Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 31. svibnja 2012.

ZLEVANKA OD ŠPINATA

Kad mi je danas kolegica s posla donijela recept za ovu pitu bila sam joj uistinu zahvalna.
Naime, moj je špinatek na vrtu podivljal pa nakon ovih kiša raste ko blesav. Za sve koji imaju iste probleme i neznaju kako ga svježeg potrošiti, predlažem ovaj fantastičan SMOOTHIE i ovu jednostavnu pitu gotovu u tren oka.

POTREBNO:
  • stručak očišćenog špinata
  • 3 jaja
  • oko 100 g svježeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1,5-2 dl mlijeka
  • 2 dl brašna ( pola obično, pola kukuruzno )
  • 1/2 praška za pecivo
  • sol, papar
  • mast za kalup

1) špinat dobro oprati, ocijediti i narezati 
2) Izmiješati jaja sa sirom i kiselim vrhnjem. Posoliti pa naizmjence dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko. Na kraju lagano žlicom umiješati nasjeckani špinat. Još jednom probati i po potrebi dosoliti.
Masa mora biti gusta otprilike kao za palačinke ili malo gušća. Ako je suviše rijetka dodati još malo brašna.
3) Lim premazati mašću ( mast je čarobna ) pa u njega sipati smjesu i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva cca pola sata do 40 minuta dok dobije lijepu zlatnu boju.


Pečenu pokriti krpom pa pustiti da kratko odleži.

Najbolja je poslužena na tanjuru i prelivena jogurtom u što se uvjerilo i društvo koje se zateklo taman kad je bila gotova. Smazali smo je u tren oka i složili se da je baš odlična

ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

BLANCMANGE ILI ŽELE OD MLIJEKA

Nekako su mi u posljednje vrijeme svi deserti crveno-bijeli; jagode i šlag, jagode i vrhnje,,, falio je još samo jedan - jagode i mlijeko. Tu je, evo ga.


Veliki sam ljubitelj slatkog i vječno mi fali recepata s malim udjelom šećera, zbog toga je ovo idealan desert za sve nas koji smo si škrti na kalorijama :)

Ideja je došla kad mi je zatrebala flaša u kojoj bih mogla ponijeti sa sobom smoothie od špinata. Kako je u flaši bila litra mlijeka koju je trebalo brzo potrošiti najbrže je bilo da mlijeko izželiram s malo stevije i eto mi pun hladnjak savršenih malih želea od mlijeka, super za serviranje sa svježim voćem i malo javorova sirupa ili jagodama u čiliju i cimetu.

Žele od mlijeka nije neka novotarija. Naziv potječe od francuskog blanc-manger ( izgovara se b l ə m a : n dʒ ).
Ponekad koristim agar algu no uvijek s njom pretjeram pa su mi deserti suviše plastični, zato uglavnom koristim instant želatinu i sasvim je u redu.

OMJER:
-2 dl mlijeka ( bademovog ili rižinog ili jogurta ili smootheja
-1 list želatine

Mlijeko lagano zagrijati. Želatinu namočiti u hladnu vodu pa ocijediti i staviti u zagrijano mlijeko. Miješati da se rastopi. Ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u hladnjak preko noći da se stisne do kraja.
Smoothie bi bilo poželjno da se ne zagrijava zbog gubitka hranjivih sastojaka pa je najbolje želatinu zagrijati u vodi ili mijeku i umiješati u njega.
Postoje i želatine u prahu koje se umiksaju bez zagrijavanja
Ako se koristi agar alga ili želatina u prahu paziti na omjere.

I to je sva mudrost.

Po istom principu mogu se ugusnuti ribane jabuke s cimetom i đumbirom, kompot od jagoda s paprenom metvicom, maline s koricom limuna...

Ništa novo, samo podsjetnik na jednostavan, niskokaloričan desert.

srijeda, 23. svibnja 2012.

ŽUTO-ZELENI RIŽOTO

Šparoge, kopar i peršinovo lišće u jednostavnom proljetnom rižotu
( recept iz časopisa Dobra hrana br. 12 )




  • 1 luk
  • 2 žličice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • šaka peršinova lišća
  • šaka lišća kopra
  • vezica divljih šparoga
  • šalica riže okruglog zrna
  • povrtni temeljac ( ili povrtna kocka za juhu )
  • 1 dl vinjaka ili konjaka
  • sol, papar
  • žličica kurkume
  • pola šalice ribanog tvrdog kozjeg sira ili grana padano
  • 30 g nesoljenih pistacija ( po želji )
Na maslinovom ulju popržiti luk i vrhove divljih šparoga. Dok uvene dodati rižu, posoliti, popapriti pa pržiti podlijevajući temeljcem dok lagano omekša. Zatim dodati konjak i kurkumu  pa još malo pržiti da alkohol ishlapi i riža do kraja omekša. Maknuti s vatre, umiješati sjeckani peršin i 2 žličice maslaca i poklopljeno pustiti da odstoji barem 5 minuta.

