recept iz časopisa Dobra hrana broj 5
Najjesenskija među pitama sasvim je jednostavna za pripremu
TIJESTO:
-šalica i pol pšeničnog brašna ili kombinacija pšeničnog i kukuruznog
-malo soli
-žlica šećera ( nerafinirani smeđi )
-150 g maslaca
-4-6 žlica vode
ZA KREMU:
-jedna hokaido buča srednje veličine ili 500 g pirea od buče
-2 dl slatkog vrhnja
-žlica smeđeg šećera
-2 jaja
-pola žličice cimeta
-pola žličice đumbira u prahu
Od sastojaka načiniti tijesto pa ostaviti preko noći u hladnjaku. Drugi dan njime ispuniti kalup za pitu. Nabockati ga vilicom, prekriti masnim papirom pa na njega staviti oko dvije šake graha kako se tijesto ne bi napuhnulo prilikom pečenja. Peči cca petnaestak minuta na 180 stupnjeva a za to vrijeme pripremiti kremu; bundevu oguliti i narezati na kockice. Peći je u pečnici na 180 stupnjeva dok sasvim omekša, oko petnaest minuta ( najbolje paralelno s tijestom za pitu, op.a. ). Prebaciti u blender, pa s jajima i slatkim vrhnjem pretvoriti u glatki pire. Dodati šećer i začine. Napuniti tijesto kremom i zapeći u pećnici još četrdesetak minuta. Pustiti da se sasvim ohladi. Servirati uz dodatak slatkog vrhnja.
ISKUSTVO: Meni je u okusu nešto nedostajalo pa sam dohvatila prvo što mi se našlo pod rukom a to je bio paketić začina za kuhano vino ( ribana limunova kora, klinčić, cimet... ), okus je nakon dodavanja bio odličan a umjesto slatkog vrhnja izmiksala sam kiselo ( 20% mm ) sa burbon vanilijom i poslužila uz pitu. Super kombinacija!