Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 26. kolovoza 2014.

BLONDIE u Vž

 ( slika preuzeta s Večernji.hr )
Drage Varaždinke i Varaždinci. U našem je prekrasnom gradu jučer gostovala Blondie. Da, da, glavom i crvenom kapicom BLONDIE osobno.
Za razliku od njene vršnjakinje Marianne Faithfull koja je na svom zagrebačkom koncertu prije koju godinu totalno razočarala, Blondie nas je probudila i podsjetila na dobro poznate hitove kojima je svojevremeno žarila i palila.
Istina, nije više ista ni glasom ni stasom, no Blondie je legenda, začetnik čitavog jednog pokreta, iza nje ostaje trag i možda je upravo zbog toga malo štrecalo oko srčeka zbog one zelene prazne livade unutar ograde našeg tora.
Grupa koja je prodala 40 miliona nosača zvuka i čije ime stoji u Rock'n Roll Hall of Fame stala je na binu u našem gradu kojim se toliko ponosimo a koji nije uspio popuniti ni dno livade Starog grada? Porazno, zar ne?

Da sam ja netko kao što nisam, sve bih one koji su sjedili vani okolo po bedemima pustila unutra, dapače, natjerala ih da uđu, jer ljudi moji, meni je bio neugodnjak, kakav li je tek njima na bini bio osjećaj? Ne vjerujem da su navikli svirati na livadi...

U jednom se trenutku na ekranu vrtjela snimka njenog prelijepog lica iz mladih dana i kadrovi sastavljanja kotačića unutrašnjosti sata.
Ironično.
Iza nje komadići starog sata, ispred nas posljedica istog tog sata. I zelena trava.
Baš okrutna i neumoljiva ironija života.

( Oprostite mi, znam da ovo nema veze s kuhanjem ali jednostavno nisam odoljela :)

četvrtak, 21. kolovoza 2014.

KAKO ODABRATI DOBRO KOKOSOVO ULJE

Unatrag nekog vremena kokosovo je ulje postalo jedna od najpoželjnijih prehrambenih namirnica, ne samo zbog svojih nutritivnih vrijednosti već i zbog beskrajnih mogućnosti njenog korištenja i ugodnog okusa.

Odmah da kažem da nisam nikakav ekspert za ulja pa znam samo ono što me se u letu ulovi no kao prosječan kupac važno mi je da prilikom izbora znam bar neke osnove.

O masnoćama se doista mnogo govori i piše pa nećemo ponavljati, jedno je sigurno, kokosovo ulje jedno je od najkvalitetnijih i najukusnijih masnoća trenutno na tržištu.
Iako po kategorizaciji spada u zasićene, što znači loše masnoće, postoji poprilično dokaza da generalno nije baš tako. Naprotiv. Portal 'Zdrava krava' tu nam zbunjolu detaljno objašnjava OVDJE .
Bez obzira što riječ 'masnoća' sama po sebi izaziva 'brrrrrr' efekat, masnoće nikako ne treba izostaviti iz prehrane, dapače, one nam trebaju za funkcioniranje mozga, kao skladište energije i važan sastojak staničnih membrana pa treba ići u korak s vremenom i uvesti u prehranu nova saznanja a ne se držati starih navika zbog kojih posljedice osjećamo na vlastitim kostima.
 ( Potpisujem! )
Mada je jasno da zbog toga pojedemo hrpu 'zdravih' bedastoća koje za 20 godina proglase štetnima.

'Sve je to zbog lošeg vina' pjevao bi Željko Bebek, a ja bih rekla da bi bilo dobro kad bi u pitanju bilo samo vino no na žalost dugogodišnje korištenje jeftinih biljnih ulja iz samoposluge i plastičnih margarina kojim su nas majke hranile uvjerene kako nas tjeraju na 'zdravi' doručak' zaslužni su za taj naš današnji itekako razložan strah od masnoća.
Sad, nakon što su nam nutricionisti ukazali a proizvođači priznali sastojke tih sveprisutnih namirnica, tek sad nas je počela loviti panika. Vas možda nije? Ako vam nije stalo do samoga sebe zašto mislite da bi drugima trebalo biti stalo? Naprimjer liječnicima. Od njih očekujemo da riješe svu našu nebrigu o vlastitom tijelu jer mi se, naravno, ne bi odrekli ničega.

Stavimo to malo na vagu.

S jedne strane su odlasci liječniku, čekanje po čekaonicama, bolovi i hrpe lijekova koje pijemo na recept i bez njega, što naravno itekako košta, a s druge strane je zdrava hrana.
Što mislite, što je skuplje?