Servirati posuto pistacijama i ribanim sirom.


PEČENI ŠAMPINJONI by Jamie



Šampinjoni su česti prilog našim obrocima. Jednostavno poprženi u woku gotovi su za nekoliko trenutaka dok ih vikendom spremam na razne načine zbog toga što nam gotovo svaki petak lokalni uzgajivač u firmu donese na izbor nekoliko veličina šampinjona pa u pravilu uvijek uzmem kilogram onih najvećih. Na tržnici se veoma rijetko mogu dobiti u takvoj XL veličini, idealni za punjenje.

Onako čvrsti, bijeli i svježi, dovode me napast da ih zagrizem i pojedem ko jabuku. Nešto sasvim drugo od potamnjelih i izmučenih što po nekoliko dana stoje u lokalnim supermarketima.
Ako ih ne nasjeckam na saftić, kao npr. neki dan za Osso Buco  onda ih punim brzinskom metodom kako je to Jamie napravio u jednoj od svojih posljednjih emisija

Potrebno:

Šampinjoni ( očišćeni, zajedno sa stapkom )
češnjak
peršin
čili papričica
maslinovo ulje
sir ( emmentaler )
sol, papar
sjeckana panceta po želji

Preko šampinjona posipati mješavinu peršina i češnjaka, sjeckanu papričicu i komadiće tvrdog sira uz eventualnu pancetu pa kratko zapeći.


Šampinjone je Jamie servirao uz ciabattu, pečeni ramstek, krumpir s ružmarinom i salatu od cikle i fete a meni je super uz špinat na lešo i poširano jaje.

OSSO BUCO

na podlozi od šampinjona i začinskih trava


Osso je milanski specijalitet od teleće koljenice i povrća u umaku od vina i bujon juhe. Često se garnira i poslužuje uz rižoto a kako obično imam pun hladnjak šampinjona, odlučila sam tradicionalnu garnituru od povrća zamijeniti šampinjonima uz dodatak svježih začina. Malo drugačije.

POTREBNO:
  • 2 odreska koljenice sa koštanom srži
  • šampinjoni
  • ( mladi ) luk
  • začinske trave ( lovorov list, svježi origano, vlasac, ružmarin... )
  • bijelo vino
  • bujon juha ( ili kocka za juhu )
  • sol, papar
  • malo brašna
  • maslinovo ulje


Osso sa svih strana zarezati kako bi se prerezala opna koja ga prilikom prženja vuče zajedno.
Posoliti, napraškati s obje strane brašnom pa staviti da se prže na vrućem ulju.
Kad dobiju koricu s obje strane, izvaditi ih na tanjur, poklopiti i na ulju od pečenja popržiti nasjeckani luk. Nakon par minuta dodati šampinjone, posoliti, popapriti i pržiti neko vrijeme pa podlijati vinom i bujon juhom. Dodati začinske trave, pa vratiti pečene odreske, poklopiti i pirjati da omekšaju.
Koliko to traje možete pogledati OVDJE, zbog toga što sam ja svoje poklopila ekspres poklopcem i nakon 30 minuta stvar je bila gotova, no koliko čitam, bez poklopca može potrajati i do dva sata.

Osobno, najviše volim onu koštanu srž namazanu na kruh i lagano posoljenu....mmmm....

Prava je poslastica namazati jednu takvu šniticu i pojesti uz tanjur vruće juhe, samo zbog toga obavezno u juhu ubacimo veliku lijepu goveđu kost.

nedjelja, 20. svibnja 2012.

PANNA COTTA TORTA OD JAGODE


Lagana i osvježavajuća torta bez pečenja.

Za podlogu promjera 26 cm potrebno je:

  • 450-500 g keksa Digestive
  • 100 g gorkog kakaa
  • 100 g nerafiniranog šećera Muscovado
  • 200 g maslaca
Kekse samljeti ili staviti u vrećicu za zamrzavanje pa između dva sloja kuhinjskih krpa i dobro istući batom za meso. Dodati kakao, maslac i šećer pa umijesiti sastojke. Gnječiti dugo i čvrsto da se sastojci sjedine pa time obložiti dno kalupa za tortu. 
Po čokoladnoj podlozi od keksa posložiti jagode jednu do druge


Preko njih preliti kremu. 

