Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 25. veljače 2016.

PRIMAL vs PALEO vs HRANA

Vjerojatno ste već bolesni od susretanja 'paleo' oznaka po blogovima i novinskim člancima.
Paleo ovo, paleo ono.....
Povremeno zamijetite da u nekom tekstu navode 'primal paleo' pa se možda priupitate što je sad pak to, no u globalu u našim se glavama sve to svrstalo u jednu veliku kategoriju nečega što u osnovi znači isto - prehrana bez ljudskih manipulacija.

Paleo generalno ima tri kategorije; STROGU, NORMALNU i OSNOVNU o kojima sam već pisala OVDJE a razlike u kategorijama iako su se nekad činile sitne sad već postaju jako bitne jer netko će odbiti ovu zdravu prirodnu prehranu iz čistog straha od drastičnih promjena, ne znajući da zapravo kompletnu svoju prehrambenu tablicu može složiti sam. Važno je samo da se prehrana bazira na neprerađenim sastojcima, a žitarice, leguminoze i mliječni proizvodi mogu se konzumirati u varijacijama ako ne pretjerujemo s njima. Mnogo je onih koji ne poznavajući paleo ljestvicu zbunjeno gledaju kako se netko na paleu prehranjuje rižom ili zaslađuje recimo tamnom čokoladom koju strogi paleo isključuje dok je normalna i primal verzija kao takvu ( 70% kakaa i više ) dozvoljava.


Nemojmo biti isključivi i nemojmo se držati nečega kao pijan plota jer to u velikoj mjeri otežava promjenu prehrane koja bi sama po sebi trebala biti korisna i zdrava a završi prije nego što je počela upravo zbog tih nekih krutih okvira i kompliciranih pravila koja smo si zadali.
Znamo da previše ograničenja čovjeka sputava a s više zabrana veća je mogućnost da nam uzica kojom smo se vezali popuca jer nitko od nas ne želi biti sputan.

Ona Hipokratova: 'Neka tvoja hrana bude tvoj lijek i tvoj lijek neka bude tvoja hrana' mogla bi biti velika istina da se nije umiješala prehrambena industrija i hranu pretvorila u biznis, a tempo života nagazio nas do ruba nervnog sloma i pretvorio u marionete potrošačkog društva pa umjesto da kuhamo radije kupujemo.
Zgrabimo nešto u pekari pa jedemo u autu na putu do posla, jedemo gablece iz lokalnog restorana, dođemo kući s posla pa ubacimo u pećnicu pizzu iz Ledo škrinje ili izgladnjeli jednostavno uletimo u frižider nesposobni za kuhanje...
Svjesni da bi promjena dobro došla jednostavno smo preumorni za nju.

Ipak neke su stvari vrijedne da izvučemo maksimum iz sebe.

Činjenica je da su promjene efikasne jedino ako su iz uvjerenja a uvjerenja su otprilike kao i usta puna pokvarenih zuba; dugo treba da odeš kod zubara a kad si već na to primoran čupaš jedan po jedan
..bez šećera..
...bez laktoze...
.....bez glutena....


...KAD SMO VEĆ KOD  GLUTENA 


Medijska borba ''za i protiv'' glutena je počela. Ima glutena - nema glutena, gluten škodi - gluten ne škodi....
Ama ljudi moji...činjenica je da jedemo previše kruha ali ono što treba naglasiti je da ovo nije borba protiv glutena već mnogo više od toga - to je borba protiv prerađene hrane i rafiniranih namirnica koje nas čine bolesnima a za koje će se prehrambena industrija žestoko i beskompromisno boriti svim sredstvima, uključujući lažne studije, (pot)plaćene novin(ar)ske članke i medijske reklame sa mnogo skrivenih istina. 

Zastanite malo i upitajte se gdje je istina. Je li to što stavljate u usta korisno za  vas ili je samo brzi usputni obrok i izvor nečije dobre zarade? Zar doista vjerujete da je njima stalo do našeg zdravlja? Pročitajte sastojke. Da im je stalo ne bi u to što jedemo nabacali toliko smeća: skrivenih šećera, pojačivača okusa, hidrogeniziranih ulja i otrovnih trans-masnoća ( da, da, u to su uključena i ona iz samoposluge )


Zapitajte se samo kako bi vaš kulinarski uradak izgledao da ga ostavite na vitrini u sobi tjedan dana? Ili dva tjedna? A na policama trgovina namirnice stoje mjesecima, neke i godinama, pa kako im to uspijeva?


Jednostavno, jer hidrogenizirane masnoće ih doslovce konzerviraju. To je kao neki vid plastične folije kojom je hrana na nevidljiv način zaštićena a koju mi s namirnicom pojedemo i lijepo se iznutra zamumificiramo.
Svaki dan novi sloj. Iz dana u dan. Iz godine u godnu. Po staničnim stijenkama i krvnim žilama. Jupi.

Ako vam se ne sviđa što čujete nemojte čitati. Lakše je živjeti u neznanju. Bar imamo opravdanja zašto ništa ne činimo. Učiniti nešto znači uložiti trud ( što nam se neda ) i vrijeme ( kojeg nemamo ili ne želimo dati ), pa najbolje da ostane status quo.

