Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 31. prosinca 2015.

SRETNA NOVA

Sretna Vam, zdrava i uspješna Nova 2016. godina


utorak, 29. prosinca 2015.

NOVOGODIŠNJA IZREKA




Ako ne znate kamo idete završit ćete negdje drugdje

( Yogi Berra )


nedjelja, 27. prosinca 2015.

BALAŠEVIĆ U VARAŽDINU

Stari mačak opet nije razočarao.

Moram reći da ne baš tako davno na takvom bi koncertu cijelo vrijeme čitava dvorana držala ruke u zraku... no da, i sad je držala, ali uglavnom zbog kamera na njihovim mobilnim aparatima pa je tako ekipa na pozornici bila oštećena za onaj dio emocija koje sa sobom nose ovacije i urnebes ponesenih slušatelja.

No, no.. nije baš da nije bilo emotivnog reagiranja na dobre stare Đoline stvari ali sve u granicama i samo toliko koliko su dozvoljavale osjetljive kamere pametnih telefona. Šteta, jer Đole i 'lole' ( njih ukupno 16 ) profesionalno su odradili koncert koji je zavrijedio razgaljenost duše. U svrhu scenografije čak si je povremeno netko od glazbenika i dodatno odspavao na klupici što je, dakako, dalo domaći štih i doprinijelo ležernosti koncerta.

Što se stajlinga tiče vjerujem da je gospođa Balašević nakon dva-tri nervna sloma zbog Đolinog izbora garderobe odlučila odustati od borbe s vjetrenjačom ( slika dolje )


Vjerujte, znam što pričam jer Đolinu kopiju i sama imam kod kuće (slika lijevo i desno)

Možda tako ne izgleda jer fotke su malo stare ali sličnost u izgledu, gardu i stajlingu je upravo frapantna... čak i gestikulacije.
A zbog zabrinjavajuće istog izbora njihove garderobe morat ću posjetiti nekog šamana, jer nije to bez vraga, nije to bez vraga...
Po pitanju zdravlja tražim jednog dobrog astrologa da napokon saznam je li za njihovu krvnu sliku bolji zlatan plavac ili shardonnay. Možda kerner, kasna berba ( zaslužan za mraz po bradama? )...a možda se varam, možda je u pitanju obična vrbnička žlahtina.
Da ne bi bilo da pretjerujem ima i jedna razlika - moj dragec meni nije skladao pjesme nego slikao slike, pa tu priči nije kraj jer proizlazi da su i opet ispali iz istog umjetničkog gnijezda.
.....čoh, čoh...scary, ha?

Uglavnom, koncert je iza nas, zamjerki nema, bis je bio iznad očekivanja, i slušno i vizualno, stoga ne preostaje ništa drugo nego da ponovim što sam rekla na početku - stari mačor ispunio je sva očekivanja.
Kao što sam kaže: ''bez crvenog sakoa, kravata i novogodišnjih gaža'' a ja bih dodala 'trajna vrijednost' - svaka čast!

  

srijeda, 23. prosinca 2015.

SRETAN BOŽIĆ!


Sretni i ugodni Božićni blagdani :)

nedjelja, 8. studenoga 2015.

Novo iskustvo: BUNDEVA ŠPAGETI

ili u originalu spaghetti squash

Doista mi nije jasno gdje sam ja gledala svih tih godina da nikad nisam registrirala tu fantastičnu bundevu u prodajnim asortimanim naših trgovina. Na plac ne hodam pa mi nemojte zamjeriti ali jutrom haračim po lokalnim supermarketima i taman kad sam se poveselila da sam našla savršen jesenski obrok bez kompliciranja, oni su sve špageti tikvice rasprodali.
Šmrc.
Nema veze, potrudit ću se da ih nađem i napravim jednu dobru zalihu, zima je duga, indijanci skupljaju drva ( Medenjakovci isto :) pa nek se nađe.

Špageti bundeva je savršen paleo/LCHF obrok špagetića bez ugljikohidrata a dodacima koji se slažu uz njih nema kraja.

Moj prvi susret s pripremom obroka bio je krajnje jednostavan. Nisam imala pojma kakva je priprema i kakav je krajnji rezultat, hoće li nešto ispasti iz toga i hoće li mi se uopće dopasti pa zašto uložiti suviše truda za neki nejestivi obrok ( koja bedasta logika, ne? ). Stoga sam izabrala najjednostaviji od svih recepata koje sam našla, samo peršin, češnjak i malo majčine dušice, i napravila savršeno njamastičan obrok bez ikakvih komplikada i peripetija a ispalo je da mi se toliko dopao da bih ga mogla jesti za doručak, ručak i večeru.
Aleluja. Napokon nešto fino, jednostavno i drugačije ( slika gore ).

Priprema je krajnje jednostavna:
1) Spaghetti bundevu ubacite u pečnicu i pecite otprilike pola sata do najviše 45 minuta. Najbolje da to napravite dok nešto pečete u pećnici, npr. piceka za nedjeljni ručak pa vam taman pored lima za piceka ostane malo mjesta za maleni lim u kojega položite bundevu. Nije potrebno nikakvih ranijih priprema.
2) Nakon nekog vremena čut ćete prigušeni 'DAMP' iz pećnice --> to je pukla vaša tikvica :)
Neka vam to ne smeta, ako je picek u međuvremenu gotov izvadite ga, ugasite pećnicu a bundevu ostavite unutra da se ohladi ili ju izvadite, svejedno, i pustite da se prohladi.
3) Pečenu, toplu ili hladnu, prepolovite, odstranite koštice i vilicom izvadite unutrašnjost stružući do same kore. Ispadne dobra hrpa prefinih špagetića ali još uvijek bez nekog posebnog karaktera.

4) Slijedi priprema. Najjednostavnije od svega je na maslinjaku popržiti češnjak, ubaciti pešin, špagete, posoliti, pokriti i na laganoj vatri pustiti 5 minuta. Povremeno promiješati. Gore naribati sir i poslužiti. Naravno, možete dodati bosiljak, bijeli papar, čili papričicu i bilo koje začinske trave.

Varijanta B uključuje pripremljen umak, recimo bologneze kojeg treba vrućeg samo preliti preko špageta. Tu je još i carbonara ili milanese, ili samo neki gotov pesto.