Za kremu je potrebno: 
  • 1/2 litre slatkog vrhnja
  • 1 litra ( malomasnog ) jogurta
  • agar alga ili adekvatna količina instant želatine
  • ribana korica jednog neprskanog limuna 
  • šećer u prahu po ukusu ( ja koristim steviju u prahu )
  • listići mente za ukras

U dubokoj posudi pomiješati slatko vrhnje, jogurt, šećer i limunovu koricu. Želatinu pripremiti prema uputstvu na vrećici pa u nju umiješati jedan dio kreme a zatim sve zajedno umiksati u smjesu vrhnja i jogurta. Preliti preko poslaganih jagoda i ostaviti da se stisne preko noći u hladnjaku. 
Prije serviranja ukrasiti svježom metvicom i servirati uz preljev od čokolade.


Njama. Fino i osvježavajuće. Umjesto jagoda mogu se koristiti borovnice ili maline, ili jedno i drugo a super izgleda i ako se umjesto oblika za tortu režu kocke svaka sa listićem mente i ribanom čokoladom za ukras.

Marokanski ručak by Jamie

Oduvijek je u vrijeme obiteljskih okupljanja ( rođendani, blagdani ) na našem stolu bilo hrane kao da smo izgladnjeli. Poslije smo još danima povlačili po frižideru ostatke i teška srca na kraju ponešto od toga i bacili.
Ovaj sam puta odlučila prekinuti tradiciju uz Jamijev marokanski ručak - janjeća rebarca, kus-kus, harrisa umak,
quinoa tabboulehtoskansku salatu i naravno, sezonsko povrće


Sasvim dovoljno da nahrani osam izgladnjelih usta.

Plan mi je prvo pokvario suprug koji je 'iskoristio priliku' da kupi originalne bosanske čevape jer 'to se ne dobije baš svaki dan'. Zatim je došla susjeda i otkrila da u jednom supermarketu imaju famozne ljute roštilj kobasice što se definitivno mora probati, pa se tako pored janjetine i čevapa našla još i hrpa tankih ljutih grill kobasica. A kako moja tetica jede samo laganu hranu za nju smo dodali par purećih odrezaka....i ode kvragu ona moja dobra namjera...

Na kraju se pola janjca peklo u rolu zajedno s mladim krumpirima a dio na roštilju zajedno s ostalim mesom i lepinjama, jer tko je vidio bosanske čevape bez lepinje i kajmaka? Tako mi je propala prilika da isprobam Jamiev način no recept je tu pa možda nekom drugom prilikom.

POTREBNO:
-Janjeća rebarca
-svježe ribani muškatni oraščić

Janjeća rebarca pržiti u tavi začinjena solju, paprom, majčinom dušicom i svježe mljevenim muškatnim oraščićem
Popržiti ih samo toliko da dobe hrskavu korica pa prebaciti u lim za pečenje i ubaciti u pećnicu. Peći dok dobe zlatnu koricu.


Za kus-kus uzeti 300 grama kus-kusa ( integralnog ako se držite niskog GI ) kojeg preliti vrućom vodom, poklopiti i pustiti da nabubri.
Kad nabubri, nasjeckati svježu metvicu i dodati u kus-kus, zatim nasjeckati svježi čili, dodati sok pola limuna ( može i cijelog ) i maslinovo ulje. Promiješati pa začiniti solju i paprom.


Ciabbatu namastiti maslinovim uljem, solju i bilo kojim svježim začinom ( origano, majčina dušica...) pa umotati u namočeni back papir i staviti u pećnicu da se grije ( mi smo je namočili u juhu i ispržili na roštilju :)

Za marokanske paprike u tavu uliti malo maslinova ulja, uzeti nekoliko pečenih paprika ( iz staklenke ), sir ( cheddar ) narezati na šnitice pa ugurati u papriku. Paprike punjene sirom staviti u tavu s maslinovim uljem pa na vatru da se grije.

UMAK:
-Hummus raširiti na tanjur, dodati sok pola limuna, malo maslinjaka, papra i crvene paprike

-Jogurt, uliti polovicu u posudu, u sredinu dodati umak harrisu i promiješati samo oko sredine tako da nastane bijela masa s crvenom sredinom

-Pečene paprike izvaditi iz posude u kojoj se peku pa servirati

Jamie je sve to još podlijao vrčem leda u kojeg je dolio mineralne vode, nacijedio limunov sok i sok jednog svježeg nara a ja sam nalila domaći bazgin sirup, dodala metvicu...



...i to je bilo to

TOSKANSKA SALATA by Jamie


Prvo sam za nju čula od prijateljica a nedugo iza toga je Jamie pripremao svoju verziju toskanske salate i točno je ono što je rekao; 'soooo delicious!'

