Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 5. studenoga 2011.

CHURROS

( iz časopisa Dobra hrana br. 3 )




Čokolada, cimet i brdo kalorija....što ćeš više za sreću?

Ovo me toliko zaškakljalo da već razmišljam da li da ga spremim odmah za doručak ili ostavim za poslije ručka.

Umak od čokolade s narandžom...mmmm....slina curi na usta ( dva miliona kalorija, a tko to još broji )






RECEPT 1:
za veću količinu fluffy churrosa

250 ml vode
70 g maslaca
10 g šećera ( ili 1 žlica )
150 g brašna
3 jaja
prstohvat soli
vanili šećer
ribana korica limuna
ulje

Vodu, šećer, limunovu koricu, maslac i malo soli zakuhati, smanjiti vatru i dodati brašno.
Miješati pjenjačom dok se ne stvori glatka kugla ( oko tri minute ). Skinuti s vatre i dodati jedno po jedno jaje, miješajući mikserom svako oko minute. Kad se malo ohladi, staviti u špricu i istiskivati štapiće ili kolutiće u vruće ulje. Pržiti dok ne dobiju lijepu žuto-smeđu boju.
Posipati ih šećerom u prahu, pomiješanim s vanilijom i cimetom.
Servirati same ili umakati u vruću čokoladu.

mmmmmm.....odoh ja to raditi odmah..

KOMENTAR:
Recept gore nije ličio na onaj churros koji sam jednom probala pa sam potražila recept bez jaja - i to je bilo to. Tvrđe, gušće i kompaktinje. Mnogo bliže originalu no jednako ukusno kao i ono gore.

Razlika je u količini, od gornje se mase može nahraniti čopor gladnih usta dok je donja dovoljna za dva mršava ili jednog dobrog jelca ( fotka na dnu )

Jedno je sigurno - drugi dan niti jedan ne valja zato se primite posla i slistite to do kraja. Nije teško.



RECEPT 2:
za manju količinu kompaktinijih

Recept je izuzetno jednostavan, postoji VIDEO a preuzet je s portala allrecipes.com

  • 250 ml vode
  • 2,5 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice ulja
  • 125g brašna
  • ulje za prženje
  • šećer i cimet za uvaljati
  • umak od čokolade za posluživanje
Postupak kao gore. Zakuhati vodu šećer, sol i 2 žlice ulja. Kad zakuha maknuti s vatre pa dodati brašno i miješati da se pretvori u kuglu. Puniti vrećicu i štrcati u vruće ulje. 

UMAK OD ČOKOLADE
  • čokolada
  • slatko vrhnje
  • po želji sok i korica jedne naranđe

                    fluffy         vs        kompaktni