole.
Ili oboje, naravno :)


Kao član Udruge uz godišnju članarinu od 100 Kuna ostvaruje se niz pogodnosti:
- do 25% popusta na mjesečnu članarinu u određenim centrima za rekreaciju
- 5% popusta u trgovini zdrave hrane 'Žitnica'
-20% popusta na tematsku literaturu
- besplatna tematska predavanja gostujućih predavača ( tema: prehrana, zdravlje, um, duh i tijelo... )
- kontrola glukoze, welness analiza sastava tijela, mjerenje gustoće kostiju...
- individualna savjetovanja i izrada osobnih jelovnika
- i naravno popust na proljetne radionice koje počinu u ponedjeljak 15.04.2013. godine u 19,00 sati u centru Lavandula

Praksa je pokazala da je za efektivne rezultate potreban kontinuitet pa ovogodišnja proljetna radionica u trajanju od 8 tjedana uključuje vježbanje u kratkim razmacima i stručna predavanja.

Predavanja se odvijaju svaki drugi tjedan i uključuju dva početna o prehrani odnosno potrebama našeg organizma koje vodi dr. Tatjana Cikač a u sklopu kojih će se ove godine vršiti i mjerenje gustoće kostiju.



Zatim tu je i predavanje o suplementima i njihovoj važnosti koje vodi Anita Kociper-Sieber, voditeljica i vlasnica SPA centra LAVANDULA. O suplementima suviše malo znamo i suviše ih malo koristimo pa je vrijeme da to ispravimo.




U sklopu vježbanja bit će govora o važnosti kretanja i disanja (vjerovali ili ne malo tko znade pravilno disati) za koje su zaduženi gospodin Predrag Darboš, voditelj studia ŠAKTI, inače instruktor Joge koji je svoj zanat ispekao u Indiji i voditelj studija TAUBI, gospodin Nenad Golubić koji preko sebe ima stretching ilitiga rastezanje.

Završno predavanje odnosit će se na prehranu po glikemijskom indeksu i uključiti degustaciju namaza, žitarica i kolača izrađenih od dozvoljenih namirnica. Kao što znamo takva prehrana stabilizira nivo šećera u krvi i drži našu glad pod kontrolom a kako ću predavanje voditi ja osobno, u sklopu njega osvrnut ću se i na jednodnevni post koji u svijetu sve više uzima maha zbog niza zdravstvenih beneficija koje sa sobom nosi pa stoga sve više postaje stil života umjesto pomodnog trenda.
No o tome u jednom od narednih članaka.


Ovim putem samo najava da kulinarske radionice na temu glikemijskog indeksa ( i još mnoge druge ) kreću s prvim jesenskim danima.

Kuhanje i druženje uz mnogo dobrih emocija. Zainteresirani se mogu javiti u udrugu ili poslati osobni meil ( jurnebes@gmail.com )


Evo rasporeda programa za radionice i nekoliko fotografija s jučerašnjeg sastanka.
JOŠ SAMO NAPOMENA: Ne zaboravite da proljetna radionica počinje u ponedjeljak 15.04. u 19,00 sati vaganjem i mjerenjem BMI u centru Lavandula. Dođite i postanite član udruge ili samo vježbajte s nama!







Na kraju nas je sve svojom posjetom iznenadio i razveselio gospodin Golub, inače vlasnik mlina u Pušćinama koji je donio kruh ispečen od domaćeg integralnog brašna i ponudio suradnju. Nakon kušanja svi smo rado prihvatili ideju da posjetimo njegov mlin i pozovemo ga, zajedno sa suprugom na kulinarske radionice na temu kruha koje su također u planu.



nedjelja, 7. travnja 2013.

UDRUGA ZA PROMICANJE ZDRAVOG ŽIVOTA - poziv

U srijedu, 10.04. u 18,30 sati u zgradi palače Herzer ( iznad kukaca ) Udruga promicanja zdravog života Varaždin predstavlja svoj ovogodišnji program rada. Osim jednogodišnje članarine koja uključuje niz pogodnosti svojim članovima, kreću proljetne radionice s ciljem brzog i zdravog mršavljenja i zdravog pristupa hrani.

Program
( kliknuti na sliku )



subota, 6. travnja 2013.

UŠEĆERENI ČILI

Savršena poslastica za ljubitelje malih ljutih papričica


Nedavno sam u Kauflandu naletjela na paket čili papričica i nisam mogla odoljeti da ih ne kupim. Pojma nisam imala što ću s njima jer moja muška polovica koluta očima na ljubav koju gajim prema njima pa ostajem usamljena u svojoj ljubavi.
I tako tri dana za redom ista briga, otvorim hladnjak unutra papričice i što sad?
Nisam imala nikakvu ideju, ali kako se stvari uvijek dese onda kada se trebaju, nakon dužeg vremena na poslu se javio jedan također veliki ljubitelje čili papričica i podsjetio me da su svojevremeno Lari&Penati prodavali ušećereni čili na što sam ja, na žalost, zakasnila jer je sve prodano gotovo odmah. 
Ali Google sve zna i evo ploda jednog takvog googlanja

NAPOMENA: OBAVEZNO RADITI S RUKAVICAMA!!

POTREBNO:

500 g šećera
200 ml vode
žlica octa
kristal šećer za uvaljati
može ih se aromatizirati kardamomom ili đumbirom


Vodu, šećer i ocat zakuhati i pustiti da se pretvori u gusti šećerni sirup. 
Dodati po želji mljeveni kardamom ili đumbir.

Papričice oprati i narezati zajedno s košticama na malo deblje šnitice.





Ubaciti u šećerni sirup i kuhati otprilike 4 minute. Ne suviše dugo kuhati da se ne presuše. Izvaditi ih šupljikavom žlicom u cjedilo i ostaviti par minuta da se ocijede. Postupak se može ponoviti nekoliko puta ako su papričice mesnate, no nije neophodno.






Na papir za pečenje sipati kristal šećer pa u njega uvaljati ocijeđene papričice i jednu po jednu poredati uz rub papira pa pustiti preko noći na zraku da se posuše.   


Ovo je  izvrsno za grickanje. Kad fali nešto slatko dovoljno je jednu ubaciti u kljun i... whoooohoooooo!!!
Hehe..
Veselim se sezoni domaćih, kad budu velike i mesnate da ih pokušam kandirati poput ušećerenog voća.
Juhuuuu :)

srijeda, 3. travnja 2013.

juhice, juhice...i KURKUMA

Nakon Uskrsnih šunkica i ove strašne zime koja nikako da dozvoli proljeću da uzme maha opet smo na toplim juhicama.

Bilo koje povrće u bilo kojem obliku s bilo kojim začinima gode našem promrzlom organizmu, umornom od ove suviše duge zime i željnom sunčanih dana

U mom se loncu našla mrkvica, luk, poriluk i zelena leća uz aromu svježeg timijana i bijelog papra a dodatnu boju i okus daje KURKUMA, začin o kojem premalo znamo i definitivno ga premalo koristimo što bi svakako trebalo promijeniti jer ona to zaslužuje.

Kako dolazi iz obitelji đumbira i okus joj je sličan; svjež, blago ljutkasto-gorkog okusa te intenzivne zlatnožute boje. Meni je savršena uz rižu na način kako to priprema moj suprug ( viš viš...već mi dugo to nije spremio, morat ću malo poraditi na tome :)

Krasan članak o kurkumi pogledajte OVDJE a ako želite još malo više pročitajte kako Ayurveda koristi njene mogućnosti ( ČLANAK )