Potrebno:
  • Ciabatta
  • cherry rajčice
  • češnjak
  • svježi origano
  • sjemenke korijandra
  • 1/2 limenke inćuna
  • malo kapara
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice aceta
  • svježi bosiljak
  • ( sve ostalo po želji; kalamata masline, čili papričice, grilane crvene paprike...)
Ciabattu natrgati na komadiće ravno u pladanj u kojem će se pržiti u pećnici. Posoliti, nauljiti maslinjakom i dodati 1 žlicu sjemenka korijandra ( lagano stučenih u mužaru ). Preko toga dodati sjeckani češnjak i svježi origano pa sve dobro izmiješati i ubaciti u vruću pećnicu da se prži.


Za to vrijeme narezati cherry rajčice, politi ih maslinjakom, malo octa, 1/2 konzerve sjeckanih inćuna nasjeckati i dodati mješavini, dodati par kapara i sjeckani češnjak.
Ubaciti vruće krutone u tu mješavinu i brzo promiješati. Preko svega posipati listove svježeg bosiljka, pokapati maslinjakom, još malo aceta i još jedno rahlo miješanje. Odozgo naribati parmezan, nabaciti još koji listić bosiljka i servirati.

KOMENTAR: Odlično!
Hrskavi krutoni od ciabatte uz aromatične trave i cherry rajčice dostatan su prilog svakom obroku, bez obzira radi li se o roštilju ili pečenju.
Izostavila sam inćune i kapare zbog raznolikosti ostale hrane uz koju je bila servirana i mogu vam reći da joj baš ništa nije falilo. Dapače, mislim da ću u buduće raditi upravo takvu kombinacju, svima se dopala.

HARRISA umak




Harrisa spada u tradicionalnu sjevernoafričku hranu, uglavnom Tunis i Maroko a mene je zaintrigirala kad je Jamie pripremao marokanski ručak - janjeća rebarca i kao prilog servirao jogurt pomiješan s harrisom.
Da je ljut - ljut je.

Recept nije bilo teško pronaći pa ako imate volju isprobajte.

POTREBNO:
  • 10-12 suhih čili papričica
  • 3 glavice sitno sjeckanog češnjaka ( ja ga ribam na ribež za sir )
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandra
  • 1 čajna žličica mljevenog kima
  • 1/2 čajne žličice kumina

PRIPREMA: namočiti suhe čili papričice u vrućoj vodi na 30 minuta. Procijediti. Maknuti sjemenke i sitno nasjeckati. U blenderu izmiješati čili papričice, maslinovo ulje, sol i češnjak. Dodati mljevene začine pa još miksati da se sve pretvori u pastu.



Korijanter, kim i kumin mogu se usitniti u mlincu za kavu ili sitno stući u mužaru.




Jamie je harrisu servirao u tanjuru na podlozi od jogurta, onako samo lagano promiješanu. Bila je odlična uz quinoa tabboulleh, janjeća rebarca, toskansku salatu i lepinje popržene na grilu.

četvrtak, 17. svibnja 2012.

RABARBARA-JOGURT by Jamie

Recept Jamiea Olivera

Evo jedan trendi recept.

Sezona je rabarbare pa ako vam se na stolu nađu stabljike ove raskošne biljke možete na Jamiev način dobiti desert u samo nekoliko minuta.

Rabarbaru narezati na ploškice. Na vatru staviti tavu u koju se sipa nerafinirani šećer i malo vanilije. Na taj šećer staviti rabarbaru narezanu na centimetar debele šnitice i sok pola naranđe. Pokriti i pustiti na vatri da se šećer rastopi i dobije nešto između kompota i džema od rabarbare. Gotovo je kad je rabarbara mekana kad se stisne prstima a to je doslovce deset minuta. Kušati da nije suviše kiselo.

EVENTUALNI DODATAK:
Za to vrijeme na prutiće narezati lisnato tijesto, razvaljati ga na dasci posutoj cimetom i šećerom u prahu, narezati na trokute pa pržiti u tavi na umjerenoj vatri da se malo napuhnu i dobiju zlatnu boju
( ja sam taj dio preskočila no zgodan mi je podatak da mogu lisnato tijesto ispržiti na suhoj tavici  )

U čvrsti jogurt dodati med i ribanu naranđinu koricu pa dobro promiješati. Ne zaboravite da naranđe moraju biti neprskane! Ako još uvijek ribate one kupljene na tržnici ili u supermarketu odmah to zaboravite. Zašto? Pogledajte OVDJE

Idemo natrag na naš desert.
U čašu slagati: jogurt, rabarbaru, jogurt, rabarbaru, pa poslužiti s lisnatim tijestom koje se isto tako može i nadrobiti u čašu. Možete napraviti domaći jogurt, možete preskočiti lisnato, a isto tako možete na kraju sve poprašiti s malo cimeta i dodati malo mljevenog kardamoma u jogurt da dobijete zanimljivu aromu.



