Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.
nedjelja, 27. ožujka 2016.
četvrtak, 24. ožujka 2016.
Pijane pisanice
Rekla bih da su ovo prave 'muške pisanice'. Em su mrke i mračne em stojički podnose mnogo alkohola :))
Kuhane su naime u crvenom vinu i ostavljene preko noći da u njemu odleže.
Jesu li pijane?
( -hik- )
nemam pojma
( -hik- )
Probajte ih ako se usuđujete
( -hik- )
Vrlo namjerno nisu ničim premazane tako da izgledaju staro i zahrđalo, kao da ih je upravo netko iznio iz neke zagorske 'piv(-hik-)nice'
U odnosu na pisanice obojane ciklom i kurkumom koje sam bojala prijašnjih godina za ove je trebalo žrtvovati pola boce najdražeg vina..šmrc..(-štuc-)
..ali nema veze..(-hik-)...vino je vino, bez obzira kako se konzumira (-hik- ) ..zašto onda ne i u obliku jaja..
...a pisanice su (-hik- ) priznat ćete (-hik-) totalno supač!..( -hik- )
-ŠTUC-
utorak, 22. ožujka 2016.
KREMASTA MRKVICA ( paleo style )
Mrkvica je u vrijeme Uskrsa definitvno top namirnica. Ovo je jedna od najjednostavnijih poslastica koja se može načinit od nje.
Potrebno:
Staviti u hladnjak i servirati drugi dan ukrašeno sjeckanim pistacijama, zrncima organskog kakaa ili grožđicama.
Fino se stisne pa ohlađen možete istresti iz kalupa i servirati kao parfe ili dok je još toplo u čašama.
Potrebno:
- 3-4 velike mrkve ( sitno ribane )
- 2 žlice GHEE maslaca
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- sok jedne naranče ( i korica ako su neprskane )
- 1 žličica kardamoma u prahu
- 2 žlice meda
Dekoracije po želji: sjeckani bademi, grožđice, pistacije, kakao nibsi...
U dubljoj širokoj tavi zagrijati GHEE pa na njemu popržiti mrkvicu. Pržiti cca desetak minuta pa dodati žličicu kardamoma, narančin sok i cijelu limenku kokosovog mlijeka. Povremeno miješajući kuhati još otprilike 20-30 minuta ili do kad se kompletno mlijeko ne reducira. Dodati med, pomiješati, kuhati još 5 minuta pa skinuti s vatre i razdijeliti u čaše ili u kolutove od mini tortica ( promjera 10 cm ), nađe ih se u Konzumu.
Staviti u hladnjak i servirati drugi dan ukrašeno sjeckanim pistacijama, zrncima organskog kakaa ili grožđicama.
Recept je pogodan za izradu u vrijeme kuhanja obroka jer zahtijeva vrlo malo pažnje ( ali konstantne ) i povremeno miješanje unutar cca 45 minuta.
petak, 18. ožujka 2016.
DIGNIMO PRSTE U ZRAK
'Petogodišnje dijete u godinu dana konzumira šećera koliko je njegova težina', riječi su to engleskog kancelara Osborna u korist kampanje kojom je nakon dužeg natezanja izglasan porez na šećer u bezalkoholnim pićima.
Kampanja je inicirana zbog velikog broja pretilosti, uglavnom školske djece koja su najveći konzumenti takvih napitaka a porez prikupljen taksom usmjerit će se u škole i školske aktivnosti poput sporta i zdravog doručka.
Jamie Oliver koji je začetnik kampanje nada se da je to samo prva od zemalja koja uvodi porez i sprema svoj pohod na Australiju.
Zato prste gore za Jamieja! Nadajmo se da će njegova kampanja obuhvatiti i nas.
Cijeli članak pogledajte OVDJE
Kampanja je inicirana zbog velikog broja pretilosti, uglavnom školske djece koja su najveći konzumenti takvih napitaka a porez prikupljen taksom usmjerit će se u škole i školske aktivnosti poput sporta i zdravog doručka.
Jamie Oliver koji je začetnik kampanje nada se da je to samo prva od zemalja koja uvodi porez i sprema svoj pohod na Australiju.
Zato prste gore za Jamieja! Nadajmo se da će njegova kampanja obuhvatiti i nas.
Cijeli članak pogledajte OVDJE
Pretplati se na:
Postovi (Atom)