Fotografija lijevo sadrži preljev od prženog luka, mrkvice i kuhanog crnog graha koji je preostao od nekog ranijeg jela.


Možete sve što vam padne na pamet pomiješati sa špagetićima pa vratiti u polovicu kore, naribati gore sir i zapeći ili napraviti najbolju musaku na svijetu s bundevom umjesto tijesta. Izvrsno!

Bilo što, samo probajte, neće vam biti žao!

ponedjeljak, 19. listopada 2015.

JETRECA S PIREOM OD BUNDEVE I ČIPSOM OD ŽALFIJE I ČEŠNJAKA



Ne volite jetreca?
Šteta, šteta, jako su vam fina, naročito ako ih dobro pripremite pa su meka ko putrek a treba svakako uzeti u obzir i činjenica da bi u nekom svom segmentu mogla biti i korisna.
O tome bi se dalo itekako raspravljati, naročito stoga što je svo to meso koje jedemo daleko od onih nekadašnjih pašnih životinja ali što se može, život je okrutan, o vlastitoj prehrani odlučujemo sami a ''za i protiv'' činjenice o iznutricama pogledajte OVDJE.

Bez obzira na proteinski sadržaj našeg tanjura ostalo su prilozi koje možemo servirati uz bilo što, uključujući pečena jaja.

Kako bundevi upravo traje sezona iskoristimo priliku i umjesto klasičnog pirea od krumpira neka se na tanjuru za promjenu nađe bundevica :)

Dok se jetreca namaču u mlijeku skuhati muškatnu tikvu u malo vode ( tek toliko da ogrezne ) u koju dodati sok jedne naranče i mrvicu soli.

Kuhanu bundevu procijediti i napraviti pire s maslacem i malo maslinova ulja.

U maloj tavici na maslinjaku pržiti listove žalfije, taman toliko da lagano porumene pa vaditi na presavijeni list papirnatog salveta.

Na tanke listiće narezati češnjak pa i njega popržiti na istom ulju na kojem smo pržili žalfiju ali pritom neprestano miješati pazeći da ne zagori.

Servirati s jetrecima, kuhanom blitvom, pireom od bundeve i ciklinim bombicama. Njama :)
Cikline bombice su iz neke druge još neispričane priče ali hrskavi listeki žalfije s hrskavim čipsom od češnjaka toliko su dobri da bi vam se moglo dogoditi da ih pojedete usput dok ih pržite pa predlažem da odmah pripremite nešto veću količinu da ne ponestane :)

petak, 9. listopada 2015.

T-COM- shiza

Okej, dragi ljubitelji fine hrane, isprike, dugo se nisam javila.
Nije baš da je ovo tema s kojom bih trebala uletjeti nakon 5 mjeseci ali pomoći nema...sve je to od lošeg vina ( tješi me Bebek, moj najbolji prijatelj ).
Ne razumijem, koji se to vrag događa? jel se to Zemlja počela brže vrtjeti oko Sunca pa dan više ne traje 24 sata ili što? U 6 se budim, u 23 obrušim mrtva, a prostor između prekratak za riješiti popis obaveza.
Wtf...?

Na sve to danas naleti poslastica; T-com odjava USB mobilnog internet sticka.
Imate vremena?
Priča ide ovako ( najkraća verzija ).

No prije nego što počnem samo jedna informacija. Iz moje perspektive srednjevjekovnog korisnika
...srednje...
...hmmm....nisam to baš dobro rekla ali nemrem se sjetiti drugog termina. Mislim na middle age, jel? Znate kaj mislim. Uglavnom, iz moje perspektive ako želite obavili nešto u T-com centru u centru grada naoružajte se strpljenjem, ili budite penzić, ili uzmite godišnji...štogod. Uglavnom ono što vam je potrebno da riješite problem je - vrijeme.
Današnja priča;
1) Izaberete dan kad ste na godišnjem, uđete, okom prebrojite čekaoce, odlučite da ne odustanete i uzmete broj. Nije uvijek baš sve tako crno ( nadate se dok čitate koji ste na redu )
2) Zatim pored ulaza ugledate pano na kojem piše da svoj red možete zatražiti SMSom na broj 13131 ( supač!! odlučite iskoristiti pogodnost i popiti kavicu s frendicom dok čekate da se stanje odgužva )
3) pošaljete SMS - nema odgovora
4) pošaljete opet - NIŠTA
5) skontate da frendica koja s vama čeka termin i koja šalje SMSove nije na T-com mreži i tu joj pogodnost T-com - NE ODOBRAVA ( zanimljivo, a žena je došla kupiti njihovu uslugu )
6) sjele na kavicu, ja poslala SMS, stiže poruka; poštovani, ispred vas je 10 korisnika, ako želite čekati pošaljite poruku da dobijete broj...
7) Šaljem SMS, dobivamo broj
8) stiže poruka; poštovani, ako želite dobivati podsjetnik koliko je korisnika još ispred vas pošaljite poruku....
9) šaljemo poruku ( kavica još nije stigla )
10) stiže odgovor; poštovani, ispred vas je još 9 korisnika...
11) Čavrljamo, pijemo kavicu, čavrljamo, stiže poruka: poštovani, ispred vas su još dva korisnika, molimo da dođete na vrijeme u odabrani T-centar ( ostavljamo neispijenu kavicu i jurimo preko trga )
12) preuzima nas simpatična, stručna i beskrajno ljubazna djelatnica.
13) Odjavljujem USB stick kojeg ne koristim; 30 kn mjesečno u zadnjih par godina i nije neka lova ali ja sam bloody lijenčina pa mi je lakše platiti nego gubiti vrijeme u ovim redovima. Sad je kraj. Odjavljeno.
 14) Preljubazna djelatnica rješava sve naše probleme, strpljivo objašnjava, pokazuje, ispisuje odjavu, još samo potpis, kad stiže poruka: poštovani, ispred vas su još dva korisnika....
..........doooobro......
15) Potpisujem traženu odjavu a ona naglašava i na ugovoru pokazuje broj 0800....na kojeg se OBAVEZNO moram javiti kako bih potvrdila odjavu
16) Okej. Stižem doma. Ostavljam auto, uzimam bicikl ( vrijeme je novac ) i usput biram 0800... ako žena veli da moram, tha valjda moram ...
17) Stojim na cesti da baš na bicu ne telefoniram i čekam...