Rabarbara samo što nije preplavila tržnice i neki sam dan prilikom jedne posjete jela odličnu pitu što znači da ih se već može ubrati. Moja rabarbarica, na vrtu, još je suviše mala pa sam jedva uspjela napraviti zdjelicu umaka od onih nekoliko malih grančica.




Rabarbara iz koje je bila napravljena ova ukusna pita je jedna gigantska biljka, meni do ramena i nestrpljivo čekam kad će moja narasti takva da iskušam još nekoliko novih recepata koji već čekaju u pripremi.

nedjelja, 13. svibnja 2012.

POGAČICE OD MEDVJEĐEG LUKA I ŠAMPINJONA

Recept s Coolinarike

Kad sam neki dan dobila vrećicu punu medvjeđeg luka bome sam imala poprilično problema kako ga potrošiti.
Uvjerena da ću raditi pesto, nisam se previše uzrujavala sve do kad ga nisam počela vaditi iz vrećice. Samo ga je bilo...i još..i još...ajmee.. što sad?

Trk na Coolinariku gdje sam pronašla ovaj recept koji je sve redom koji su ga probali oduševio.
Uključujući mene. Kako sam se spremala u posjetu upravo onoj divnoj ženi koja mi je luk i donijela, odlučila sam ponijeti pogačice na degustaciju.

Zbog toga sam malo pojačala količinu sastojaka pa je za otprilike petnaestak pogačica veličine dlana potrebno


500 g brašna
1 svježi kvas
3-4 dl mlake vode
dobra žličica soli
15-20 listova medvjeđeg luka
3 velika šampinjona

Kvasac otopiti u decilitar tople vode s malo šećera i brašna. Za to vrijeme očistiti šampinjone  i naribati ih na krupni ribež. Luk oprati i nasjeckati.


Dignuti kvasac pomiješati s brašnom i solju pa mikserom umijesiti tijesto s toliko tople vode koliko je potrebno da bude meko i podatno za izradu.


Ostaviti ga da se digne pa razvaljati na pobrašnjenoj podlozi obilno posipajući brašnom.
Razvaljati debljine pola prsta, narezati i pustiti pokriveno da se još malo digne.
Pogačice peći u tavi na otprilike prst ulja. Nema potrebe za više ulja jer ne funkcionira način kao sa krafnama
( pokriti, pa se one dignu, pa okrenuti ) nego jednostavno ubaciti u ulje i pržiti da dobe zlatnu boju povremeno okrečući.


Još moram reći da sam prvu turu suviše tanko razvaljala očekujući kako će se prilikom prženja dignuti no to se nije dogodilo. Pogačice su ispale tanke i hrskave, sasvim drugačije od onog što sam očekivala, ali isto super fino. Onako više za grickanje uz pivo kad dođe ekipa.



Drugu sam rundu tijesta zato razvaljala deblje i dobila kruhaste pogačice, odlične uz sir ili namaze, a one prve testne primjerke pojela sam uz domaći jogurt i jutarnje novine :)

subota, 12. svibnja 2012.

ZELENO VOLIM TE ZELENO

Ima jedna draga žena čija je košara svježe ubranog povrća zaslužna za moje zeleno osviješćivanje.
Naime, dvadesetak sam se godina poštenski trudila ubiti svaki trag vrta kojeg je nekad obrađivala moja svekrva kako bi taj dio dvorišta pretvorili u travnjak. Prošle sam godine napokon uspjela. Lijepa zelena trava i nasred travnjaka samo ogromno stablo rane trešnje u čijim bi se plodovima, velikim i sočnim, mogla udaviti. Ma prekrasno. ZEN čistoća na mom dvorištu. Napokon.
A onda se dogodila situacija s tom košarom zdravog hrskavog povrća koju sam dobila na poklon i koja me potpuno očarala, kao i mjesto na kojem je svo to povrće izraslo.
Brijeg, pogled, atmosfera, ljubav s kojom je njegovano...



Kad sam ovog proljeća izrazila želju da imam vlastiti komadić vrta, moj suprug me samo osupnuto pogledao a moj tata ( zadrti obrađivač vrta ) prokomentirao: 'rekel sam ti ja da budeš'

------Tko? Jaaa?
( Mogu biti vrlo kategorična kad u nešto vjerujem, a vjerujete, vrt je bio posljednja stvar za koju sam tada mislila da ću ikad željeti )

Eto što jedan sudbinski susret odradi. Da slučajno onoga dana nisam mogla otići u posjet toj, tada još meni nepoznatoj ženi, danas bih bila zakinuta za ovaj mali zeleni komadić zadovoljstva i jednu stepenicu odrastanja.



