vratimo se jabukama :)
evo još jedan simpatičan recept za brzinski desert koji je u međuvremenu ispao favorit među desertima jer ga radim najmanje dva do tri puta tjedno i svima ali baš svima se sviđa
SASTOJCI:
4 šnite kruha francuza ( bez korice )
200 grama sladkog vrhnja
2 žlice šećera
1 vanili šećer
1 žlica ruma ili konjaka ( opcionalno )
1 žlica maslaca
3-4 jabuke, oguljene i narezane na kriškice
3 žlice reskog džema ( ribizl, borovnica, višnja... )
( cimet po želji )
POSTUPAK:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
Staviti džem u malu zdjelicu i lagano ga zagrijati u mikrovalki. Dodati čajnu žlicu vode i promiješati.
U drugoj zdjelici pomiješati sladko vrhnje, šećer, vanili šećer i rum. Umočiti svaki komad kruha u mješavinu da se dobro napije sa svih strana pa položiti svaku šnitu u individualnu posudicu za pečenje ( premazanu maslacem i pobrašnjenu mrvicama ) ili ih poredati u jednu veću.
U tavici rastopiti maslac na srednjoj temperaturi i pržiti narezane jabuke 1-2 minute sa svake strane da lagano potamne. Posložiti pržene jabuke preko kruha i premazati zagrijanim džemom.
Peći oko 20 minuta dok jabuke omekšaju a kruh se karamelizira.
*********
KOMENTAR:
Ajmeeee....ovo je strašno fino!
U potpunosti sam se držala recepta, namazala kalupiće maslacem, posipala ih mrvicama i sve po redu. Jedino na što skrećem pažnju je da bi pudinzi izgledali kao na slici potrebno je kruh odrezati barem dva prsta debelo, staviti u visoke kalupe pa preko njega preliti vrhnje u debelom sloju kako bi se kruh što bolje napio. Za četiri kalupića trebalo mi je 2 dl vrhnja i jedna jabuka. Jede se žličicom. Meko je i kremasto. Mislim da je dovoljno staviti samo vanili šećer u vrhnje pa onda malo više džema preko jabuka. Ja sam imala domaći s višnjama. Dodala sam u njega puuuno cimeta ( što je vidljivo ) i malo ruma....mmmmmm.... a na kraju sve posipala sjeckanim ružmarinom i zapekla
Jedno je sigurno - sutra ću to raditi u velikoj zdjeli ( onoj za salatu ) i sve pojesti sama...hehe..
e da,
korice od kruha mogu se narezati na sitne kockice i popržiti na suhoj tavici pa iskoristiti kao prilog krem juhama
od jednog francuza ispala je puna staklenka krutona i pola sata više posla
:)