  • zvoni
  • odaberite broj 1 za usluge
  • 1
  • pričekajte malo do javljanja operatera...
  • spojit ćemo vas sa prvim slobodnim djelatnikom...
  • i još
  • i još
  • ...
  • nakon bezbroj minuta nisam više znala da li da poklopim ili da čekam; ako poklopim sve me to čeka opet ispočetka
  • ...čekam.....
  • ..nova minuta
  • ..'krvca vrela, prevrela' 
  • lovi me šiza........pa dokle?
I zašto?
Da potvrdim da nisam bila luda dok sam se prije pola sata odjavljivala?
Ili da mi možda netko od susjeda nije želio napraviti pakost pa mi odjavio tih 30 kuna?
Il možda vrijeme čekanja u T-centru nije bilo dovoljno da nadoknadim to što sam ga proteklih godina izbjegavala?
...ili što dovraga??

Što oni ne zovu ako trebaju potvrdu potpisa?
Zašto opet JA moram provesti vrijeme na telefonu čekajući njihovog djelatnika kad bi on mogao okrenuti moj broj i dobiti me odmah ( da se niste usudili reći da taj poziv nije bio besplatan jer mogla bih u afektu izgristi mog nedužnog psa )

Poziv se snima pa sam ( u cilju poboljšanja usluga ) nedužnoj djelatnici u napadu bijesa rekla što mislim. Bez brige, na kraju sam se ispričala. 
REKAPITULACIJA: 
T-com je naš najbolji prijatelj. On to radi za naše dobro jer vjeruje da sam tamo, na šalteru, dok sam se odjavljivala bila retardirana pa mi je promakao neki paket usluga koje trenutno nude. 
Njihova ljubazna djelatnica preko telefona taj propust je željela nadoknaditi. 
U moju korist, naravno. 


Uh!
Oprostite. Lakše mi je sad kad sam sve to s vama podijelila.
Drugi put obećajem neki receptek :)
 

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

QUINOA PUDING S JAGODAMA

Jednostavan i kvalitetan obrok prikladan za sve sezone a trenutno je u punom jeku sezona jagoda.

Ovo je zapravo jedna fina kašica no kaše asociraju na slana jela a puding na nešto slatko i kremasto pa ćemo se zadržati na njemu. Dakle kuhamo puding.
Hoćete li ga pojesti za doručak ili laganu večericu odlučite sami a jednako je dobar i topao i hladan, s jagodama, malinama, borovnicama i/ili bananom a jedna od meni top kombinacija koju sam u međuvremenu otkrila je ona s mangom i ribanom koricom limete prelivena kokosovim vrhnjem ( njama ).
Bananu začinite cimetom, kardamomom ili đumbirom ( ili sve troje ), jagode i borovnice s puno vanilije a maline se odlično sparuju s limunovom koricom pa obzirom da sezona malina tek stiže, opskrbite se na vrijeme neprskanim limunom ;)

Sjeckane pistacije uvijek su zanimljiva dekoracija no isto tako može uskočiti seckani lješnjak, badem ili sjemenke pinija. Na sve to izvrsno sjedaju i zrnca organskog kakaa, tzv. nibsi.

Stvar je jednostavna, trebamo:

  • 1 šalicu quinoe
  • 3 šalice mlijeka ( bademovog, rižinog, kokosovog ili sojinog ) btw. domaće kokosovo je odlično jer daje onaj fini egzotičan ljetni štih
  • prstohvat soli
  • med ( agava, stevija ili kokosov šećer za niski GI )
  • 1/2 žličice vanili praha ( nikako šećera ), cimeta ili kojeg već začina želite
  • jagode ( maline, banane... ) 
  • pistacije ili neko drugo koštuničavo voće za dekoraciju
Quinou sipati u cjedilo pa dobro isprati pod mlazom hladne vode. Ispiranjem se odstranjuju saponini, gorki premaz na vanjskoj strani sjemenke pa ona postaje ukusnija i lakše upija vlagu.


U lonac staviti mlijeko, quinou i začine pa zagrijavati do vrenja ( oprezno jer mlijeko rado prekipi ), zatim smanjiti i još na laganoj vatri kuhati narednih 14-15 minuta. 
Quinoa se u klasičnom slučaju kuha najduže 12 minuta nakon što zavrije zbog toga što je sklona tome da se raskuha no u slučaju pudinga nije problem ako se kuha i desetak minuta duže zbog toga što tekstura postaje kremastija i gušća pa najbolje da sami procijenite vrijeme kuhanja.

Kuhanu quinou maknuti s vatre, zasladiti po ukusu, pričekati da se ohladi pa dodati voće i dekoracije.

Super je za ponijeti na posao drugi dan :)

petak, 24. travnja 2015.

SHAKSHUKA


Idealan obrok za bezmesni dan ili dane bez inspiracije.
Za vikend doručak ili laganu večericu, za trenutak kad otvorite frižider a unutra nema ničega. Ukratko - iz ničega nešto pa se isplati isprobati.

Iako na slici nije vidljivo, osnovni sastojak ovog jela su jaja a cijela procedura do serviranje traje nekih pola sata što ovo jelo čini itekako poželjnim uz današnji tempo života.


SASTOJCI:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 crveni luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka ( očišćenog i sitno sjeckanog ) 
  • 1/2 male ljute papričice ( sitno sitno sjeckane ) ili jedna mala žličica čili paprike u prahu
  • 1 crvena paprika babura ( nasjeckana na kockice )
  • otprilike kilogram svježe rajčice, očišćene, oguljene i nasjeckane ili 1 velika konzerva već gotovih sjeckanih rajčica
  • 2 vrhom pune žlice paste od rajčica
  • 1 žličica soli ( ili više po potrebi )
  • 1 žličica dimljene crvene paprike (ima je u Žitnici u Varaždinu)
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina ( ili skršenog u mužaru )
  • 1/2 žličice mljevene kurkume
  • žličica meda ( opcionalno )
  • po želji malo octa
  • 100-150g feta sira
  • 4-5 jaja
  • sjeckani peršin za serviranje
U tavici sa čvrstim dnom ugrijati maslinovo ulje i na njemu popržiti sitno sjeckani luk, papriku i ljutu papričicu. Kad je već sve malo omekšalo dodati češnjak, sol, papar i začine pa pržiti još pet minuta da se sastojci sjedine.

