Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 5. studenoga 2022.

ZDRAVI GRIC - NUTRI KULTI - ZA PUTOVANJA

 

Već nekih desetak godina brašno i šećer aktiviraju mi upalni proces koji se manifestira jakim bolovima i ukočenim zglobovima, stoga ih maksimalno izbjegavam pa se uvijek pojavi problem kad sam na putu a voće nije prihvatljiva opcija.

Od kad se na tržištu pojavio brend Nutri Kulti to mi je neizmjerno olakšalo stvar zato što su njihove pločice sa sjemenkama bile idealne za ponijeti a dostupne u lokalnom Spar supermarketu.

Tako sam neki dan na putu za Zg svratila u Spar ali, o užasa, na polici su bile vrećice sa totalno smrvljenim pločicama ( odmah mi je palo na pamet kako bi bile super da ih sipam u neku toplu krem juhicu :) ali nije bilo vremena za maštanje, uhvatila sam vrećicu sa suhim voćem i sa laganom nelagodom krenula put Zagreba. 

 Svu sam nadu polagala u one dvije energetske kuglice koje uvijek imam u frižideru i ovog puta za svaki slučaj imala u džepu a onda me obasjalo sunčeko kad sam kroz izlog pekarnice u sklopu KB Rebro ugledala veliku košaru Nutri Kulti proizvoda.
Imali su HELJDINE TROKUTE koje do tada nisam vidjela u Varaždinskim poslovnicama Spara.

I oni bi se odlično uklopili s toplom krem juhicom ili kao podloga za neki namaz ili party zalogajček ali krekeri 1000 SJEMENKI i dalje ostaju moj favorit ( bar do kad ne probam LUKAVCE, koji ovog trenutka piše da su nedostupni ;)


Iz istog su brenda i PIROVE FRULICE

Pir je stara sorta pšenice sa smanjenim udjelom glutena koja još nije genetski modificirana stoga nije ni toliko tretirana pesticidima pa svi koji nisu toliko osjetljivi na pšenicu bolje da koriste pirovo brašno od klasičnog bijelog pšeničnog brašna. Zdravije je.

 

Dodatna vrijednost Nutri Kulti proizvoda je što su svi proizvodi ručno izrađeni, sastojci su prirodni, bez pojačivača okusa, konzervansa i raznih aditiva a brend je naš, ovdje, domaći i k tome ODLIČAN!

 Podržavamo domaće proizvode, hranimo se prirodno, kupujemo Hrvatsko!

nedjelja, 23. listopada 2022.

He Shou Wu ili 'MAN OF LEGEND' praline

He Shou Wu ili u prijevodu 'crnokosi gospodin He' smatra se biljkom dugovječnosti a ovaj zanimljiv i koristan recept preuzet je iz knjige 'Adaptogens' Agathe Noveille.

Legenda kaže da je gospodin He bio slab i bolestan te kroz život nije mogao imati djecu stoga je potražio pomoć kod travara u nekom samostanu.
Tamo su mu dali korijen biljke Fo-Ti i nakon nekog vremena gospodin He je ojačao, vratila mu se mladenačka snaga, kosa mu je ponovo dobila crnu boju a rodilo mu se i nekoliko djece.
Doživio je navodno duboku starost.

Sve kineske legende treba uzeti sa zrncem soli no činjenica je da ovu biljku u Tradicionalnoj Kineskoj Medicini koriste već stotinama godina za regeneraciju organizma nazivajući je  čudesnim tonikom za produljenje životnog vijeka.

OVDJE ga možete kupiti i doznati više podataka :)

A da je istina da pomaže u obnovi kose pročitajte OVDJE

Ako He Shou Wu želimo koristiti samo kao energetski dodatak prehrani dovoljno je da 1/4 žličice umiješamo u smoothie ili dodamo u kavu a možemo napraviti i jednostavne praline od svega četiri sastojka:


'MAN OF LEGEND' truffles  ( recept )

-1 cup ( 180g ) maslaca od kokosa
-3 žlice rižinog sirupa ili agave
-3 žlice he shou wu praha
-tamna čokolada ( 85% )

PRIPREMA:

-Maslac od kokosa otopiti u vodenoj kupelji
( uroniti staklenku u posudu s vodom i na vrlo laganoj vatri grijati da se maslac otopi ).
-Umiješati slad i prah te miješati da se sjedine.
-Formirati 12 kuglica ili utisnuti u male kalupe ( ja sam izabrala ovo drugo )
-Staviti na hladno da se stisne.
-Na pari otopiti čokoladu pa kuglice umakati u nju ili ukrasiti oblike iz kalupa.
-Čuvati u hladnjaku ( ako su vam suviše tvrde mogu se čuvati i na sobnoj temperaturi ;)

He Shou Wu je vrsta vinove loze ( lat. naziv polygonum multiflorum ), dobar je izvor željeza i cinka a njegova korisna svojstva djeluju na cjelokupni organizam. 

Okus je po meni veoma ugodan; zemljasti, pomalo 'muški'. Može se umiješati u ostale slastice, ja sam ga dodala u podlogu svoje RAW torte od slanog karamela koji je bio u ponudi za mjesc listopad.
Pogledajte na stranici RAWLINE
Btw. odlično se uklopio.

Inače ove su praline odličan način za konzumiranje ostalih korisnih biljaka, npr, umjesto He Shou Wu u maslac možemo dodati macu, ječmenu travu, matcha čaj i sl. 
Maslac od kokosa se dobro drži na sobnoj temperaturi, u čvrstom je stanju pa pralinu možemo ponijeti sa sobom u nekoj maloj posudi na posao za dodatnu energiju uz šalicu kave ili je čuvati u ladici za krizna stanja.

 

A škaklja me misao da ga stavim u čokoladne praline i napokon formiram jedan 'muški' poklon ;)

👌😉



subota, 10. rujna 2022.

Pečeno voće ( iz Air Fryera )

-bez masnoće - bez šećera - bez brašna -  bez laktoze- brzo - jednostavno

Ovo je superbrza ideja kako utrošiti ostatke bilo kojeg svježeg voća uključujući i smrznuto. Hranjivo je, naročito za djecu, može se obogatiti chia sjemenkama i/ili sjemenkama suncokreta i svime što vam padne na pamet.

Kad voće ide kraju, kad ga je previše, kad ste na moru s ograničenim resursima ili jednostavno vam fali neki slatki zalogajčić ovo je dobar uzbor.

Ako nešto ostane mežete pojesti drugo jutro za doručak ;)

Potrebno je:

-voće po izboru ( očišćeno, narezano i otkošteno )
-zobene pahuljice ( ako želite bez glutena )
-slad ( med, kokosov šećer, suho voće, domaći džem... )
-začini ( cimet, vanilija, kurkuma, đumbir, mješavine začina... )
Dodaci po želji: bademi, lješnjaci, orasi, sjemenke...

IZRADA:

1) Voće oprati, otkoštiti i narezati na manje komade. Pomiješati sa začinima, zasladiti po želji suhim voćem ili preporučam da to bude nekim domaćim džemom kako bi slastica bila sočna.
Možete kombinirati sve vrste džema i voća. U šljive možete dodati rum ili aromu ruma a preko svega dodati lješnjake, orahe ili bademe kako biste obogatili okus.
Napomena: ako ne dodajete džem dodajte 1/3 šalicu vode kako bi voće lakše pustilo sok

2) Začinjeno voće sipati u zdjelicu veličine za Air Fryer ako pečete u njemu, preko voća sipati zobene pahuljice i peći na 180 stupnjeva do kad dobije lijepu zlatnu boju ( 30-45 minuta )

Odlično je servirano s domaćim sladoledom ili grčkim jogurtom ili preliveno s malo meda ako smatrate da nije dovoljno slatko.

-----------

Zobene pahuljice bogat su izvor nutrijenata i vlakna pa stoga daju dugotrajan osjećaj sitosti a voće ima prirodan slad kojim zadovoljavamo potrebu za slatkim bez korištenja rafiniranih šećera, stoga je ovo jedan ukusan brzi i zdravi desertić :)

ponedjeljak, 5. rujna 2022.

