Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 27. prosinca 2013.

SAVRŠENO BLAGDANSKO KUHANO VINO


by sused Nino

Savršeno, vjerujte

Svi volimo popiti fini topli napitak a ovaj spoj blagdanskih začina do te mjere oduševljava da ćete ga željeti kuhati svaki dan iako vani nema snijega već samo bolesna, turobna južina.
Za one kojima sezona skijanja počinje za koji dan ovaj receptek pravi je dragocjeni čarobni napitak.

Svaki od sastojaka na svoj način utječe na okus stoga je preporuka da med bude bagremov zbog njegove specifične arome, naranča u današnje vrijeme svakako neprskana ( u bio trgovinama ), a konjak....eh, bez konjaka to nije to no svakako će vam se svidjeti.
Crnjak? Ma nemojmo pretjerivati, neko fino francusko radije popijte uz komadić sira, za ovaj će napitak sasvim u redu biti i jednostavna makedonska T'ga.
( T'ga za jug, proizvođač Tikveš, Makedonija-op.a. )

ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

ČESTITKA

Vaše mjesto za dušu i tijelo želi vam prekrasne blagdane, sretnu i zdravu Novu i mnogo krativnih ideja

Čestitka by Lana

petak, 20. prosinca 2013.

MEDENJAKOV SAJAM

Od 19.-21.12.2013 u Trenkovoj ulici u Varaždinu održava se Medenjakov prodajni sajam na kojem se mogu kupiti prehrambeni i neprehrambeni proizvodi koje izrađuju članice udruge.Čokoladne pahuljice, orahove keksiće, zdrave slatke kuglice, bundeva u obliku slatko-kiselog umaka ili džema, zdrava gusta topla čokolada zajedno sa šalicom i heklanom košuljicom, vilice i žličice s imenom vašeg bebača, domaće praline, keramičke zdjelice, kuglice i prekrasni stalci za torte, door stoperi i book endovi, ako nemate ideja tu su još i bonovi..........i još mnogo zanimljivih trica i sitnica za vaše najdraže. Navratite, čekamo Vas!   




ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

SLATKO - LJUTI GRIC





Bez obzira idete li kod susjeda na doček ili kod prijatelja na gledanje tekme ovaj ljuto-slatko-slani snack uz čašicu vinčeka ili limenku pivca savršeno 'sjeda'.




Za ovaj sasvim običan ali mrvicu drugačiji gric treba uložiti malo vremena i truda, pomiriti se s ljepljivim prstima, no konačan proizvod vrijedi truda. Osim toga ako volite ljuto ovo je prilika da svoj omiljeni ALPINOS ljuti umak upotrijebite na nimalo klasičan načina a ako ga još nemate onda trkom do Medenjaka gdje na božićnom sajmu od 19.-21.12. možete kupiti umak u kombinaciji s neodoljivom zdjelicom za posluživanje, minijaturnom miješalicom i receptekom koji će sigurno razveseliti onog kome ga darujete.




POTREBNO:
( savjet: raditi duplu smjesu )

100g meda
1 žlica rastopljenog maslaca
1 žlica vode
2 žličice ALPINOS ljutog umaka
1 žličica soli + još malo za kraj
2 žličice svježeg sjeckanog ružmarina
450g mješavine orašastih plodova

Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Lim za pečenje obložiti papirom.

U dubokoj posudi pomiješati med, maslac, vodu, ljuti umak i žličicu soli pa u tu mješavinu uvaljati orašaste plodove. Sipati ih na lim za pečenje pa staviti u pećnicu na dvadesetak minuta. Pred kraj vremena med će se početi karamelizirati no to ništa ne smeta.
Dok se oraščići peku napraviti još jednu smjesu od meda i ljutog umaka pa po isteku vremena izvaditi lim iz pećnice i oraščiće još jednom uvaljati u smjesu te ponovo vratiti u pećnicu da se peku još 10-15 minuta dok poprime lijepu zlatnu boju.
Iako je med već poprilično taman i karameliziran, važna je boja orašastih plodova.
Izvaditi lim iz pećnice i pustiti da se oraščići prohlade oko desetak minuta pa ih posuti sjeckanim ružmarinom i prstohvatom soli. Sve dobro promiješati. Tamni su i sljepljeni pa ih je u tom trenutku lakše odvojiti prstima.
Učiniti to dok još nisu do kraja ohlađeni. Maknuti s papira na kom su se pekli i ohladiti do kraja.
Servirati.