Dodati svježu ili konzerviranu rajčicu, pastu od rajčica, med i po želji malo octa. Smanjiti temperaturu i na umjerenoj vatri pržiti 12-15 minuta da povrće omekša i sok od rajčice se reducira. Mora ostati dovoljno tekuće da se ljuljuška kad protresete tavicu :)

Kad je umak dovoljno reduciran, tavicu maknuti s vatre, žlicom napraviti grabice i u svaku razbiti jaje. Po svemu nadrobit feta sir pa poklopiti i vratiti na vatru ili staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

Gotovo je kad bjelanjak preko jaja dobije laganu boju. Meni se uvijek ispeče previše ali ne odustajem od pokušaja :)

Posipati sjeckanim peršunovim lišćem i servirati uz salatu.

Kako izgleda popularno mjesto serviranja shakshuke pogledajte OVDJE

utorak, 14. travnja 2015.

20 INDIJANSKIH ŽIVOTNIH PRAVILA


1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite sami. Molite često. Jednom će Veliki Duh poslušati vaše molitve.
2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite da se vrate na ispravan put.
3. Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš put! Ostali mogu ići s vama, ali nitko ne može naprijed umjesto vas.
4. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, prema njima budite pošteni i pravedni.
5. Ne uzimajte što nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste to zaslužili ni dobili. Nije vaše.
6. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i životinje i biljke.
7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i riječi. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamjerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na osobno mišljenje.
8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju šaljete, a još u njoj i uživate vratit će vam se višestruko.
9. Svi ljudi griješe. Svaka pogreška se može oprostiti.
10. Negativne misli stvaraju bolest uma, tijela i duha. Vježbajte optimizam.
11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Priroda je dio naše globalne obitelji.
12. Djeca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o životu. Kada rastu, dajte im prostora za rast.
13. Izbjegavajte povrjeđivanje srca drugih. Otrov te boli vratit će se vama.
14. Uvijek budite iskreni.

15. Održavajte svoju ravnotežu. Mentalno, duhovno, emocionalno i tjelesno “ja” moraju biti jednako snažni, čisti i zdravi. Okrijepite tijelo da bi se okrijepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscijelili emocionalne rane.
16. Svjesno odlučite što ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete djelovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka.Budite odgovorni za svoje postupke.
17. Poštujte tuđu privatnost i osobni prostor. Ne miješajte se u tuđe vlasništvo, pogotovo ne u sveto i duhovno. To je zabranjeno.
18. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima ako niste brižni prema sebi i ako najprije ne pomognete sebi.
19. Poštujte tuđa vjerska uvjerenja. Ne prisiljavajte druge da vjeruju u vaša.
20. Dijelite svoju sreću.
komentar suvišan :)
( izvor: www.atma.hr )

srijeda, 1. travnja 2015.

USKRŠNJA GNIJEZDA ( raw food )

Ova mala uskršnja gnijezda simpatičan su nepečeni jestivi ukras blagdanskog stola za kojeg je potrebno:

PODLOGA:
  • 1 veoma tamna čokolada (75 ili 85%)
  • 3 žlice sirovog organskog kakao praha
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 4 žlice maslaca od badema  ( ili kikiriki maslaca )
  • pola šalice sjeckanih badema 
  • pola šalice kokosa


GNIJEZDA:
  • 1 veoma tamna čokolada, nasjeckana
  • pola šalice badema
  • pola šalice kokosovog maslaca sobne temperature ( pazite - ne ulje )
  • pola šalice kokosa
IZRADA:

Podloga:
  1. Za podlogu na pari rastopiti tamnu čokoladu pa u nju dodati sve ostale sastojke
  2. Maknuti s vatre, dobro promiješati da se sastojci sjedine i sve bude prekriveno čokoladom
  3. Na papir za pečenje grabiti malene hrpice ( otprilike pola jušne žlice mase ). Kad je sva masa utrošena, uzeti još jedan komad  papira za pečenje pa preko njega žlicom rahlo pritisnuti svaku hrpicu kako bi se formirala podloga za gnijezda.
  4. Staviti na hladno da se stisnu
Gnijezda;
  1. Za jajčeka zagrijati nasjeckanu čokoladu na pari pa pola šalice badema ubaciti u rastopljenu masu i pažljivo vilicom vaditi jedan po jedan badem te slagati na papir za pečenje. Staviti na hladno da se stisnu
  2. Malenom žličicom grabiti kokosov maslac i stavljati na ohlađenu čokoladnu podlogu. Gore posipati kokos da bi se dobio 'puff' efekat. U koliko je maslac na sobnoj temperaturi suviše čvrst da bi 'ulovio' kokos lagano zagrijavajte staklenku u posudi s kipućom vodom sve do kad se 1/4 količine maslaca sasvim otopi pa promiješajte žlicom.
  3. Na svako gnijezdeko složite dva- tri jajčeka i po mogućnosti ukrasite malenim percem. Ja ga nisam imala i baš mi je žao jer malo boje na tanjuru definitivno ne bi škodilo.
SRETAN USKRS I UGODNE BLAGDANE!
( I kao što smo rekli prošle godine - samo bez prežderavanja ;)



nedjelja, 22. ožujka 2015.