I tako ja, koja sam salatu zvala 'onaj drač otraga', obožavam u jutarnjim šetnjama vrtom, kad je zemlja još vlažna i rosa svjetluca na listićima kopra i špinata, pratiti kako svaka biljčica na očigled napreduje.
Nemreš vjerovati!


Zašto sve to pričam? Zato što ne vjerujem u slučajnosti.

Gotovo. Novi članak:

Ista mi je ta krasna žena jučer donijela punu vreću medvjeđeg luka o kojem do jučer ništa nisam znala, a onda sam danas na Coolinarici pronašla i napravila mraak pogačice. Savjet: obavezno probati!
Recept je OVDJE.


Ispravak. Prvo i najjednostavnije što mi je palo na pamet kad sam se vratila s posla s tom punom vrećom luka bilo je da napravim špinat od njega. Znate raditi špinatek? e pa to je to, samo što je od medvjeđeg luka. Jednostavno a malo drugačije. Servirala sam ga uz kuhano meso koje je taj dan bilo na repertoaru za ručak. Moj dragec je rekel da mu je malo prejako ( a gemišt mu nije prejaki? ), no to je vjerojatno bilo zato što preferiram sirovo pa ga nisam blanširala.
Nema veze, meni je bilo fino.

petak, 11. svibnja 2012.

ZBUNJOLA

Ovo će vam sigurno zvučati smiješno no neprestano mi se mota po glavi pa jednostavno moram izbaciti van.
Znate onu situaciju kad dolaze gosti a vi se nikako nemožete odlučiti, jel ispeći ovo ili ispeći ono? Ili možda nešto treće?...pa se na papiru nađe plan za nekoliko recepata od čega bi ste najrađe ispekli sve odjednom jer i dalje nemate ideju kako se odlučiti samo za jedan? Poznato vam je?
Moj suprug uvijek tada komentira, da ne razumije zašto kraj toliko starih dobrih recepata imam potrebu iskušavati nešto novo, što nije sigurno da će dobro ispasti i dopasti se gostima.

Sve češće vjerujem da ima pravo. Ta konfuzija oko izbora recepata uvijek, ali baš uvijek, natjera me da se sjetim jedne pjesme Jadranke Čunčić-Bandov koju je moja kći učila napamet u nižim razredima a meni se toliko dopala da sam je zapamtila.
Zove se Pujcek i Gujcek

P(ujcek): Idemo Gujcek do onog plota?
G(ujcek): Kojeg plota?
P: onog preko
G: nejdemo Pujcek, to je daleko

P: Idemo onda do ovog plota?
G: kojeg sad opet?..od ovog plota do onog plota, od tih mi se plotova v glavi mota

P: Idemo onda v naše blato?
G: Idemo Pujcek, i ja sam za to!

hehe...
Ne zamjerite ako nisam baš od riječi do riječi zapamtila ali ako ste shvatili, to je poanta.

Od plota do plota, od recepta do recepta... ali naši stari sto puta iskuhani i ispečeni recepti ono je čemu se uvijek vraćamo.

Možda to progovara moja savijest obzirom da je ovo trebalo biti mjesto čuvanja svih tih starih, dobrih i pouzdanih recepata a pretvorilo se u manično zgrtanje novih, koje tek treba isprobati,...a tjedan je tako kratak, nemoguće je kuhati stare kad je puna glava novih...

Pa se ti onda vrati u svoje blato...
:)

četvrtak, 10. svibnja 2012.

CIKLOMANIJA

'Mmmmm....ovo izgleda toliko dobro, gotovo kao tanjur UMAMIJA' razmišljala sam jučer dok sam se spremala pojesti salatu od cikle koju sam tog trenutka pripremila.


A nisam bila gladna, ali stigla sam s posla oko 18 sati i toliko je intenzivno vani mirisala bazga iz susjednog dvorišta da me ulovila neka inspiracija i morala sam isto tako nešto fino i mirisno ubaciti u kljun kako bi mi u glavi nastala ravnoteža.


Da ne bi opet bila mrkva, odlučila sam da ( opet ) bude svježa cikla, ovaj put uz dresing koji mi je od nekud ostao u sjećanju dok su cherry rajčice, feta i masline bili samo izbor trenutka.


PRELJEV:  aceto balsamico, maslinovo ulje, svježi ružmain, ribana naranđina korica, sok jedne naranđe, sol, papar, grubo sjeckani peršin


Boja preljeva nije bila nimalo inspirativna ( nećemo si lagati :)  pa preskočimo nju i usmjerimo se na sveukupan dojam. Meni je jako dobro sjeo. Toliko dobro da sam otišla po još fete i rajčica da što duže potraje
:)

utorak, 8. svibnja 2012.