A ne treba mnogo...( eto nje opet :)

Samo vam želim olakšati stvar i objasniti da je svejedno kako se zove nova prehrana  - primal, paleo ili primal paleo -i da je svejedno ako krenete s njom pa se povremeno utopite u nedozvoljenim vodama poput tanjura leće, zdjelice riže ili šalice svježeg sira, jer sigurno vam ništa od toga neće naškoditi osim što će sir potaknuti kiselinu u želucu a od riže ćete se možda drugo jutro probuditi naotečenih kapaka kao ja.
Važno da je želja za promjenom pobijedila.

Mnogo je varijacija u paleo smjeru i mnogo je možda zbunjujućih informacija za nekog tko je totalni početnik ili koga to u osnovi ne zanima, no ako imalo poštujete sebe i držite do vlastitog zdravlja zamislit ćete se nad onim što stavljate u usta jer sve što progutamo cirkulira našim venama, hrani mozak i uvlači se u zglobove.

Nevažno je koliko imate godina i što ste sve pojeli do sada ( uostalom sve nas je pomela industrijska revolucija, pogledajte samo po mojim starim postovima :)) važno je samo ono što je pred nama i što još možemo za sebe učiniti. U tom slučaju nema veze ni ime ni forma ( paleo, nepaleo, lchf, blabla..) ako ovo na tanjuru što stoji pred vama bez grižnje savjesti možete nazvati - hrana.

Komentar?

     

četvrtak, 11. veljače 2016.

PRIMAL PALEO SOČNA TORTA OD NARANČE

Ovaj predobar recept vučem od onih davnih dana kad je još bijeli šećer bio svakodnevna namirnica no male su ga preinake pretvorile u finu, sočnu i zdraviju poslasticu ispečenu u prikladnom kalupu povodom predstojećeg Valentinova.
Kokosov šećer ima niski GI stoga je torta prikladna za dijabetičare, mljevena naranča daje mu sočnosti i da nema unutra one sjeckane čokolade ušla bi u rang čistog paleo deserta.

Ali nećemo biti sitničavi, čokolada je tamna ( 70% ) a u primal paleu dozvoljena je njena povremena upotreba pa ćemo si taj sitni grijeh oprostiti ;)

POTREBNO:

Za kolač:
8 jaja
200 g kokosovog šećera
250 g mljevenih oraha
1 cijela mljevena neprskana naranča  ( zajedno s korom )
1/2 žličice vanili praha
100 g sjeckane tamne čokolade ( 70% )

Za preljev:
sok 2 naranče
sok 1/2 limuna
1 dl vode
3 žlice mljevenog kokosovog šećera

Nećemo se zavaravati - kokosov šećer također ima kalorija kao i bijeli šećer samo što nije rafiniran već prirodan, ekstrahiran iz kokosovog cvijeta pa u sebi ne sadrži samo prazne kalorije kao bijeli šećer već i cijeli niz nutrijenata. Više o njemu pročitajte OVDJE

Izrada:
1) Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
2) Namastiti kalup i obložiti ga papirom za pečenje. Kod kalupa u obliku srca to iziskuje malo dodatnog truda no vjerujte, isplati se.
3) Naranču dobro oprati, narezati na komade i usitniti u blenderu ili narezati na još sitnije komade pa štabnim mikserom pretvoriti u pire
4) Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
5) Bjelanjke istući u čvrsti snijeg a žumanjke zajedno sa šećerom i prahom vanilije miksati da se zapjene. Nemojte doći u napast pa sve pokvariti dodajući vanili šećer.
6) U smjesu žumanjaka umiješati mljevene orahe i naranču pa rukom rahlo dodati sjeckanu čokoladu i snijeg.
7) Smjesu sipati u kalup i peći otprilike 1 sat i 15 minuta. Navedeno vrijeme odnosi se na veliki kalup, za male ga skratite.

E sad... Ako imate kalup u komadu onda pečenu tortu jednostavno natopite preljevom i pustite preko noći da ga dobro upije. Drugi dan preko kalupa stavite tanjur za serviranje pa izvrnite kolač na njega ( pažnja - sok cuuriiii!!! ).
Ako imate kalup sa kolutom koji se skida ( poput onog na torti ) onda ga kompletno izvana obložite folijom kako sok ne bi iscurio po frižideru.

I to je to.
Ukrasite kreativno - šlagom, voćem, čoko glazurom ili posipom. Okus naranče i čokolade savršeno se slaže sa svim kombinacijama.
<---U malenom kalupu originalno izgleda ukrašen ploškama manga.
U paleo verziji šlag je od kokosovog vrhnja

Glazura: ( ovisi o veličini kalupa )
-tamna čokolada
-par žlica kokosovog ulja
-par žlica javorovog sirupa ( ovisno o ukusu i koliko je čokolada doista tamna )

Napomena: na žalost zdravija verzija ( raw food ) glazure 'iscuri' kroz kolač pa je u ovom slučaju prikladniji preljev od tamne čokolade ili posip od ksilitola, prirodnog šećera koji djeluje na smanjenje karijesa za razliku od bijelog šećera koji ga uzrokuje.
Ukoliko koristite ksilitol, sameljite ga u mlincu za kavu kako bi bio što sličniji klasičnom šećeru u prahu i lakše se sipao kroz gusto sito.

Njama. Čista ekstaza :)