KAKO UKLONITI PESTICIDE S POVRĆA


Činjenica da se trujemo pesticidima nikog ne ostavlja ravnodušnim, tim više što, smanjujući prehranu prerađenim namirnicama i okrečući se prirodi, u sebe unosimo sve više tih opasnih otrova. 'Bio' i 'eko' su poželjna etiketa no koliko su dostupni i koliko im vjerovati u koliko nisu iz specijaliziranih trgovina, ostavlja prostora za razmišljanje. U našem je gradu samo jedna eko trgovina u kojoj je izbor sveden na neke osnovne vrste voća i povrća pa smo bez vlastitog vrta prisiljeni držati se lokalne tržnice, a plac ko plac - na njemu će nam reći upravo ono što želimo čuti; naravno da je eko, naravno da je domaće,,,tom će logikom bakice uskoro početi uzgajati banane :) 
No dobro, skratimo priču i tu gdje pomoći nema pomozimo si sami.
Osobno me veoma veseli što od nedavno varaždinska knjižara TRAP ( u Coning centru ) drži ekološke GOLDEN proizvode, nedavno sam s nemalom dozom zadovoljstva donijela kući jedan od njih i smjestila ga pored sudopera. Još se sjećam vremena kad se GNLD pojavio na tržištu s pričom 'opereš suđe a zatim vodom od suđa zaliješ cvijeće'. Bilo je to još za bivše Juge kad je ekološka svijest bila u dubokom minusu, skepticizam za taj vid proizvoda u visokom plusu, a cijena do neba otežavajuća okolnost. Iz tog sam vremena zapamtila da je izvrstan za pranje voća i povrća. Kod kuće smo imali jednu bočicu, trajala je sto godina jer smo je koristili na
kapaljku za pranje suđa i rublja ( 'eko' hrana u to vrijeme nije bila neka furka ), a kasnije nam se prodavač multi-level marketinga koji je zastupao proizvode nekako izgubio iz vida i tu je sve stalo.
Sad je Varaždincima dostupan preko TRAP-a a svima koji se više pouzdaju u vlastite uratke evo nekoliko uradi-sam pomagala: 

''6 koraka kako jesti čišće:izvor: www.atma.hr )

'1. Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.
2. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio.3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe.4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Pročitaj o tome OVDJE detaljno. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krumpir i cherry rajčica.5. Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i što sad? Idemo po redu: 
 
  • Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko detarđenta za posuđe. Dobro isperite.
  • Napomena: Gljive samo očetkajte i obrišite
  • Ne zaboravite jako dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra!
  • Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.
  • Uzmite veću zdjelu i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog (bio dućani) ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćeni sudoper ( <-- ja bih rekla da OBAVEZNO prije toga izribate sudoper jer je on, osim spužvice za pranje suđa, najveći izvor bakterija i mikroba u kuhinji op.a. ) 

    Evo kako isprati voće i povrće:

Rješenje 1
1 žlica morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rješenje 2
Napravite otopinu 1: 4 od bijelog octa i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjet ćete što je sve izašlo…

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…
Recept 1
1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.
Recept 2
Šalica vode, šalica bijelog octa, 2 žlice sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promiješajte. Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.
Jedite i pijte čisto – mislite i živite čisto – ostavite iza sebe čisto.''

nedjelja, 15. ožujka 2015.

KAKO ČUVATI AVOKADO

Evo jedna korisna za ljubitelje avokada.
On je, uz jabuke, banane i kruške, jedan od onih plodova koji zbog oksidacije nakon rezanja postaju totalno unappetitlich što se pojavljuje kao problem ako koristite četvrtinu dnevno, kao ja. 
No postoji caka kako sačuvati avokado da bez balzamiranja limunovim sokom izdrži izrezan čak nekoliko dana - zatvorite ga u posudu s glavicom prerezanog luka!
 
...tadaaammmm...

Evo kako izgleda drugi dan kad izvadite posudu iz frižidera
-------------------->

Čista elegancija ( prije sam ga premazivala limunovim sokom i umatala u najlonsku foliju )

Miris luka možda djeluje neprivlačno ali izvjetri nakon par minuta a  meseko je krasno, svježe, kao da ste ga ovog časa izrezali.

Supač, ha? :)

srijeda, 4. ožujka 2015.

POHVALNICA

Volim online edukacije.
Bez obzira je li vani snijeg do koljena, brije vjetar po krovovima ili kiša travu šiša - ti na kauču pod dekicom, s kavicom u ruci, slušalicama na ušima i laptopom u krilu upijaš svoje gradivo i stressslessss rješavaš ukusne zadatke.
Barem je ovaj ispao takav.
Ispiti nisu bili greda, učiteljica je bila prekrasna, ljubazna i strpljiva a zadaća bez obzira kako ispala na izgled neugledna, garantirano je bila ukusna pa ni ja, a vjerujem ni nitko drugi, ne bi imao ništa protiv da na kraju mora ponavljati razred :)

Šalu na stranu. U ovoj sam edukaciji neopisivo uživala!
Bilo je to sedam i pol mjeseci čiste ekstaze u svakoj sekundi učenja, pripreme i degustacije. Samo s jednim blenderom pripremiti si najbolji desert na svijetu, pojesti ga bez grižnje savjesti i živjeti za trenutak kad ćeš zagristi u slijedeći, još bolji i ukusniji,prepun novih okusa....
neopisivo iskustvo.

I sve to bez pečenja i miksanja, bez pune kuhinje prljavog posuđa, bez panike dal je premekano, pretvrdo ili prepečeno, bez jaja, šećera i rafiniranih ugljikohidrata, puno beskrajno finih, kvalitetnih i naravno kaloričnih sastojaka, što je sasvim normalno, dapače poželjno, u koliko vam se cjelodnevna prehrana sastoji samo od voća i salata...

I što da vam kažem? Briga me za vas ali ja sam se na sirovo potpuno navukla. Ne sjećam se da sam unatrag posljednjih godinu dana ispekla bilo što slatko sa klasičnim namirnicama.
Priznajem, jako sam se ulijenila ( veli bivša ovisnica koja se uspješno skinula sa šećera :) pa u budućnosti očekujte kolače, kolače i još malo kolača, eventuano malo umaka i salata a za sve to pripremite samo - blender.
:*

nedjelja, 22. veljače 2015.

NEDJELJA..

Danas sam krenula s vama podijeliti nešto sasvim drugo no nekako mi je u kadar dospjela ova fotografija, u stvari jedna mala galerija od 37 neodoljivih obiteljskih fotkica iz prirode zbog kojih sam odustala od pripremljene teme i uobičajenih fokusa.

U pokušaju da izaberem najdražu nekoliko sam se puta vraćala, no sve su predobre..

..možda ipak ona posljednja :)

Pogledajte ih  OVDJE

srijeda, 11. veljače 2015.

VALENTINOVSKA JAJA



Hop, hop...jučer Nova godina a danas evo nam Valentinova.

Jeste li primijetili kako hladno Valentinovo i vruća ljubav baš nekako fino idu skupa?


