Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 6. veljače 2012.

DUKAN - FAZA NAPADA

Svima koji znaju koncept Dukana poznato je da faza napada traje od 2-10 dana, ovisno o količini kilograma koji se žele skinuti, i da se u njoj jedu samo proteini.
Posljedica je u većini slučajeva zatvor pa treba pametno konzumirati namirnice kako ne bi došlo do toga.
Pomaže mlijeko i mliječni proizvodi. Ja sam konzumirala uglavnom svježi posni sir. Kako ne pijem mlijeko sve recepte u kojima se ono spominje radim sa sojinim. Onim slatkim, da se razumijemo. Pa nisam si valjda maćeha :)
Tih par mrvica šećera iz mlijeka poklanjam svom organizmu da baš ne skapava.

Najteže je smisliti tri obroka i međuobroke. Dukan strogo zabranjuje masnoće ali kako je svaki organizam individualna jedinka, odlučila sam da ću kreirati neki svoj koncept prehrane kako bih lakše izdržala do kraja, pa makar to trajalo nešto dulje nego što je uobičajeno.
Povela sam logikom toga da je meso meso pa ako ketoni trebaju odraditi svoj dio posla onda je svejedno da li ja jela špek ili suhu šunku. Nije naravno, masnoće imaju hrpu kalorija no zdrave masnoće u obliku maslinova ulja ne pada mi na pamet izbaciti iz prehrane. Uostalom, ne izlazi mi iz glave poznanica koja je skinula pozamašnu količinu kilograma i otkrila tajnu da je uvijek u džepu imala čvarke. Kad je bila gladna, hop, čvarak u usta....a da ste ju vidjeli kako je smršavila pretplatili bi se Vajdi godinu dana unaprijed na čvarke. Ozbiljno.
Zato se suviše ne zamaram što jesti ta tri najgora dana. Otišla sam u trgovinu i kupila

DIMCEK
2 LITRE JOGURTA 0,9 mm
DVIJE LITRE MLIJEKA 0,9 ( za napraviti domaći sir )
PUREĆE HRENOVKE
PUREĆE MEDALJONE
PUREĆI VRATEK ( za juhicu i glockanje :)
JAJA
LIMUN
ZOBENE PAHULJICE
STEVIJU pakiranu u paketiće za kavu

Nekoliko napomena:
1) topla limunada ujutro nakon buđenja osvježava organizam i čini ga lužnatim
2) domaći sir napravljen od nemasnog mlijeka jako je ukusan ( recept je OVDJE )
3) u praznu juhu ukuhati jaje
4) u hladnjaku uvijek imati tvrdo kuhana jaja ( nema ništa gore od napada gladi )
5) uvijek imati pečene kolačiće od zobenih pahuljica ( zadovolje potrebu za slatkim )

za sve koji žele sami kreirati svoj jelovnik OVDJE je stranica dukanovih recepata posložena po fazama

a ovdje je izvađeno nekoliko jednostavnijih:
sve mjere su za jedan obrok i svi su obroci dozvoljeni u prvoj fazi napada:

MUFFIN OD ZOBENIH I ŽITNIH POSIJA

1 jaje
2 bjelanjka
3 žlice svježeg kravljeg sira
2 žlice zobenih pahuljica ili posija
2 žlice žitnih pahuljica ili posija
1 žlica suhog kvasca
1 žlica začina ( vlasac, mažuran... )
malo soli

U zdjeli umiješati jaje, bjelanjke i svježi kravlji sir, dodati sve ostale sastojke. Staviti u kalup za muffine pa u vruću pećnicu i peći.


TOST OD ZOBENIH PAHULJICA

1 jaje
2 žlice jogurta
1 1/2 žlice zobenih pahuljica ili posija

sve izmiješati pa pržiti na tavi s obje strane





PALAČINKE OD ZOBENIH I PŠENIČNIH POSIJA

1 jaje
2 žlice svježeg sira
2 žlice zobenih posija
1 žlica pšeničnih posija
sol i papar
mlijeko po potrebi ( sojino )

Izmiješati sve sastojke pa ispeći palačinkicu na kapi ulja kojom pouljiti tavicu a zatim papirnatim ručnikom izbrisati višak. Kad dobije boju s jedne, okrenuti na drugu stranu.


