Sočno, bogato, za prste polizati
Jednog me dana po povratku s posla na stolu dočekala zdjelica šljiva, recept za pitu i pored njega poruka moje tetice: 'probaj jednom i uvijek budeš tako pekla'
Hm. Pa ja već imam svoju najdražu pitu od šljiva
( recept ) je li moguće da može biti nešto bolje od toga?
No ipak sam probala.
I znate što? Obožavam svoju pitu od šljiva i ne bih je nizašto mijenjala ali ipak sam od tada svaki put pekla na način kako je ona napisala.
Probajte zašto!
TIJESTO:
Na poruci je pisalo: 'Odlično je vruće još bolje drugi dan ohlađeno' i mogu vam reći da je istina.
Jednog me dana po povratku s posla na stolu dočekala zdjelica šljiva, recept za pitu i pored njega poruka moje tetice: 'probaj jednom i uvijek budeš tako pekla'
Hm. Pa ja već imam svoju najdražu pitu od šljiva
( recept ) je li moguće da može biti nešto bolje od toga?
No ipak sam probala.
I znate što? Obožavam svoju pitu od šljiva i ne bih je nizašto mijenjala ali ipak sam od tada svaki put pekla na način kako je ona napisala.
Probajte zašto!
TIJESTO:
- 25 dag brašna
- 10 dag maslaca
- malo praška za pecivo
- 1 žlica šećera
- 1 jaje
- malo soli
- 1-2 žlice vrhnja
ZA PRELJEV:
- šećer pomiješan s cimetom ( po želji može se dodati i vanili šećer )
- otprilike 4 dl vrhnja ( za veliku tepsiju duplo )
- šljive, očišćene i prepolovljene
Od gornjih sastojaka zamijesiti prhko tijesto
( ako je velika tepsija treba dupla smjesa ). Pustiti jedan sat da odstoji u frižideru a zatim ga razvaljati u plitki kalup s rubovima prema gore.
Po tijestu poslagati polovice šljiva, posuti ih šećerom pomiješanim s cimetom i malo vanili šećera. Može se staviti i malo mljevenih badema.
Preliti vrhnjem ( ne šparati ) i peći na 180 stupnjeva oko 50 minuta.
( ako je velika tepsija treba dupla smjesa ). Pustiti jedan sat da odstoji u frižideru a zatim ga razvaljati u plitki kalup s rubovima prema gore.
Po tijestu poslagati polovice šljiva, posuti ih šećerom pomiješanim s cimetom i malo vanili šećera. Može se staviti i malo mljevenih badema.
Preliti vrhnjem ( ne šparati ) i peći na 180 stupnjeva oko 50 minuta.
Na poruci je pisalo: 'Odlično je vruće još bolje drugi dan ohlađeno' i mogu vam reći da je istina.