Orašasti su plodovi prepuni zdravih masnoća neophodnih za naš organizam, zdraviji su od čipsa, u ovoj varijanti beskrajno zarazni, zato - navalite! 

srijeda, 11. prosinca 2013.

Čestitke by Lana


Blagdani su vrijeme kad s radošću pokazujemo svim svojim dragim rođacima i prijateljima da ih još nismo zaboravili bez obzira koliko se rijetko s njima čuli ili vidjeli.
Čestitka je jedan od načina na koji to u današnje elektronsko doba najbrže i najjednostav-
nije činimo jednim klikom miša, a nema ništa ljepše ako takva čestitka ima i vaš osobni pečat.
Prekrasna, samo vaša, nije 'ukradena' i još k tome do nje dođete samo jednim klikom miša....
Takve su Lanine čestitke.
Ako vam se čini komplicirano, vjerujte mi nimalo nije, jer Lana će sve to učiniti za vas. Bilo da trebate poslovnu ili privatnu, u digitalnom ili printanom obliku, njena je čestitka samo vaša. Možete umetnuti fotografiju i biti originalni, možete poslati pozivnice za rođendan, čestitke za godišnjice braka.....možete sve što želite a sve zajedno neće vas koštati više od 20 kuna.

Volimo korisne informacije, zar ne? Ovo je definitivno jedna od njih



Ako vam se sviđa Lanina priča njena je adresa lana.skvorc@gmail.com


Požurite, Božić je pred nama, naručite čestitku i budite originalni by Lana

nedjelja, 1. prosinca 2013.

MIRISI BAKINE KUHINJE i kruh iz domaćeg mlina

Sjećate se starih kukuružnjaka?

Ne znam za vas ali moje je djetinjstvo provedeno kod bake na selu obilježilo vješanje po štangama u 'kuružnjaku', preskakanje potoka na rubu šume i miris svježe kuhane bijele kave uz domaći kukuruzni kruh za doručak kojeg bi baka obavezno prekrižila prije nego što ga je zarezala nožem. Bio je velik i četvrtast, s tvrdom koricom, mirisan i ljepljiv a krupna zrnata struktura pomalo mi je tada išla na živce.
Ali bila je to 'kuruzna mela. Prava pravcata. Ne sitna i mršava kao ova danas što kupujemo u trgovinama. Nekako mi se čini da sam vidjela baku da je melje kod kuće ali ne bih se zaklela. Bilo je suviše davno, no mlinovi su radili punom parom i vjerojatno se isto kao i pšenica nosila tamo da bi se kući donijelo brašno u platnenim vrečama. U takvim smo vrečama još neko vrijeme nakon što sam se udala dovozili bijelo brašno mojoj svekrvi iz obližnjeg mlina a zatim je nekako i to stalo. Pomodna vladavina bijelog brašna i bijelog šećera u našoj je kući trajala punih četvrt stoljeća. Doduše
povremeno bih ispekla zlevanku od kukuruznog ili hajdinog brašna kojeg bi suprug donio s tržnice, no uglavnom su se pekli kremači i zlevači a šećer trošio u tonama.

Anita Šupe, u uvodnom dijelu svoje knjige 'Prva hrvatska LCHF kuharica' piše kako je pšenica, stup naše prehrane, iz komercijalnih razloga genetskim manipuliranjem pretvorena u visokootpornu biljku s mnogo većim količinama škroba i glutena. Da bi davala 10 puta veće urode iz istih je razloga otporna na klimatske uvjete, pesticide, štetočine i bolesti. Sadrži vrlo visoke razine 'super škroba' pod nazivom amilopektin koji je zapravo štetniji od šećera. Takvom se brzinom razgrađuje u glukozu da dvije kriške kruha ( čak i onog od cjelovitog brašna ) podižu razinu šećera u krvi više nego dvije žlice šećera a poznato je da hrana s visokim glikemijskim indeksom pridonosi
stvaranju masne jetre, potiče upale po tijelu i kao posljedicu ima nakupljanje masnih naslaga u području trbuha. Osim super škroba ta nova pšenica sadrži i 'super gluten' koji pridonosi stvaranju upala u tijelu. To je onaj ljepljivi protein koji čini da kruh može narasti a pekarske proizvode čini izdašnim, mekim i primamljivim. Stara pšenica sadrži 14 kromosoma, nova 42. Čovjek koji ju je projektirao, Norman Borlaug, vjerovao je da je genetska manipulacija jedini način da se nahrane milijuni gladnih diljem svijeta pa je osvojio Nobelovu nagradu za mir, no gladni su i dalje gladni a zapadnim se svijetom širi epidemija debljine i drugih modernih bolesti; raka, demencije, depresije. Sve više liječnika upozorava da je ova epidemija kroničnih bolesti uzrokovana konzumiranjem neprirodne hrane u obliku rafiniranih namirnica, kruha i pekarskih proizvoda koji sačinjavaju stup moderne prehrane.