PALAČINKA OD ZOBENIH MEKINJA

1 1/2 žlica zobenih mekinja
2 bjelanjka
1 1/2 žlice nemasnog jogurta
stevija
cimet
prstohvat soli



VANILI PALAČINKICA

1 jaje
2 žlice jogurta
malo arome vanilije
3 žlice zobenih posija
cimet
zaslađivač po želji


KAŠA OD ZOBENIH PAHULJICA

100-150 ml sojinog mlijeka
1 1/2 žlica zobenih pahuljica
zaslađivač
varijacija: kap vanili arome i žlica goji bobica

( ja u svoju obavezno dodam još mljeveni sezam, lan i konoplju, malo suncokretovih sjemenki i žlicu posnog sira )


ZAROLANE PALAČINKE

3 jaja
1 1/2 žlica zobenih pahuljica ili mekinja
50 grama svježeg sira
sol, papar i začinske trave



Ispeći palačinku pa u nju umotati tunu iz konzerve ili 120-200 grama nemasne šunke, dimljenog lososa ili prženog mljevenog mesa.
Isti se efekat dobije ako se fila sitno nasjecka pa umiješa u masu prije pečenje.



KOLAČIĆI OD ZOBENIH PAHULJICA ( 1-2 kolačića )

1 jaje
2-3 žlice jogurta
3 žlice zobenih pahljica
1 čajna žličica praška za pecivo
zaslađivač ( stevija )

sve izmiješati pa grabiti žličicom i stavljati hrpice na papir za pečenje ili staviti u modlu za muffine i peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Ako želimo hrskave muffine onda oprezno odstranimo košaricu u kojima su se pekli pa stavimo naopačke u pećnicu još 10 minuta. To će rezultirati da muffini budu izvana hrskavi a iznutra mekši.
Ja rađe radim kolačiće. Napravim duplu smjesu, dodam unutra još malo sjeckanih oraha i cimeta pa grickam kolačiće čitav dan ( RECEPT )

ČAJNI KOLAČIĆI
( za 10-12 komada )

2 bjelanjka
1 čajna žličica soka od limuna
6 žlica zobenih pahuljica samljevenih u brašno
2 žličice praška za pecivo
4 žlice mlijeka u prahu ( malomasnog )
malo soli
1 žumanjak
2 žlice Grčkog jogurta
kap-dvije vanili arome
zaslađivač ( stevija u prahu op.a. )

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješati bjelanjke s limunovim sokom dok očvrsnu. U posebnoj posudi izmiješati sve suhe sastojke. Umiješati žumanjak s jogurtom pa dodati čvrstoj pjeni od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješati suhe sastojke pa sipati u kalup za muffine ili grabiti masu žličicom i stavljati na masni papir za pečenje. Peći 15-18 minuta.

CHICKEN FINGERS ilitiga pileći prstići

bjelanjci ( 118 ml )
500 g pilećeg bijelog mesa izrezanog na prutiće
sol i papar
8 žlica zobenih pahuljica ili posija

Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Vilicom istuči bjelanjke pa dodatisol, papar i po želji začinskih trava. Umakati meso u bjelanjak pa zatim u zobene pahuljice i stavljati na papir za pečenje pa peći dok dobiju lijepu zlatnu boju.
Ovi su prutići savršeni kao snack ili kao glavno jelo uz salatu ili neki blagi dip od jogurta.


MESNE OKRUGLICE ( za cca 20 komada )

1 žličica kumina
1 češanj češnjaka
500 g mršavog mljevenog mesa
1 veliki luk
3 žlice zobenih pahuljica
1 žličica mljevene paprike
1 žlica sjeckanog peršina
sol i papar

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Sitno nasjeckati luk, unutra na sitno naribati češnjak pa dodati ostale začine i zajedno s mesom dobro promiješati. Zarolati male kuglice a zatim ih stisnuti da budu debeli oko 1 1/2 cm. Staviti na papir za pečenje pa peći oko 20 minuta da dobiju lijepu rumenu boju.

VRAŽJA JAJA


2 tvrdo kuhana jaja
2 žlice malomasnog svježeg kravljeg sira
sol, papar, crvena paprika
1 žlica Dijon senfa

Prepoloviti tvrdo kuhana jaja pa izvaditi žumanjke i pomiješati ih sa svježim sirom, senfom i začinima. Napuniti bjelanjke pa dekorirati crvenom paprikom.

******

To bi uglavnom bio neki moj izbor ideja za koje mi treba podsjetnik, ostale stvari tipa pečene ili kuhane hrenovke, pečena puretina, riba, jetreca... dolaze same od sebe

A onda kreće faza izmjene