Znam da nije sezona šljiva ali trenutno su aktualni recepti iz kalupa pa evo još jedan...
Zapravo bih trebala ovo nazvati flaugnarde, jer originalni klafuti, kako piše u Wikipediji, uvijek su od višanja, no ovo mi je izgledalo jednostavnije i brže od originala pa ne škodi probati. Nikad se ne zna. Inače originalni recept je OVDJE
SASTOJCI:
2 jaja
5 vrhom punih jušnih žlica šećera + 2 dodatno
1 čajna žlica ekstrakta vnilije
1/2 čajna žlica ekstrakta badema
3 jušne žlice brašna
na vrh noža soli
2 dl slatkog vrhnja
80 ml mlijeka
1/2 kg šljiva
3 žlice maslaca
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Namastiti kalup maslacem i posipati ga mrvicama. U velikoj posudi umutiti jaja sa 5 žlica šećera da se zapjeni. Umiješati ekstrakt od vanilije i badema, zatim brašno, sol, mlijeko i na kraju slatko vrhnje. Ostaviti da se odmori najmanje 10 minuta.
Za to vrijeme očistiti šljive i narezati ih na komade ili ostaviti u polovicama, prema želji.
Poslagati ih po dnu posude u kojoj će se peći pa nakon desetak minuta po njima preliti odležalu smjesu. Peći cca 20-25 minuta do kad dobije laganu boju. Izvaditi iz pećnice a grijače u pećnici pojačati na maksimum. Maslac ( 3 žlice ) zagrijati u posebnoj tavici i kad se rastopi preliti preko pečenih klafuta. Preko maslaca posuti one dvije žlice šećera koje su nam ostale pa staviti u pećnicu na najgornju rešetku ispod grijača na 1-2 minute da se zapeče.
Servirati vruće
ISKUSTVO: još neiskušano