BRZI NJOKI S PEČENIM ŠLJIVAMA ( gluten free )

 Sezona je šljiva i već mi od jučer po glavi hodaju knedle sa šljivama a kako ne konzumiram brašno i nemam ga kod kuće na brzinu sam samljela quinou pa zamjesila njoke bez jaja, sve odokativno;

 -mljevena quinoa ( cca 1 šalica )
- aru prah (  1 vrhom puna žlica )
- kuhani krumpir ( oko 1/2 kg )
- žlica maslaca od kozjeg mlijeka
- sol

 Dok su se njoki kuhali popržila sam šljive na malo kokosovog ulja, posipala ih cimetom i kokosovim šećerom koji ima okus karamela i na njih dodala mljeveni zlatni lan umjesto prezla. 

Njoke sam nakon kuhanja na brzinu zapekla na vrućem kokosovom ulju jer se onakvi, bez jaja i bez glutena, obično zgnjeckaju pa izgledaju kao šmarn. 

Servirani s pečenim šljivama i vrhnjem za kuhanje od badema, bili su savršeni!
Za finish samo gore dodati par krupno sjeckanih oraha 

Bakina kuhinja u turbo varijanti 😋😋😋☀️

nedjelja, 4. rujna 2022.

5 učinkovitih prebiotika plus jedan recept


 Ako je prva linija obrane naš imunitet, druga je sasvim sigurno CRIJEVNA MIKROFLORA ( lako moguće da je obrnuto  )


Dokazano je da neravnoteža crijevnih bakterija dovodi do povećanja upalnih procesa i niza drugih zdravstvenih problema, stoga su probiotici i hrana za njih ( prebiotici ) nužni u regeneraciji organizma, naročito nakon dugotrajne terapije antibioticima koja se, više-manje, svakom povremeno dogodi.


PREBIOTIKE obično zanemarujemo, nekako smatramo da je jogurt dovoljan i da će naša flora i fauna opstati sama od onog što jedemo, a nije baš tako. Prebiotici pomažu živim organizmima dok prolaze kroz želudac da uspješno dodju i smjeste se u debelom crijevu i važan su izvor hrane za crijevnu mikrofloru


Ključni sastojak u prebioticima su otporan škrob odnosno netopiva vlakna koji neprobavljeni prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i stižu do mjesta gdje zatim postaju hrana dobrim bakterijama.


Evo koje sve PREBIOTIKE možete uvrstiti u prehranu;


 BRAŠNO ZELENE BANANE  jedno je od najboljih prebiotika, ima velik udio netopivih vlakana, obilje minerala i veoma je svestrane primjene. Ne sadrži gluten, nema okusa a uz to sadrži INULIN  važan za apsorpciju kalcija o kojem više pročitajte u članku ispod.

https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/super-hrana/brasno-od-zelene-banane-4502/


Od BRAŠNA ZELENE BANANE možete napraviti hranjivu i zdravu slatku kremu ( recept na dnu )


INULIN -prebiotik sa veoma važnom funkcijom

  poboljšava apsorpciju kalcija što je izrazito korisno za sve generacije bez obzira  koliko mislimo da se zdravo hranimo

Osim toga postoje terapije koje troše kalcij iz organizma ( medju njima je i antihormonalna ), zatim nedostatak D vitamina , pa nepravilna prehrana itd.

Inulin stavite u sve što želite, pa čak zasladite i jutarnju kavicu  a ovdje je jedan baš zgodan članak o pogodnostima

https://www.stetoskop.info/pravilna-ishrana/znate-li-sta-je-inulin https://



JABUČNA VLAKNA -izmedju brojnih korisnih svojstava ovog proizvoda je smanjenje upalnog procesa u organizmu i snižavanje kolesterola.

Kao i Inulin, može ih se stavljati u smoothie, jogurte, kaše i sl.