Ako niste onda brzo primijete jer subota je blizu a ljubav ide kroz želudac pa predlažem da se ovog subotnjeg jutra poigrate klasičnim vikend doručkom - kajganom.
Recept se izvorno zove KOREANSKA JAJA, malo niže je link na video kojeg obavezno pogledajte a sve što vam treba su:

  • 4 velika jaja
  • 1 žlica sitno sjeckanog mladog luka ( zeleni dio )
  • 1/2 žlica sitno sjeckane mrkvice
  • 1/4 žličice soli
  • malo kokosovog ili hladnoprešanog suncokretovog ulja za prženje

Caka je u načinu pečenja.
Postupak je inače krajnje jednostavan samo treba malo prakse, pa u koliko želite savršen krajnji rezultat predlažem da dan ranije ipak malo izvježbate postupak.
Vaš dragi, sigurna sam, neće zamjeriti ako srčeka na njegovom tanjuru neće izgledati savršena ;)

Nakon što pogledate VIDEO sa Frugal Cafe Blog Zone opis vam više neće biti potreban


Postupak:
1) sasvim sitno nasjeckati mladi luk i mrkvicu
2) u posebnoj zdjeli razbiti jaja, posoliti i lagano ih umiješati vilicom ( za puni žuto-bijeli efekat NE ih do kraja istući ) 
3) u dublji tanjur izdvojiti par žlica stučenih jaja
4) u zdjelu s jajima umiješati luk i mrkvicu pa rahlo promiješati
5) zagrijanu tavicu premazati masnoćom ( super mi je ovo sa štapićima :)
6) jaja peći prema video prezentaciji 

Još samo par napomena iz vlastitog iskustva:
  • ulijte više jaja na početku pečenja da vam kajgana nebude suviše 'mršava' i šuplja ( slika lijevo )
  • rolice režite pravilno da stranice budu istih veličina
  • jaja za umakanje neka budu u tankom sloju ( dolje lijevo previše jaja ) jer inače srčeka izgube oblik (dolje desno)
  • nemojte ih pojesti prije nego ih servirate uz ispriku da nisu dobro ispala ;)













Za svaki slučaj ako vam srčeka ispadnu neprepoznatljiva ( a baš takva moraju biti, zar ne? ) na brzaka prigodnim kalupom oblikujte toast ili komadiće kruha pa servirajte uz jaja a za ručak mu skuhajte juhicu pa neka ga u njoj iznenadi mrkvica. Možda primijeti. 














Ako ne primijeti...tha Bože moj, a što da radite? vaš je.
Dajte mu lopatu pa nek odgrče snijeg...i to je  LJUBAFF..zar ne? ;o)))

četvrtak, 15. siječnja 2015.

ZAPOČNITE GODINU S POZITIVNIM MISLIMA

Siječanj je. Zima.
( nije, ali zamislite da je )
Svatko od nas započinje dan nekim svojim ritualima. Godinu za godinom jutarnje brige umjesto sitnih zadovoljstava.
Ako nas ne ubije pogled u ogledalo učinit će to svakako pokušaj zakopčavanja hlača.
A gdje su sitnice koje život znače?... fina papica, dobra knjiga? ...neka savršeno dobra stvar koja trešti iz našeg radija?......... ( pojačajte! daaa....nek se čuje što je dobra mjuza ) ......tresite guzicom, nema veze što je velika...

Evo jedan odličan članak s receptom za sunčan dan

zove se:
KAKO OVAKO NESAVRŠEN BITI SAVRŠENO SRETAN <-- kliknite za originalan post 
i bilo bi najbolje kad bi ga usvojili za ostatak života

1) Volite svoje tijelo, to je mjesto gdje vaše srce živi
2) Poigrajte se svojim nesavršenim umom, to je mjesto u kojem živi sloboda
3) Budite nesavršeni u postupcima, tu živi sposobnost da pomognemo drugima
4) Budite nesavršeni u razgovorima, u njima živi inspiracija
5) Uživajte u svom nesavršenom životu, to je mjesto gdje živi sreća

( oprostite na savršeno nesavršenom prijevodu, u njemu živi kreativna sloboda ;)
Sretan vam život, pardonček, dan! :)



utorak, 6. siječnja 2015.

NOVA GODINA -NOVA JA

Nova je godina standardno početak novih odluka. I ova pred nama još je jedno testiranje koliko nam snaga volje izdržava....jer odluka, bez obzira koliko ona bila mala, ili velika, ili hrabra, ili luda....osjećaj je obaveze kojeg svaki iole odgovoran član zajednice nastoji ispoštovati, uz osjećaj grizodušja koji sjedne na dušu i polako ju gricka dok neprimjetno ( ali vrlo svjesno ) zaboravljamo odluke koje smo donijeli uz ležerno izmišljanje isprika.
Jer takvi smo mi.
I bilo bi čudno da, kakvi sve jesmo, takvi nismo ( čast iznimkama! )
No vratimo se odlukama. Nije to šala, pa ipak je pred nama novih 365 dana uspjeha ili neuspjeha, zato predlažem da se ozbiljno uhvatimo posla.

Redosljed je ovakav:


1) Napraviti popis ciljeva --> neka bude unutar jedne stranice ( ili barem pola ) ali prvu stavku pokušajte shvatiti ozbiljno!
Ozbiljno





2) Napraviti svoj VISION BOARD ilitiga 'pano želja'--> to je onaj list papira na kojeg nabockate slikice svog novog JA, zatim ga zalijepite na vidljivo mjesto da vam je oku dostupan i svakog dana bacite okce na njega nekoliko puta ( čovjek kaže da je tako izgubio 99 kila, pa si vi mislite, evo ČLANAK :))

3) Razraditi svaku želju: napišite korake do ostvarenja cilja ( to je jedna od tajni iz knjige '100 jednostavnih tajni uspješnih ljudi' --> Algoritam, knjige za 5 kn, odlična knjiga, trk po nju )


4) Siđite s autobusa --> e tu ćemo sad malo ostati
Najčešća odluka, i to ona o hrani, počinje s prvim danima siječnja a zove se 'dijeta'. Ne trebate ništa reći, znam sve o tome, dugo su vremena dijete bile centar mog interesa pa moram reći da, iako se čitav život intenzivno igram hranom, svih tih godina nisam naučila toliko koliko u proteklih godinu i pol dana i nikad se u životu nisam tako dobro osjećala. Zašto?
Zato što sam sišla s autobusa. U njemu sam provela pola stoljeća zarobljena u istim okvirima i sve što sam kuhala bilo je samo varijacija na temu s malo više jednog malo manje drugog uz dodatak ovoga ili onoga a sve je u sebi imalo isti sastojak - šećer. Dijeta se sastojala u traženju one koja funkcionira; bolnička, Montignac, Dukan....sve sam isprobala, o svim sastojcima sve proučila no naravno, nije pomoglo ništa od toga jer sve se svodilo na to da se ja ipak ne bih ničega odrekla, a jesti manje znači biti gladan ( želite li vi biti gladni ostatak života? )...dakle nešto tu ne štima.
Naravno da ne štima, pa vrtimo se u krugu istih namirnica; brašno, šećer i eventualno maslac umjesto margarina...
Gdje je kvaka?
Sići s tog autobusa i krenuti malim koracima. Recimo za početak - izbaciti šećer?