Nutricionistica Anita Šupe stoga zagovara prehranu bez pšenice i glutena, ali što da radimo mi, obični smrtnici, koji se nikako ne možemo odreći ovisnosti o kruhu našem svagdašnjem, izrađenom od brašna?
Možemo birati najbolje što možemo učiniti za sebe: ispeći svoj vlastiti, naučiti nešto o brašnima, razlikovati njihovu strukturu i sastav. Ponuditi našoj djeci da kušaju kruh i kolače od brašna iz domaćeg mlina kakve je pekla naša baka, prabaka i svi oni ranije. Istina je da pšenica nije ista ali postoje stare sorte kukuruza koje sve više udruga čuva i razmjenjuje a probudili su se i mlinovi u kojima se opet može doći do pravog, domaćeg, živog brašna.
Živog, kažem zbog toga što ima relativno kratak rok trajanja što opet dovoljno govori o brašnima iz naših supermarketa.

Kušajte kakva su brašna iz domaćeg mlina te naučite kako postupati s njima pri izradi kruha i kolača u Medenjaku, na radionici 'Miris kuhinje naših baka'. Više o tome pročitajte OVDJE

nedjelja, 24. studenoga 2013.

VAŽNOST DORUČKA

Jeste li se kad otpremili na more a da niste natankali vozilo?
Sigurna sam da niste, ali zato svakog jutra krećete na 8 sati dug put hektike i tempa bez mrvice goriva za vaše najvažnije vozilo - vaš organizam.

Ne vjerujem da je oduvijek tako bilo, nekako mislim da se doručak izgubio u ovoj novoj pošati zvanoj stres a u posljednje vrijeme udio u tome svakako ima i veličina 36.
Kažem 'veličina' jer 38 je već debljina.
Zar to nije strašno?
Nije zapravo važno pod kojom se šifrom ova globalna problematika skriva već to što je svojim djelovanjem stjerala doručak s naših trpeza. Ako teen generacija ne želi doručkovati iz gore navedenih razloga, odrasli ne stignu doručkovati iz gore navedenih razloga a velik dio ljudi nema tih navika gdje nam je nestao najvažniji obrok u danu?
I što je s koncentracijom ako doručka nema, baterije su prazne a pred nama dan pun stresa?

Ne znam za vas ali ja sam oduvijek doručkovala i iz osobnog iskustva znam da organizam koji dobije svoju dozu jutarnje energije besprijekorno funkcionira ( za razliku od onih dana kad ne stignem ništa ubaciti u kljun pa samo gledam na sat i čekam kad će već jednom ta pauza).

Od kad sam upoznala Teu, jutro mi je postalo
najdraži dio dana zbog njene granole koju naprosto obožavam. Mogla bih je jesti za doručak, ručak i večeru i nikad je se ne bih zasitila. Ali nije samo to...nedavno nam je skuhala domaći čokolino, kako je tek to bilo dobro, sad bih najrađe za doručak jela i jedno i drugo jer su oba fantastična.

Dobro, da dalje ne razvlačim ono što i vrapci znaju; jutarnji obrok mora biti kvalitetan i izbalansiran. Dobar doručak hrani i zagrijava naš organizam a ona stara izreka 'po jutru se dan poznaje' definitivno ga stavlja kao najvažniji obrok u danu.

Teina radionica SLATKI DORUČAK nudi njama recepte uz nutricionističke vrijednosti za one koji nemaju vremena, fali im ideja ili ne doručkuju iz nekog drugog razloga.