IN BALANCE SUNFIBER je još jedan dodatak koji uglavnom stavljam u sve što stignem; smoothie, varivo, krekere…neutralnog je okusa, bez šećera i glutena i potpuno se razgradi kod primjene pa se ne osjeća.

https://bioplanet.hr/trgovina-organskih-proizvoda/dodaci-prehrani/vitamini-minerali/in-balance-sunfiber-prah-180-g/


 TONIC ALCHEMY - ultimativna mješavina biljaka, voća, povrća i algi ( 91 sastojak ) na koju sam naišla na iHerbu i morala probati  ugodnog je okusa pa je stavljam u svaki doručak 

https://hr.iherb.com/pr/dragon-herbs-tonic-alchemy-the-ultimate-supertonic-superfood-blend-9-5-oz-270-g/21556


Evo i recepta


KREMA ILI KUGLICE OD BRAŠNA ZELENE BANANE



60g brašna

40g mljevenih oraha/lješnjaka/badema

20g organskog kakao praha

65g meda ili ( 3-5 žlica javorovog sirupa )

2 žlice vode

Po želji obogatiti supersastojcima ( ashwaganda, maca, spirulina… )

Ja u svoju kremicu dodam i čili prah 


Samljeti orahe, dodati kakao i med, vodu i brašno zelene banane. Dobro umutiti i servirati npr. s jabukom.

Ako duže odstoji dovoljno se zgusne da se mogu valjati kuglice. Izvrsne su kao medjuobrok uz voćku ili šalicu biljnog mlijeka 


Brzo, jednostavno, prirodno 

 

( U bočici je domaća vanili aroma ali za danas je dosta pa ćemo o njoj u nekom drugom postu ;)

 

Zapratite me na blogu jUrnebes na kojem s vama dijelim brze i jednostavne, već iskušane recepte i korisne informacije

http://jurnebes.blogspot.com/



četvrtak, 1. rujna 2022.

IMUNITET = prva linija obrane

Bez obzira kako čuvali zdravlje, pazili na prehranu ili se kretali u prirodi, vani je opasno vrijeme, već treću godinu haraju COVID injegove mutacije i nije na odmet pojačati imunitet prirodnim dodacima.

Za mene osobno, poslije teške operacije u kojoj sam zbog zločudnog tumora odstranila obje dojke najvažnija stvar kojoj moram pridati pažnju je bildanje imuniteta. Organizam oslabljen od teškog operativnog zahvata prijemčiv je za sve moguće viruse i bakterije iz okruženja, stoga sam ovom zadatku pristupila vrlo ozbiljno.

Odmah po utvrđenoj dijagnozi sugerirali su mi da uzmem Bio Bran kao jedan od najjačih imunosupresiva pa sam s njime počela nekih mjesec dana prije opeacije i nastavila odmah po izlasku iz bolnice. Oporavak je uključivao i regeneraciju crijevne mikroflore oštećen uslijed dugotrajne terapije antibioticima ali o tome u slijedećem članku. 

Evo sad 6 mojih snagatora u koje polažem veliku nadu: 

1) Bio Bran- opisuju ga kao jednog od najjačih prirodnih dodataka prehrani, njegova se učinkovitost neprestano klinički potvrdjuje a tajna leži u rižinim mekinjama i shiitake gljivama. Ja sam izabrala prah. Više o proizvodu ovdje https://biovega.hr/dr-hajto-biobran-je-najjaci.../ 

2) Sirovi MANUKA med - jedinstven po svom sastavu i veoma širokog spektra djelovanja. Ključno je da bude originalan ( s Novog Zelanda) i dovoljno velike snage prema skali UMF ( moj je 15+ što znači da sadrži 514+ mg/kg djelotvornih tvari što je laboratorijski potvrdjeno ) više o njemu pogledajte na https://manukamed.hr/ 

3) Amazonska GRAVIOLA - pomaže oboljelom organizmu da se lakše bori protiv bolesti osobito kod upotrebe agresivnih terapija. Učinkovito podiže imunitet, vraća energiju, spriječava pojavu teških infekcija i još puno toga. Proizvod je odobrilo Ministarstvo zdravlja RH. Recenzije kažu da uz nju ljudi lakše podnose kemo terapiju, više o njoj ovdje https://imuno-protect.eu/shop/graviola-prah-150g 

4) ZELENA MAGMA, odnosno ječmena trava u prahu sa svojim obiljem klorofila snažan je detoksikator. Pssst... iako uvijek kad je moguće biram prah, ova je terapija neusporedivo ukusnija u tabletama https://www.biobio.hr/.../7-razloga-zasto-zelenu-magmu.../ 