...nije baš da tu sve završava...

5) Regeneracija
Detox ovdje, detox tamo...svi pričaju o detoxu a ja priznajem da ga do unatrag godinu i pol baš i nisam sasvim razumjela. Okej, čišćenje organizma, tjedan dana zelena prehrana a onda se opet vratimo svojim kobasicama i starim navikama? Bez veze. Danas mislim da je to u ono vrijeme bilo mučenje sebe same i vlastitog organizma, jer, realno, šopati se zelenjem dok ti tijelo žudi za mesekom i kolačima baš i nije neka furka. Onda mi je dr. Bura otvorila šalaporke na očima činjenicom da sve što moje tijelo prima, i dobro i loše, dolazi kroz crijeva, koja su od moje pohlepnosti već vjerojatno veoma propusna ( grc! o tome nisam razmišljala ), usput spomenula Master Clean čišćenje i objasnila kakvebi sve mogle biti posljedice ako nam probavni sistem dobro ne funkcionira, točnije opasnosti koje prijete od svih tih naslaga i silnih ostataka koji stoje unutra i trunu u našim crijevima.
Odjednom kao da je netko otvorio prozore. Sva površna saznanja o riječi 'detoksikacija' odjednom su dobila smisao. Napokon sam uistinu do kraja shvatila poantu samog tog čina i hranu po prvi put sagledala kroz prizmu zdravlja za sebe i svoj organizam umjesto kao 'nešto fino što svakako želim podijeliti s drugima'.
Poanta: tjedan dana detoxa na zelenim sokovima pretvara vas u novog čovjeka

6) Krenite malim koracima! Priprema uključuje dobro skovan plan

Ako se radi o karijeri onda vam nisam od koristi no ako se radi o hrani jedno sam istinski naučila: ključna je stvar plan prehrane. Dovoljno je napraviti ga samo za tjedan dana.To znači da sjednete sami sa sobom i napišete što jedete za doručak, ručak i večeru + međuobroci + slatkač za krizna stanja. Ukoliko to nemate dohvatiti ćete se prvog što vam je pri ruci. Naglasak je upravo na tom posljednjem jer tu najčešće pokleknemo stoga je poželjno imati pri ruci nekoliko brzinskihh recepata. Jedan zdrav i jednostavan su praline od kokosova ulja: 1/2 šalice kokosova ulja zagrijete sa 6 žlica lucume, dodate prstohvat himalajske soli i malo organskog vanili praha. Sipate u kalupe za praline i strpate u fridge. Ako dodate žličicu mace okus će biti fino karamelast. Držite u hladnjaku cijelo vrijeme i koristite za krizna stanja. Nije bez kalorija ali nema ni grama šećera. Ako ste na laganoj prehrani ovakav slatki zalogaj je dozvoljen, dapače, čak poželjan jer ključan element uspjeha dugoročnog pridržavanja plana je osjećaj da se ničeg ne odričemo, pa ni slatkog. Još malo o lucumi pročitajte OVDJE

PRIMJER JEDNODNEVNOG JELOVNIKA: ( količine po savjesti )
DORUČAK: zeleni smoothie ( moj najdraži je 1/2 banane, šaka špinata, mlijeko ( nikako ne kravlje ), 1 žlica kakaoa i puno đumbira u prahu )
RUČAK: zdjela vaše najdraže salate + 1/2 avokada + preljev ( sok od naranče ili limuna, malo maslinjaka, sol, žličica nutricionističkog kvasca, vode po potrebi ) + prstohvat sjemenki buče ili suncokreta
VEČERA: sirova krem juha ( lisnato povrće staviti u blender i preliti vrućom vodom, ne kipućom ) isto tako možete juhicu napraviti s brokulom ili cvjetačom ali zaboga nemojte ubiti povrće previše vrućom vodom
MEĐUOBROCI: voće ( jabuka, kaki, kivi, naranča, ... ) + 4-5 badema
Voće jesti uvijek na prazan želudac ili pola sata prije obroka, nikako poslije
Napomena: u redovnoj prehrani sirova hrana osim voća i povrća ima u sebi mnogo više kvalitetnih
sastojaka: orašastih plodova, sjemenki i ostalih nutritivno vrijednih masnoća koje trebaju našem organizmu za svakodnevno funkcioniranje, stoga je ovo primjer trodnevnog ili najviše jednotjednog detox menija koji nikako nemojte duže primjenjivati. Ovisi o vama hoće li to biti početak jedne krasne ljubavne priče između vas i više svježih obroka ili će ostati samo kapljica zdravlja u baruštini ustajalih navika.

7) Odrediti termin
Predlažem da počnete s tri dana. Ako preživite dajte si vremena do kraja tjedna. Tjedan bez šećera je već nešto, no moglo bi vam se dopasti pa produljite rok....možda na godinu dana?
Krizna su prva tri dana koliko našem tijelu treba da se prilagodi novim promjenama pa očajnički vrišti za ovisničkim šutom.....ali zaboga, pa valjda smo mi jači od toga.
( Jesmo li? )
Old habits die hard...pjeva Mick Jagger.....zna on kaj pjeva a bogme znamo i mi, pogotovo kad je u pitanju fina hrana koje bi se po našim mjerilima trebalo odreći.
E pa samo da nešto razjasnimo.....fino je ono što fino pripremimo! Dobro? Ako nije pripremljeno kao do sad ne znači da nije fino, ok?... samo je malo drugačije.
Zamislite samo koliko finih stvari propuštate zaglavljeni u kuharicu s istim receptima. Dajte zaboga, život vam ide, iskočite iz tog autobusa.
Pogledajte Nadu Rocco....žena se hrabro upustila u sirovu hranu i svaka joj čast! Nije to za svakoga. Kod tako drastičnih odluka treba uzeti u obzir otežavajuće faktore ( posao, okolina, vrijeme... ) zato odluku da postanete vegan, vegetarijanac ili frutarijanac u cilju mršavljenja rađe prespavajte ( i to nekoliko puta ) a za postepenu promjenu prehrane nekoliko njenih recepata zasigurno vas neće razočarati. Žena je u tim godinama odlučila učiniti nešto za sebe, pa ako ona može tako drastično, zašto onda bar sitnu promjenu ne bi mogao svatko od nas?