SALATA OD FETE I CIKLE by Jamie

Recept Jamiea Olivera


Ne znam u kojem sam se trenutku zaljubila u Jamiea. Možda onda kad sam shvatila da on ima rješenje za moja bolna leđa? Sva sreća da ne lovim 24kitchen i onog famoznog Rudija o kojem trenutno svi pričaju jer bih valjda morala dati otkaz i prosjediti uz TV čitav dan, a onda da bi me opet boljela leđa.



Bez obzira koliko voljela kuhanje, sati provedeni uz štednjak uvijek me bace u horizontalu. Poslije trebam jedan čas da dođem k sebi. Jamie je to riješio. Fina klopa u 30 minuta. Budi lud pa zanemari, naročito nakon one njegove božanstvene SALATE OD MRKVE koju si radim doslovce svaki dan.
Ako me vidite da hodam okolo naranđasta ko vanzemaljac to je od mrkvice :)

Evo još jedne Jamieve zgodne salate. Preferiram sirovo, radim sokove od sirovog povrća, nastojim što manje termoobrađivati hranu, pa sam i ovaj put napravila po svom i ostavila sirovu ciklu iako je u originalu bila kuhana.
Meni je fina. Za one koji to ne vole, na tržnici ima kuhanih cikli a nekako mi se čini da sam i u supermarketu vidjela pakiranu, već kuhanu i naribanu ciklu. Provjerite, isplati se!


POTREBNO:
par kuhanih cikli
sjeckani peršun
limunov sok
sol, papar
aceto balsamico
Feta sir
maslinovo ulje

Naribati ciklu ili ju narezati na kockice. Posoliti, dodati aceto, limunov sok, sjeckani peršin i maslinovo ulje. Može se po želji dodati i drugih začinskih trava.
Začinjenu salatu složiti na tanjur za posluživanje pa na nju prstima nadrobiti feta sir. Preko svega posipati još malo maslinova ulja.
Meni je ovo idealno za posao, upravo takvo golo, zasitno i fino. Naravno, može se dodati tvrdo kuhano jaje ili mrkvica :)

Inače salata je bila prilog uz Jamiev ramstek, pečene krumpire, zapečene šampinjone i ciabbatu.
Linkovi slijede nakon testiranja

subota, 5. svibnja 2012.

JOGURT KREMA S PISTACIJAMA I PRELJEVOM

Na recept sam naletjela u časopisu Living at Home a preljev, koji je u originalu trebao biti od malina, napravila sam od jagoda. Sezona jagoda upravo uzima maha a na maline još treba čekati pa sam po istom principu napravila zamjenu. Iako je preljev od jagoda bio super, uvjerena sam da je onaj od malina upravo savršen, no trebat ću pričekati još malo da se uvjerim u to.

Naime, naše su maline upravo u cvatu :)


Za 10 čašica potrebno je:

600 g malina ( ili jagoda )
2 pakunga instant želatine ili agar alge
3 organske naranče
50 g pistacija
500 g grčkog jogurta
unutrašnjost 1 vanilije
60 g meda ( za niski GI koristiti agavin sirup )
250 g slatkog vrhnja
40 g smeđeg šećera ili kokosovog za niski GI


1) Izdvojiti 10 malina ( jagoda ) pa staviti u zamrzivač. Naribati koricu jedne naranče ( ili upotrijebiti paketić kupovne ), iscijediti sok iz svih naranča i fino nasjeckati pistacije ( može sjeckane kupovne )


2) Pomiješati jogurt zajedno s ribanom narančinom koricom, 1/3 narančinog soka, vanilijom, 2/3 pistacija i medom. Dobro promiješati da se svi sastojci prožmu.

3) U mješavinu jogurta dodati slatko vrhnje i želatinu u prahu pa sve zajedno miksati da se masa poveže ( cca 2 minute ). Rasporediti kremu u čašice i staviti u hladnjak na par sati da se stisne.
U varijanti s agarom prokuhati ga sa slatkim vrhnjem pa redom dodavati ostale sastojke.

4) Maline ili jagode, šećer i ostatak narančina soka usitniti u blenderu. Protisnuti kroz fino sito pa staviti na hladno do posluživanja.


5) Ohlađenu kremu od jogurta servirati s preljevom dekoriranu smrznutom malinom
( jagodom ).