5) Havajska SPIRULINA - plavozelena alga prava je nutritivna bomba, ne štiti samo imunitet već i probavu, naročito onu izmučenu dugotrajnim uzimanjem antibiotika kao što je moja, ključno je da bude Havajska https://www.biobio.hr/.../6-nacina-na-koje-havajska.../ 

6) MORINGA u prahu - ova čudesna biljka s Himalaje prema Ayurvedi može izliječiti i preko 300 bolesti a sadrži nevjerojatnu količinu vitamina i minerala potrebnih za regeneraciju organizma, https://www.tvornicazdravehrane.com/.../moringa-prah.../ 

Usprkos prirodnoj prehrani i kvalitetnim dodacima znam da mi fali kretanje u prirodi i više sunca. Teško da se to može nadoknaditi bilo čime a najmanje nedostatkom vremena što je kod mene najčešći izgovor.

Te nedostatke pokušavam nadoknaditi suplementacijom a da sam u tome uspjela pokazuje savršen vitaminsko-mineralni status organizma čiji sam nalaz dala izvaditi u jednom laboratoriju nedaleko KB Dubrava, gdje sam operirana. 

O detaljima spremam poseban post ;)

nedjelja, 28. kolovoza 2022.

AIR FRYER KAO DEHIDRATOR? Fantastična mogućnost!!

Jučer sam otkrila da tipka za voće na mom Air Fryeru grije na 45 stupnjeva što je standardna temperatura za pripremu sirove hrane.


-Obradom hrane do 50 stupnjeva u njoj se zadržavaju svi hranjivi sastojci, ostaje bogata i puna enzima, vitamina i minerala
 
-zadržava okuse u punoj njihovoj vrijednosti, koji se inače izgube kuhanjem
 
-zadržava vlakna koja pospješuju probavu

Ne morate biti 100% sirovojedac da biste iskusili benefite takve prehrane.

Već i povremenom zamjenom obroka možete učiniti veliku uslugu svom organizmu omogučujući mu da se regenerira svježim i hranjivim obrocima i odmori od konzumacije kupovnih proizvoda prepunih stabilizatora, konzervansa, šećera i praznih kalorija.

Sirova hrana omogućuje brzu pripremu ali najveća joj je mana što ljudima fali topli obrok a ja sam si jučer, po hladnom kišnom danu, otkrivši tu mogućnost klasičnu sirovu juhicu od povrća, ugrijala u šalici u svojoj zračnoj pećnici ( Air Fryer ) i servirala je uz jednostavne i brze chia krekere

BRZA SIROVA JUHA OD POVRĆA:
-tikvica
-kelj
-1/4 crvenog luka
-prehrambeni kvasac ( obogati juhicu, kupuje se u trgovini zdrave hrane )
-sol, papr...
Priprema: sve blendati u blenderu, ugrijati u pećnici na topli zrak na 45 stupnjeva

Sirovi ( Raw ) CHIA krekeri
-zobene pahuljice bez glutena
-chia sjemenke
-sol
-voda
po želji spirulina, kurkuma, suhe začinske trave, chilli, češnjak....
Pomiješati sastojke u gustu mazivu masu koju premazati na papir za pečenje i sušiti na 45 stupnjeva.
 
Dužina sušenja ovisi o debljini premaza. Nakon nekog vremena okrenuti krekere i osušiti do kraja
 
Igrajte se okusima, dodavajte sastojke, radite svoje krekere, nemojte kupovati kad možete napraviti u tren oka ;)
 

subota, 27. kolovoza 2022.

POHANJE BEZ BRAŠNA, JAJA, MRVICA I ULJA

 

Hrskavi pohanci bez brašna, jaja, mrvica i ulja?? 
Daaaaa.. kako da ne
 
Pečeni u Air Fryeru i uvaljani u svega 3 sastojka:
-mljeveni zlatni lan
-ribani parmezan
-sol
 
Uvijek dodam kurkumu, dimljenu papriku i češnjak u prahu, ponekad i curry prah za tofu krutone ali možete i druge začine poput začinskih trava, gljiva u prahu, mljevene gorušice, čili paprike u prahu, papra i sl.
 
