Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 17. lipnja 2019.

KETO ČUPAVCI

Evo sad jedan klasičan recept na malo drugačiji način...
Koristimo iskušani CHIA DŽEM uz klasičan masni biskvit izrađen od kokosovog brašna i eritrita

POTREBNO:
Suhi sastojci:
1 cup ( 100 g ) mljevenih badema
1/4 cup ( 25 grama ) kokosovog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 cup ( 80 grama ) eritrita + par kapi stevije






Mokri sastojci:
3 velika jaja
1/4 cup  ( 45 grama ) otopljenog maslaca
1/4 cup( 60 g ) vrhnja ( koristila sam kokosovo )
1 žlica jabučnog octa
1 žlica vanili arome


CHIA DŽEM:
1/2 kg jagoda ( ili bilo kojeg drugog voća )
3-4 žlice bijelih chia sjemenki
javorov ili agavin sirup ili med,  prema ukusu

KOKOS u ljuskicama za uvaljati

IZRADA:
1) Od gornjih sastojaka napraviti chia džem; blendati voće u pire, zasladiti i dodati chia sjemenke.
Staviti sa strane da odstoji najmanje pola sata
Detaljnije upute pogledajte  OVDJE .

2) U posebnoj malo većoj posudi pomiješati suhe sastojke: mljevene bademe i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol.

3) Jaja umutiti s eritritom, dodati otopljeni maslac, vrhnje i jabučni ocat pa još malo mutiti. Taj se proces može izvesti u blenderu.

4) Mokre sastojke sipati u posudu sa suhima te sve zajedno dobro povezati pjenjačom.

5) Masu sipati u veoma mali silikonski kalup ( 20 x 20 cm ) ili metalni lim obložen  papirom za pečenje.
Peći na 180 stupnjeva da dobije lijepu zlatnu boju. Ohladiti

6) Hladan biskvit narezati u željene oblike pa ga umakati u džem i uvaljati u ljuskice kokosa.
Chia džem se malo teže lovi za biskvit ali uzevši u obzir da se radi o kvalitetnijoj slastici oprostit ćemo mu taj dio i malo se potruditi.

Varijacije na temu:

KUGLICE ( slika lijevo )od ostatka biskvita pomiješanog sa chia džemom. Dio kuglica uvaljanih u kokos, dio bez toga.


POSLASTICA U ŠALICI ( slika na dnu stranice ): red chia džema, red domaćeg čokoladnog preljeva, red keto biskvita....pa sve još jednom

Pogledajte kako lijepo oni mogu izgledati ako ih radite u obliku za muffine i okrenete naopačke.
Recept je mrvicu modificiran, preuzet sa stranice SUGARFREE SPRINKLES

....a sad pustite mašti na volju i zamislite to isto sa chia džemom od borovnica ili kupina, pa od kivija, ananasa, manga....

Ukusno i razigrano šarenilo na stolu. Uz to još i zdravo, bez brašna i šećera.

srijeda, 5. lipnja 2019.

CHIA DŽEM

OZNAKA: raw food, vegan
PRIPREMA: 5 minuta + 30 minuta

Nakon chia doručka u sezoni jagoda evo još jedan jednostavan i veoma svestran recept primjenjiv na sve vrste voća.

Prava je revolucija kad jednom otkrijete da možete izraditi džem bez kuhanja i bez šećera, od sezonskog voća kojeg ne morate ubiti kuhanjem.

Potrebna su samo 2 sastojka, sve ostalo je po želji





POTREBNO:
  • 500 grama očišćenih jagoda
  • 2-3 žlice chia sjemenki ( po mogućnosti bijelih *)
-po želji malo meda ili javorovog sirupa ( agava sirup ili eritrit za dijabetičare )

Jagode pretvoriti u pire u blenderu ili multipraktiku, dodati chia sjemenke i pustiti 30 minuta da nabubre. Najbolje preko noći. Po želji zasladiti jednom žlicom slada.

Možete aromatizirati vanilijom, limunovim sokom i koricom ( odlično se slaže s malinama ), narančinim sokom i koricom ( super kombinacija sa šljivama ), đumbirom ( slaže se s citrusima ), cimetom i klinčićem
( jabuke, kruške )...

Brzo, jednostavno i zdravo. Zadrži sve hranjive sastojke iz voća, omega 3 iz chia sjemenki i vlakna koja daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pogodno je za sve generacije pa ne postoji apsolutno nikakav izgovor da se ne upustite u to :)

*Ne postoji nikakva nutritivna razlika između bijelih i crnih CHIA sjemenki osim što će voće zadržati ljepšu boju ako upotrijebite bijele. CHIA je malena sjemenka velikog potencijala o čijim mogućnostima više pročitajte OVDJE .


Chia džemom možete nadjevati palačinke i kolače, dodavati u jutarnje obroke, koristiti za smoothie i sve gdje vam padne na pamet.
Drži u hladnjaku do 7 dana ako ga prije ne pojedete :)
Ako pak zaključite da je staklenka sa džemom prazna, u minutici možete napraviti svoju novu, svježu dozu slatkog džema.

Pogledajte: Sezona je jagoda


utorak, 4. lipnja 2019.

CHIA DORUČAK

Sezona jagoda ne traje dugo, jedan od meni najdražih obroka je jutarnji chia puding s jagodama ili malinama koje stižu uskoro.

Gotov je u trenutku, ako se pripremi navečer ujutro je spreman za ponijeti na posao a napravljen ujutro odličan je kao slatki mali obrok poslije ručka kad se vratim s posla.

OZNAKA: Vegan
PRIPREMA: 5 minuta od početka do kraja






POTREBNO:
zdjelica jagoda
1-2 žlice chia sjemenki
kokosovo vrhnje
bournbon vanilija

IZRADA:
Vilicom izgnječiti jagode, umiješati pola limenke ( cca 200ml ) kokos vrhnja, chia sjemenke i vaniliju. Dobro sve izmiješati i staviti u staklenku ili čašu da odstoji najmanje 15 minuta, idealno preko noći.


Ovo se može smatrati i kao bazom za sve daljnje kreacije u koje možete umiješati:

-zobene pahuljice
-med, javorov sirup, agavu
-kakao zrnca
-peludni prah
-sjeckane orašaste plodove
-organski kakao prah...
-komadiće ostalog svježeg voća ( banane, borovnice... )
Uglavnom sve što vam se čini kao dobra kombinacija

Meni osobno, najviše od svega paše dašak čiste vanilije :)