KOMENTAR:
savršeno jednostavan recept za ljetno osvježenje, za laganiju varijantu treba samo uzeti nemasni jogurt i eventualno izostaviti slatko vrhnje.
A preljevi su priča za sebe; jagode, maline, višnje, rabarbara...s malo mašte ispadnu čudesa. Vrijedi se poigrati
:)

JAGODE U ČILIJU I CIMETU

Opasno se palim na sve što u sebi ima čilija. I tu nemam kriterija; slatko, slano, kiselo...ako je s čilijem, dobro je. Uz Jutarnji je izašao mali prilog o jagodama u kojem me je zaintrigirao ovaj lagani desertić a kako je krenula sezona jagoda, bila je to prilika da isprobam još jedan sličan, s kremom od jogurta.

Za ovu brzu slasticu za 4 osobe potrebno je:

1 kg jagoda
5 žlica šećera ( ili stevija u prahu ili agavin sirup za niski GI )
1 vanili šećer
1 suha čili papričica
1 žličica cimeta u prahu
3 dl vrhnja za šlag
čokolada ( po želji ) za ukras

1) Jagode oprati i probrati one ljepše ( 80%) pa ih narezati na tanke ploškice te kružno posložiti na rub zdjelice
2) preostale jagode nasjeckati i staviti u otopljeni šećer ( 4 žlice )
3) Lagano kuhati desetak minuta uz dodatak čilija i cimeta. Kuhani sirup propasirati ( ja sam ga samo zgnjeckala vilicom ) i time zaliti jagode složene u zdjelici.
4) Ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem u koje dodati preostalu žlicu šećera pa sve posipati struganom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.

Za laganiju verziju izostavila sam šećer i umjesto njega stavila svježu sjeckanu steviju a umjesto šlaga upotrijebila samo žličicu malomasnog kiselog vrhnja. Ukusno, a bez grižnje savjesti.
;)

četvrtak, 3. svibnja 2012.

SAVRŠENI MUFFINI



Uz ovu sliku moram reći 3 stvari;

1) ovo je ( bio ) jedan savršen muffin
2) djelomično je pojeden zato što sam ga se jedva odrekla
3) malo je sasušen jer je čekao dobru rasvjetu da ga uslikam,
no sve u svemu to je i dalje jedan savršen muffin

SASTOJCI dovoljni za 16 komada:

2 jaja
25 dag šećera ( može 20 )
15 dag maslaca ( sobne temperature )
25 dag oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
5 dag kakaoa
2 dl mlijeka
0,5 dl soka od naranče
ribana narančina korica
1 žlica ruma
po želji sjeckana čokolada, višnje, džem, grižđice...( ali najbolji su ARANCINI )

Izmiksati jaja, šećer i maslac, zatim dodati brašno, P/P, kakao, narančin sok, koricu i rum pa dalje miksati. U toku miksanja postepeno dodavati mlijeko.
Po želji u smjesu dodati sjeckanu čokoladu ili arancine.

Košarice za muffine do pola napuniti tijestom, dodati pola čajne žličice nadjeva, zatim opet gore malo tijesta pa  peći na 200 stupnjeva cca 15-20 minuta


Ispekla ga je susjedica, i sva sreća da sam ponijela par komada sobom kući jer sad ne bih imala dokazni materijal :)
Bio je punjen džemom od višanja i meni je bio....mmmmmmm.....božanstven.


KOMENTAR:
U međuvremenu je susjedica ispekla novu rundu pa vam mogu pokazati kako to zgodno izgleda
( a o okusu i dalje nema rasprave, najbolji muffin koji sam ikad jela! topi se u ustima )
naravno, ako stavite šugavu marmeladu i okus će vam biti takav, zato BIRAJTE!!

SUGESTIJA: Podravkin nadjev od višanja pomiješan s malo arome ruma ili neki fini džem od naranče.

ISKUSTVO:
hvala Ani s bloga Prstohvat soli  koja mi je skrenula pažnju na maslac koji nisam spomenula u izradi pa sam odmah pojurila pitati susjedu i primiti se pečenja da pišem na pamet.

I voila! Evo oglednog primjerka, ravno iz pećnice bez dekoriranja

Sad iz iskustva, mogu reći slijedeće:

  • ja sam stavila tijesto pola/pola, pola oštro pola glatko pa je tekstura umjesto rahle bila onako fino kremasta
  • pošto je glatko brašno gušće ne digne se jako pa se slobodno košarica napuni gotovo do vrha
  • takvim punjenjem mase je dovoljno za 12 komada
  • potrebno ga je peći nešto malo više od dvadesetak minuta
  • nadjev se fino rasporedi po sredini i ne padne na dno


Ako sam još nešto zaboravila slobodno dojavite


Na kraju nisam sigurna koji mi se način više sviđa; onako rahli ili ovako kremasti, oba su fantastična!