Zadržimo se na klafutiju:
Za jednu manju formu promjera 28 cm potrebno je:
- oko pola kilograma svježih višanja, opranih i otkoštenih ( smrznute, kompot... )
- 250 ml sladkog vrhnja
- 4 jaja
- 3 žlice brašna
- 150 grama šećera
- po želji strugana limunova kora
- malo ekstrakta vanilije (1 žlica arome ili 1 vanili šećer )
- malo soli
- šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
1) Formu premazati maslacem i pobrašniti. Po dnu poslagati očišćene višnje.
2) Istući jaja sa šećerom, dodati vanili šećer, sol, brašno, limunovu koricu i na kraju rahlo umiješati slatko vrhnje ( ne tučeno ).
3) Preliti preko višanja, lagano protresti kako bi se krema poravnala pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći dok ne dobije zlatno žutu boju, oko 25-30 minuta.
4) Izvaditi iz pećnice, lagano ohladiti pa nožem zaokružiti formu kako bi se klafuti odvojili od nje. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
-čini se zgodno za bilo koju formu i bilo koje voće, izvrstan je s borovnicama a isto tako u kombinaciji jabuka i cimeta
nema veze što se zove fla...bla bla
važno da je ukusno :)