IZRADA:
-pomiješati lan, parmezan, sol i željene začine u većoj zip vrećici, ubaciti krilca ili ribu pa sve dobro protresti da se panir sa svih strana uhvati za bazu
-složiti na papir za pečenje i peći prema uputama na vašem Air Fryeru ( obično je dovoljno oko 15-20 minuta )

 
-za TOFU krutone prvo narezati tofu na kockice pa marinirati u soya umaku a zatim uvaljati u masu za paniranje i kratko peći u Air Fryeru da dobe lijepu boju
 
Možete tako hrskavo spržiti srdele ili očišćene repove kozica ili što god poželite.

Omjer složite odokativno, nemožete pogriješiti, ja obično stavim otprilike dvije vrhom pune žlice parmezana, isto toliko mljevenog lana, kavenu žličicu soli, pola žlice kurkume i obilno začina.
 
 
Krilca su hrskava i slasna, ribice lagane a tofu krutoni već spremni za upotrebu do kad pripremite sastojke za salatu
    
ZLATNI LAN potpuno je istih nutritivnih vrijednosti kao i običan ali daje lijepu boju pohancima pa izgledaju autentično
 
Ostatak smjese možete osušiti na zraku pa spremiti u staklenku i još jednom koristiti za pohanje ;)
 
Na putu sam da izbacim meso ali ova pohana krilca me uvijek obore s nogu do te mjere da bi ih mogla jesti svaki dan u svakom obroku.
 
 
OPCIJA SA VEGANSKIM PARMEZANOM

 
 Isti su sastojci i omjeri 
-zlatni lan, veganski posip iz Špara, sol i začini
Isti je i postupak ali hrskavost je izostala
Moguće je zato što sam pohala patlidžan koji je vlažan no svakako ću to uskoro ponoviti pogotovo zato što se veganski posip PARVEGGIO dobro ponaša i ne topi.
 
 POHANI SIR:
Dovoljno mu je svega 2 do najviše 3 minute
Ovo je pohanac sa klasičnim parmezanom, sa Parveggio još nisam isprobala
 
 
  NAPOMENA: Ne očekujte klasičan bakin pohanac, ali ako držite do zdravlja ovo vas svakako može zadovoljiti :) 

nedjelja, 9. siječnja 2022.

KOLAČIĆ ZA DORUČAK

RAW, VEGAN, BEZ LAKTOZE, BEZ GLUTENA, BEZ BRAŠNA, BEZ ŠEĆERA, BEZ ORAŠASTIH PLODOVA

Pozdrav dragi moji

Ako ste ove godine ( ponovo :) odlučili unijeti pozitivne promjene u svoju prehranu evo jednog izuzetno  jednostavnog a opet višestruko primjenjivog recepta prikladnog za sve koji žele zdravo a vole fino papati.

Izrađen je od zobenih pahuljica koja sadrže vlakna korisna za naš probavni sustav, zatim kokosova ulja (zdrave masnoće ), zaslađen je prirodnim sastojcima u obliku sušenog voća i nabildan po vašoj želji.
Ne biste mogli poželjeti bolje :)

Možete ga raditi u bilo kom obliku, super je ako imate razne kalupiće kao ove zvjezdice na slici ali obzirom da se ne peče, kao kalup se može koristiti npr. pakiranje od ABC sira ili neka druga tvrđa a opet savitljiva ambalaža.

Priprema je jednostavna, gotovo je za otprilike 20 minuta ako ste početnik, kasnije sve manje

POTREBNO JE:

 -oko 150 grama zobenih pahuljica ( bez glutena ako koristite )
- jedna naranča, oguljena i blendana ili jedna zrela banana
 -oko 50 grama suhog voća po želji, sitno sjeckanog ( sugeriram suhe marelice, super se slažu s narančom, ali mogu biti grožđice, brusnice, šljive, datulje, smokve....)
 -8 žlica kokosovog ulja
- 3 žlice kakao praha
- Vanili aroma
- paketić ribane narančine korice

OPCIONALNO: dodaci po želji - kombucha kultura, začini za medenjake, cimet, kokos, chia sjemenke, kakao prah, prah rogača,  superfood sastojci koje vi želite, najbolje oni koji nisu baš ukusni poput spiruline ili ashwagande :)

IZRADA:

1. U veću posudu za miješanje stavite zobene pahuljice
2. Voće sitno nasjeckajte a naranču izblendajte ( ili bananu zgnjeckajte vilicom )
3. Flašicu kokosovog ulja ako je u čvrstom stanju uronite u zdjelu s toplom vodom i pustite da se rastopi ili je stavite na radijator
( napomena:  kokosovo ulje je nužno da bi se kolaček držao zajedno jer nema jaja )
4. U zdjelicu s pahuljicama dodajte vaniliju,  koricu naranče, sjeckano voće, pire od voća i 6 žlica otopljenog kokosovog ulja. Vilicom sve sastojke dobro promiješajte. Ako je suviše suho dodajte malo tekućine, ako je vlažno dodajte žlicu - dvije pahuljica..

Postoje dvije mogućnosti kako da završite svoj kolačić, jednostavna i zahtjevnija, objasnit ću obje

JEDNOSTAVNA OPCIJA

 Pripremite kalup kojeg ste izabrali.

Ako nemate plastičnu ambalažu koja je savitljiva ( što je važno da bi se kolaček mogao izvaditi iz kalupa ), obložite papirom za pečenje neki drugi kalup kojeg želite. Meni je ponestalo papira za pečenje pa je poslužila folija.

 

 

Prebacite masu u kalup i poravnajte je. Stavite u zamrzivač do kad radite preljev

 

 

ČOKOLADNI PRELJEV:

U staklenoj ili keramičkoj zdjelici pomiješajte:

-2 žlice otopljenog kokosovog ulja
-2 žlice javorovog sirupa
-2 žlice nezaslađenog sirovog kakao praha

Dobro pomiješajte da se ne stvore grudice, ako se masa počne stiskati jer se kokosovo ulje hladi zdjelicu sa sastojcima jednostavno stavite kratko na paru da se sastojci opet ugriju. Toplu smjesu prelijte preko kolačeka.

U tom trenutku možete gore dodati posip od goji bobica, orašastih plodova ili čega god želite.

Znam, znam....zvjezdice nemaju čokoladni preljev ali one su napravljene kao torta pa je čokoladica između dva sloja, to je u onoj drugoj opciji ;)


Zato ovu zovemo jednostavna ;)

Ajmo sad pogledati drugu opciju...

Ona je malo zahtjevnija ali rezultat je mmmm...njama njama
Tu ima malo više čokolade


- DRUGA OPCIJA - 

Ovdje su potrebna dva sloja mase od pahuljica i barem dupli čokoladni preljev

U koliko nemate pri ruci dva ista kalupa da u njih istovremeno utisnete po pola mase od pahuljica, postupite ovako:

1) polovicu mase utisnite u kalup, stavite u zamrzivač a kad se stegne izvadite i stavite na hladno.
2) U kalup utisnite drugi dio mase od pahuljica, stavite u zamrzivač. Kad se stegne, izvadite iz zamrzivača ali nemojte vaditi iz kalupa.
3) Izradite čokoladni preljev, prelijte dio preko mase koja je ostala u kalupu a zatim na čokoladu stavite od ranije smrznutu prvu polovicu. Vratite cijelu tortu u zamrzivač
4) Preostali čokoladni preljev zadržite u zdjelici do kad se tortica stegne
5) Kad je kolač očvrsnuo izvadite ga iz kalupa, ugrijte na pari ostatak čokoladnog preljeva i prelijte preko kolača.
Možete posipati čime god želite.

<-- ova jednostavna opcija je isto tako fina kao i ona gore


Kolačeki se dobro drže u hladnjaku do 7 dana a osim što ih možete bez grižnje savjesti doručkovati uz mlijeko ili jogurt, možete ih koristiti i kao mali slatki gric kad vam fali ono nešto malo a slatko.

VAŽNO je da ga držite u hladnjaku jer kokosovo ulje nije termostabilno i na toplome će se otopiti.

Upotrijebite maštu, kreirajte oblike i mijenjajte sadržaj, imat ćete svaki puta novi kolačić sa korisnim dodacima.

Bez obzira koju opciju izaberete, jednostavnu ili zahtjevniju, sigurna sam da ćete uživati u sadržaju ;)

Dobar tek!