Ako i niste bili baš osoba koji voli doručak, uvjeravam vas da ćete nakon ovog postati njegov fan.

Probajte!

subota, 16. studenoga 2013.

HIROŠIMA, LJUBAVI MOJA .......... ( i topli kakao )

Kad si prije spavanja piling za lice natiskaš na četkicu za zube a prije posla kremom za lice počneš slagati frizuru koji bi to bio stupanj?
Moja draga susjeda liječnica vjerojatno bi rekla - sigurno viši.
Nije baš ni čudno ako se uzme u obzir šuma ideja u glavi i tempo iz prethodnog članka.

Jedini istinski problem koji se ovdje javlja je onaj kad otvorim vrata kuhinje pa ne znam čega bih se prije uhvatila a prva misao dok stojim unutra je knjiga Marguerite Duras 'Hirošima, ljubavi moja'. Vjerujem da znate o čemu pričam...

Kaos sastavljen od kalupa, modlica, začina, etiketa i celofana....postoji jedna dobra izreka u koju duboko vjerujem a kaže: kaos na stolu kaos u glavi. E pa ne znam odakle je moj kaos krenuo ali znam da je završio sa: Hirošima ljubavi moja ( toliko me već taj naslov proganja da mislim da je vrijeme da pročitam knjigu ).

A možda s vremenom oguglam. Možda se ova Medenjakova kuhaonica čokolade pretvori u čarobnjački laboratorij sa zabranom prstupa. Ha!! To bi bilo dobro. Nema više kuhanja ručkova, jedu se samo čokoladice a kaos postaje trajno stanje. Ideeeššš....Pa nije mi loša ideja!

Jutros sam, recimo, umjesto uobičajenog instant saniranja nereda odlučila da sama sebi prvo uštrcam jednu dobru dozu minerala u obliku toplog kakaoa.
Ljudi moji! Kad ste posljednji put pili kakao a da nije bio instant i da vas nije pekla savjest zbog ubojite doze šećera?

Kad sam se u 5,50 strčala po stepenicama suprug me samo u čudu gledao. U to bi mi vrijeme uobičajena prva misao bila kavica, no jutros ne znam koji mi je bio vrag, nije mi smetao ni kuhinjski kaos ni dva psa što su se pleli među nogama, prestravljeno sam otvarala paketić sirovog kakaoa i sa srećom utvrdila da je u njemu ostalo taman dvije žličice koliko mi ovog trenutka treba. Uh. A što bih da nije? Nestrpljivo sam čekala da se moj kakao skuha. Ko šiša nered, ovo nisam radila već godinama, valjda još od djetinjstva kad je mirisao iz mamine kuhinje ( i bio mi bezveze ) a sjećam se i sreće kad smo otkrili Nesquik pun šećera pa se svi skupa generacijski prebacili na to.

Čar kuhanog kakaoa nije samo u toplom mlijeku i božanstvenom okusu već i u sastojcima ( VIŠE ) zbog kojih se kakao kao namirnica svrstava u superhranu. Velike doze magnezija, korisnog iz više razloga, između ostalog čine dobro i našem mozgu a znamo da u mozgu sve kreće i sve završava pa smo, eto, opet tamo gdje smo i počeli.
Dakle prije nego što rezerviram mjesto u nekom senatoriju   ( plavo nebo i zelena trava ) popit ću svoju dozu kakaoa, možda pomogne.

                    Kako je malo potrebno za sreću?

-2-3 dl mlijeka ( sojinog, zobenog, rižinog... )
-2 žličice sirovog kakaoa ( nemojte onog iz supermarketa )
-mrvica slada ( agava, stevija, kokosov šećer, par kapi meda... )
-prstohvat krupno mljevenog kardamoma, đumbira, cimeta, čilija, ribane narančine korice ili jednostavno sve zajedno
-topla dekica, pas u krilu i dobra knjiga




Nemojte ubiti sastojke kuhanjem, dovoljno je sve zajedno samo zagrijati da se arome prožmu.

P.S. I nemojte reći da nemate vremena uvrstiti ga u jutarnji ritual



nedjelja, 3. studenoga 2013.

TEMPO, TEMPO...

