Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 5. studenoga 2011.

KOMIŠKA POGAČA

( Recept iz časopisa Dobra hrana br. 3 )




Piše da se komiška i viška pogača razlikuju samo u zrelim rajčicama. Recept za izradu komiške pogače prenosim prema uputi Nade Ivčević iz najbolje komiške konobe - BAKO a sastojke s Coolinarike, jer gđa Nada, kao svaka prava kuharica, količinu sastojaka osjeća pod prstima :)


TIJESTO:

1kg oštrog brašna
1 vrećica suhog kvasca(može i svježi)
cca 1/2 l vode
malo soli
3 žlice maslinovog ulja

NADJEV:

2 veće glavice luka
1 limenka sjeckanih pelata (po želji više)
15-20 slanih srdela ili inćuna
peršin, papar, začinsko bilje po želji
2 žlice maslinovog ulja


-Zamijesiti krušno tijesto od brašna, suhog kvasca, vode, malo maslinova ulja i malo soli.
-Kad se digne, tijesto podijeliti na dva dijela.
-Prvi dio tijesta razvaljati na maslinovu ulju ( na slici je doista maslinovo ulje razliveno po podlozi i gore na njemu tijesto ).
-Položiti u lim za pečenje tako da prelazi rubove posude.
-Zatim na tijesto posložiti slane srdele.
-Zrele rajčice ( u višku pogaču ne idu ) izdinstati s puno luka pa posložiti po srdelama.
-Popapriti i po vrhu posipati peršinom
-Razvaljati i drugi dio tijesta pa njime preklopiti nadjev. Rubove tijesta preklopiti i pritisnuti vilicom
-Peći u pećnici na 200 stupnjeva do 45 minuta
-Izrezati na kocke