Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 29. srpnja 2014.

BRZI DESERT OD NEKTARINA

Sigurna sam da i vi spadate u grupu onih kojima povremeno životno ustreba nekakav desertek ili slatki komadić da ga strpate u usta.
Sezona svježeg voća pogodna je za takvu vrstu obroka a ovaj jednostavan, brzinski, zadovoljit će potrebu za slatkim dok istovremeno može biti ukusan voćni doručak ili lagana i zdrava večerica.

U svrhu deserta možete ga iskoristiti kao prilog uz sladoled, u tom slučaju dodatno po njemu posipajte zrnca sirovog kakaoa ili bobičasto voće koje ste umutili u pire s prstohvatom vanilije.

Ako pak ga servirate kao doručak/večeru u tom slučaju uz njega odlično paše grčki tip jogurta ili ocijeđeni tvrdi jogurt ( kako ga napraviti pogledajte  OVDJE ). Možete upotrijebiti jedno i drugo kao što sam ja.

POTREBNO:
za 2 osobe

  • 3 nektarine
  • 3 žlice maslaca ( još bolje Ghee )
  • 3 žlice mljevenih badema
  • malo kardamoma ( ili zrnca vanilije )
  • po potrebi stevije
Nektarine narezati svaku na 8 šnitica pa ih popržiti na zagrijanom maslacu oko 1-2 minute. Kad počnu mekšati dodati mljevene bademe i kardamom i pržiti dodatnih 1-2 minute. Dodati steviju, promiješati i gotovo.

Ne zaboravite kardamom, on daje čar. I neka vam ne padne na pamet koristiti vanili šećer umjesto prave vanilije, osim što aroma nije ni približno slična hranimo se bez šećera, sjećate se? Pa onda trk u prvi dučan zdrave hrane po paketić vanilije i kardamoma, trebat će vam.

Kardamom u prahu je jednostavniji za upotrebu iako ja više volim zrnca koja mogu popržiti pa usitniti u mužaru, stoga njih uvijek i kupujem. Kardamom je treći po redu najskuplji začin na svijetu ( više pročitajte OVDJE ) i rekla bih da vrijedi svakog novčića. Sastojak je mnogih začinskih mješavina ali savršen je u čistom obliku, stavite ga u čaj, slastice, rižu, kuhani kakao ili egzotična jela i vaša će vam osjetila biti zahvalna.


Vanilija je čarobna u doslovce svim jelima, kupite čistu bourbon, ne šparajte na njoj, probajte prstohvat staviti u jutarnju kavu.

Blagodati masla Ghee već sam ranije opisala    ( OVDJE ) pa ako vam se neda napraviti ga kod kuće kupite ga u SPAR-u ili u trgovini zdrave hrane. Nakon što ga jednom probate vjerujem da ćete se lakše odlučiti napraviti ga kod kuće. Isplati se, nije teško a i aroma je mnogo intenzivnija. Samim time je i okus desertića poput ovog gore neusporedivo ukusniji.

Osim nektarina vjerujem da bi se za prženje isto tako mogle iskoristiti marelice, šljive ili svježi ananas ( šljive uz dodatak svježe ribanog đumbira? mmmmm.... ) ali to ću vam reći nakon što isprobam.
Dobar tek!

nedjelja, 6. srpnja 2014.

BLOODY RIŽOTO

Ako volite rižoto ovaj će vam se vjerojatno dopasti.
Izvrstan je kao samostalno jelo ili zanimljiv prilog a zbog atraktivne boje super je u kombinaciji crnog sipinog i klasičnog bijelog ili žutog Milanese rižota.

POTREBNO:

  • pola glavice crvenog luka ( ili stručak mladog )
  • šalica Arborio riže
  • otprilike 1 dl crvenog vina ( može i bijelo )
  • 2 svježe male cikle ili 1 velika
  • bujon juha od povrća
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • papar
Ugrijati maslinovo ulje i žlicu maslaca. 
Dok se ulje grije nasjeckati luk pa ga popržiti na laganoj vatri da bude staklast.
Dodati opranu i ocijeđenu rižu, još je malo popržiti pa podlijati vinom.
Za to vrijeme oguliti ciklu i usitniti je u blenderu s malo vode. Ako želite možete ju pretvoriti u pire, ja volim da mi tu i tamo ostane koji komadić. Vode doliti u blender samo toliko koliko je potrebno da se cikla može umutiti. Izblendanu ciklu izliti preko riže, posoliti, popapriti i doliti juhe koliko je potrebno da cikla ogrezne. 
Pokriti i pustiti da se riža kuha oko petnaestak minuta. 
Povremeno provjeriti stanje tekućine.
Kad je gotovo ugasiti vatru, dodati ostatak maslaca, promiješati pa pustiti da odmori još pet minuta.
Servirati posuto ribanim parmezanom.