Ozbiljno me napalo...
Od subote kad smo službeno predstavile Medenjak jedva da se diše. Utješno je da je to samo početna gužva jer na duže staze ne bi se izdržalo. Nedugo sam čitala intervju Ane Ugarković u kojem piše su se na početku skroz polomili   ( baš prikladan izraz ) ali kasnije sve sjedne na mjesto. Da nema tog saznanja vrag bi me zel iako se ništa ne može usporediti s osjećajem sreće koji se istovremeno javlja dok se sve to dešava.

Sigurno se već pitate jedemo li išta ili više uopće ne kuham.
U desetak proteklih dana od kad formalno postojimo imali smo dvije Dunjine radionice, gostovanje 'starog mlinara', Aromaterapiju i Halloween party''

retrospektiva je poprilično je zanimljiva:

Dvije Dunjine na temu 'Zdrava proteinska jela za cijelu obitelj' i 'Brzi jednostavni i zdravi kolači'.








U prvoj smo naučili kako marinirati seitan, kako ga popržiti da ne upije višak masnoće, kako ga pripremiti da bude sočan, kako napraviti gulaš koji gotovo da se ne razlikuje od onog od mesa i kako napraviti fantastičan bezmesni curry...
Nisam tu baš suviše kod kuće pa mi je sve to bila potpuna novost no ovaj me curry kopka i kopka....stvarno je dobar, mislim da ću ga kad-tad podvaliti svom nepopravljivom mesojedu.

Ono što me oborilo s nogu bila je radionica s kolačima. Kolači bez jaja? I to taaako dobri? Ma nemojte se šaliti! Nikad ne bih rekla da biskvit za tortu može biti tako sočan, ukusan i kompaktan a sve zajedno bez jaja, bez mlijeka i bez miksera. Još sam pod dojmom. Moram isprobati. Osim toga primili smo mnogo malih ali važnih savjeta koje Dunja rado daje što sam primjetila već na mojoj prvoj radionici koju sam upisala kod nje.


Odmah iza toga u ponedjeljak 21.10. na Tea & Cookie susret sa 'starim mlinarom',
gospodinom koji nam je predstavio brašna iz svog mlina i donio pogačice i kruh ispečen od njega. Slijedi radionica.

U četvrtak istog tjedna u Medenjaku je gostovala Matilda Ivaniš iz Biovege s radionicom Aromaterapija-kako spriječiti i liječiti sezonske tegobe. Moj prvi susret sa čarobnim svijetom mirisa i aromatičnih ulja. Nevjerojatna snaga u maloj kapi. Dišni sustav, masna koža, reumatski i menstrualni bolovi, temperatura, prhut, upale zglobova.... sve to i još mnogo više liječi nekoliko kapi eteričnog ulja. Impresivno! Više na fejsu Medenjaka.
Ja sam otkačila na benzoin sijamski a jedva čekam da isprobam recepturu za cirkulaciju...zbogom zimo, nema više hladnih ruku i nogu.


Samo tjedan dana kasnije čarobnjačka zabava u Medenjaku.
Da je bilo dobro garantiram, bilo je i poklona a fotkice pogledajte OVDJE




Slijedi Tea & Cookie ponedjeljkom, radionice i niz zanimljivih gostovanja i predavanja. Jedno od njih je uskoro, zove se  'London za optimiste' - pogled na zabavnu stranu Londona kroz pubove, hranu i niz ostalih zanimljvih sitnica. Prijave se primaju, broj mjesta ograničen.

I sad me pitate dal' kuham? 

utorak, 22. listopada 2013.

SUBOTA U MEDENJAKU

Bio je to duuug tjedan. Završio je u subotu 19.10. kad smo Tea i ja napokon naš Medenjak predstavile javnosti.
Prekrasan dan, na okupu popriličan broj krasnih žena, na stolu fina hrana, iza nas mnogo truda, pred nama još više :))

Ma bilo je fantastično, hvala svim onim krasnim ženama koje su uljepšale naš početak i Dunji na podršci i
lijepim riječima.

Teško je opisati, treba doživjeti, evo nekoliko fotkica iz kojih se nazire atmosfera


Čaj se servirao iz velikog lonaca...

... a vedrih lica nije nedostajalo










U poslijepodnevnim satima Dunja je održala dvije radionice u sklopu kojih je bila i promocija njene knjige The Vegan Baker 




a mogla se vidjeti i najava za njenu najnoviju knjigu The Vegan Pantry koja izlazi uskoro