Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 27. ožujka 2016.

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Pijane pisanice

Rekla bih da su ovo prave 'muške pisanice'. Em su mrke i mračne em stojički podnose mnogo alkohola :))
Kuhane su naime u crvenom vinu i ostavljene preko noći da u njemu odleže. 

Jesu li pijane?
( -hik- )
nemam pojma
( -hik- )


Probajte ih ako se usuđujete
( -hik- )


Vrlo namjerno nisu ničim premazane tako da izgledaju staro i zahrđalo, kao da ih je upravo netko iznio iz neke zagorske 'piv(-hik-)nice'

U odnosu na pisanice obojane ciklom i kurkumom koje sam bojala prijašnjih godina za ove je trebalo žrtvovati pola boce najdražeg vina..šmrc..(-štuc-)

..ali nema veze..(-hik-)...vino je vino, bez obzira kako se konzumira (-hik- ) ..zašto onda ne i u obliku jaja..

...a  pisanice su (-hik- ) priznat ćete (-hik-) totalno supač!..( -hik- )

-ŠTUC-

utorak, 22. ožujka 2016.

KREMASTA MRKVICA ( paleo style )

Mrkvica je u vrijeme Uskrsa definitvno top namirnica. Ovo je jedna od najjednostavnijih poslastica koja se može načinit od nje.

Potrebno:

  • 3-4 velike mrkve ( sitno ribane )
  • 2 žlice GHEE maslaca
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • sok jedne naranče ( i korica ako su neprskane ) 
  • 1 žličica kardamoma u prahu
  • 2 žlice meda
    Dekoracije po želji: sjeckani bademi, grožđice, pistacije, kakao nibsi...
U dubljoj širokoj tavi zagrijati GHEE pa na njemu popržiti mrkvicu. Pržiti cca desetak minuta pa dodati žličicu kardamoma, narančin sok i cijelu limenku kokosovog mlijeka. Povremeno miješajući kuhati još otprilike 20-30 minuta ili do kad se kompletno mlijeko ne reducira. Dodati med, pomiješati, kuhati još 5 minuta pa skinuti s vatre i razdijeliti u čaše ili u kolutove od mini tortica ( promjera 10 cm ), nađe ih se u Konzumu.
Probati. Ako je potrebno dodati još malo meda.

Staviti u hladnjak i servirati drugi dan ukrašeno sjeckanim pistacijama, zrncima organskog kakaa ili grožđicama.
Fino se stisne pa ohlađen možete istresti iz kalupa i servirati kao parfe ili dok je još toplo u čašama.

Recept je pogodan za izradu u vrijeme kuhanja obroka jer zahtijeva vrlo malo pažnje ( ali konstantne ) i povremeno miješanje unutar cca 45 minuta.

petak, 18. ožujka 2016.

DIGNIMO PRSTE U ZRAK

'Petogodišnje dijete u godinu dana konzumira šećera koliko je njegova težina', riječi su to engleskog kancelara Osborna u korist kampanje kojom je nakon dužeg natezanja izglasan porez na šećer u bezalkoholnim pićima.

Kampanja je inicirana zbog velikog broja pretilosti, uglavnom školske djece koja su najveći konzumenti takvih napitaka a porez prikupljen taksom usmjerit će se u škole i školske aktivnosti poput sporta i zdravog doručka.

Jamie Oliver koji je začetnik kampanje nada se da je to samo prva od zemalja koja uvodi porez i sprema svoj pohod na Australiju.

Zato prste gore za Jamieja! Nadajmo se da će njegova kampanja obuhvatiti i nas.

Cijeli članak pogledajte OVDJE