8) Ne odustajte
To je najteži ispit na kojemu moja odluka neprestano pada. Rođendani, fešte,društvena okupljanja....kolači, torte, sva moguća fina hrana a vi ste odlučili kloniti se šećera? a ma tko bi odolio...za svaki slučaj ponesite sa sobom svoj najnoviji pokusni uradak bez brašna ili šećera i gledajte kako oprezno okolina reagira ( bez šećera? a ma daj...bez brašna? nisam baš sigurna...) možda im se neće dopasti ali baš vas briga...Vi ćete se lijepo najesti svih njihovih šećernih kolača a sutra se vratiti svom pokusnom uratku koji je zapravo baš odličan. Vaši su okusni pupoljci u međuvremenu navikli na njega, njihovi su još do grla od šećera

9) Ne očekujte instant rezultate
E tu je kvaka. Ako se rezultati ne vide unutar tjedan dana onda dijeta ne valja. Normalno da ne valja, još nam mozak nije došel k sebi od novih promjena već ga šupnemo s novom dijetom...
Dajte si vremena. Osluškujte kako vam tijelo reagira na hranu koju ste unijeli. Da li vam ona banana koju ste pojeli 'drži' sat-dva ili bi iza nje pojeli vuka (?) Pratite koje vam namirnice odgovaraju u koje doba dana. Ujutro meso i jaja, uvečer jogurt? Ujutro voće i salata, uvečer kobasica?
Istražujte, ispitujte, osjećajte,... za čim vam tijelo žudi? ( za šećerom, naravno, hahaha...koje glupo pitanje ). Možda vam u jutro odgovara zeleni smoothie samo što to još neznate jer ste zaglavili između sendviča i pečenih jaja....sve u svemu igrajte se hranom, osim što je ukusna uz to je i zabavna, svaki dan novi okus, svaki dan nova saznanja......jeste li probali nešto sa CHIA sjemenkama?....niste? pa što čekate?
Kad jednom usvojite što vašem tijelu odgovara u koje doba dana, život postaje jednostavan a vi druga osoba. Za to treba vremena.

10) Vjerujte!
Ako svaki zalogaj stavljate u usta s osjećajem krivnje nema tu kruha...bolje odustanite.
Jedite! pronađite svoju prehranu ( to je ona u kojoj savjest ne reagira, nakon koje niste umorni, nemate nikakvih probavnih smetnja, veseli vas priprema i čitava vas priča oko nje u potpunosti oduševljava ), izbacite laktozu, izbacite gluten, šećer ste već prije izbacili, pratite nakon svake promjene kako se vaše tijelo osjeća... I vjerujte! Kad stavljate u usta svaki zalogaj vjerujte da je upravo on najbolje što možete dati vašem organizmu. Vjerujte u taj zalogaj.
Ako je obrok prepun grižnje savjesti- to nije vaša hrana, idite dalje i tražite svoj način hranjenja.
VAŽNO: ostavite si u glavi prostora za čašu vina na zajedničkim druženjima, na kruh i kolače bez brojenja kalorija ili jednostavno recite sami sebi da jednom na mjesec ili dvaput, ovisno koliko se to puta dešava, jedete sve bez razmišljanja a kasnije se vratite svom načinu života. Ta vam odluka olakšava izabrani način života i oslobađa osjećaja da ste zakinuti. Osim toga ne komplicira vaš društveni život i ne gnjavi ljude da kuhaju nešto specijalno samo za vas. Ako brojimo, onda je to ipak 28 dana zdravog života spram 2 obroka koja uvelike pojednostavljuju život.
Iz te perspektive priznajte da doista nema razloga da se odmah ne uhvatite posla i kreirate svoj novi 'ja'.

JOŠ SAMO JEDNA REČENICA ZA KRAJ :))
Kad sam prije godinu dana izabrala paleo prehranu nisam ni slutila da će moja istinska ljubav postati sirova hrana. Istina, od nje sam se nešto malo udebljala, no nije ni čudo kad sam iste ( ogromne ) količine hrane nastavila tamaniti u bitno drugačijem, meni ukusnijem i neizrecivo zdravijem obliku, ali punom badema, kokosovog ulja i indijskih oraščića. Iz moje perspektive tih par kilica najmanje je što mogu pustiti svom tijelu za ovaj neizrecivo bolji osjećaj prilikom svakog obroka i neusporedivo bolje energetsko stanje spram prošlih godina. I znate što? Tek sad, nakon gotovo devet mjeseci takvog načina prehrane, tek sad je moje tijelo sposobno osjetiti se sitim od jednog standardnog sirovog obroka. Do sad sam tamanila barem dva jer osjećaj lakoće u želucu prokleto zavara. Nešto fali. Misliš ako nema težine onda nisi sit, što je totalna bedastoća no zdrav ju razum teško nadvlada.
I tu nije kraj. U procesu promjene primjetila sam da je svaki dan čistog sirovojedstva završavao ponoćnim tamanjenjem sušenih kobasica iz frižidera, pa sam na kraju kapitulirala i priznala: ja sam u duši mesojed, trebam jedan obrok meseka na dan.
Sirovojedac i mesojed, prava paleo kombinacija...hehe...
Kad sam to tako posložila odjednom je sve sjelo na mjesto kao sat.

Dakle dajte svom tijelu vremena da usvoji hranu, da je prepozna, da odluči što će s njom...

A ja priznajem da ću i dalje svoju sirovu + paleo ljubavnu vezu povremeno varati na društvenim okupljanjima, no manje nego prije ( definitivno manje nego prije ) i s mnogo manje žara.
Čujemo se na godinu, odluka je pala, ovo će ( zapisujem :) napokon biti moja godina.