Ako su vam sad stvari jasnije vratimo se masnoćama.


Osvrnimo se na gornju tablicu.
Osnovno je da biramo NEZASIĆENE masnoće i zapamtimo koje su to:
Mono nezasićene su avokado, sjemenke, orašasti plodovi, hladnoprešana ulja...
Poli nezasićene masnoće su također ulja poput sezamovog, maslinovog i suncokretovog ( ne zaboravite da maslinovim začinjamo salate a suncokretovo služi za prženje zbog višeg stupnja tolerancije na temperaturu ) a ima tu još i lanenog, konopljinog i orahovog kojim povremeno začinimo salatu. Bitno da su hladnoprešana.

TRANS MASTI izbjegavamo; to je onaj dio koji smo gore nabrojili - margarini, grickalice poput čipsa, prepune hidrogeniziranih ulja te klasična biljna ulja iz samoposluga.

Dok kupujemo ne razmišljamo da je velik dio sastojaka od kojih se proizvode margarini i jestiva ulja GMO porijekla pa na kraju jedina povoljna stvar koju možemo reći u korist takvih proizvoda je da su takva ulja najstabilnija za prženje što i nije neko opravdanje jer u trgovinama zdrave hrane postoje i ulja za prženje pripremljena procesom koji je primjeren za visoka zagrijavanja, a osim toga uvijek možemo upotrijebiti GHEE koji je i zdrav i ukusan.
Veliki vodič kroz masnoće pročitajte OVDJE.

Ako želite vjerujte ako ne, ne morate, svatko uvijek vjeruje u ono što mu odgovara.

Ja sam ovdje ionako već napisala desetak puta više nego sam htjela a htjela sam samo reći prosječnom kupcu koji se s kokosovim uljem susreće prvi put ( evo nas napokon na temi :) da u prodaji postoje dvije vrste kokosova ulja - s okusom i neutralno, bez okusa, pa vam se može dogoditi da ne znajući donesete kući ulje kakvo niste očekivali, zato obratite pažnju.

RAFINIRANO kokosovo ulje je bez okusa i ima višu točku sagorijevanja pa je pogodno za prženjezbog svog čistog okusa bez dominantne kokosove arome. Cilj rafiniranja je produžavanje trajnosti proizvoda na štetu kvalitete proizvoda stoga takvo ulje nema istih zdravstvenih beneficija kao nerafinirno ali i dalje je odličan izvor velikog dijela masnih kiselina koje nam trebaju. Gotovo sva ulja na tržištu su rafinirana osim onih na kojima nije striktno naglašeno da su nerafinirana. Osim prženja takvo ulje možete stavljati u kolače, slastice, smoothije, salate...uglavnom na svu hranu koju želite da zadrži vlastiti okus.

NERAFINIRANO kokosovo ulje ima intenzivnu aromu kokosa i pogodno je za kolače, preljeve i egzotična jela. Obično je etiketirano sa 'djevičansko' ili 'ekstradjevičansko' i iste je koegzistencije kao i rafinirano kokosovo ulje. Po definiciji, djevičansko bi trebalo biti napravljeno prvim prešanjem svježeg, sirovog kokosa, bez dodavanja bilo kakvih kemikalija. Ovisno o tome kako je ekstraktirano, aroma može biti veoma intenzivna ili sasvim blaga, pa sam ja u svom prvom susretu s kokosovim uljem bila uvjerena da se moja bočica užegla. Sad znam da je u pitanju bila aroma pa uvijek kupujem malu bočicu jedne vrste i veliku druge vrste, ovisno o planu prehrane za naredno razdoblje.
Predlažem da za prvi put kupite nerafinirano i koristite u slasticama, nekako mi se čini da će svi to lakše prihvatiti nego da im prelijete preko matovilca.

Da zaključimo:
( mrzim velike članke, ovaj je doista pretjeran )

A) Odbaciti ulje iz supermarketa i uzeti hladnoprešano suncokretovo iz trgovina zdrave hrane.
Razlog: pržite hranu u dubokom ulju pa ga mnogo trebate? ako je odgovor NE onda ne bi smio biti problem dati desetak kuna više za malo više zdravlja kad vam litra ionako traje barem pola mjeseca i duže. Ako je odgovor DA onda pročitajte još jednom gornji članak i ODMAH odjurite do prve trgovine zdrave hrane jer itekako imate razloga.
Ako izaberete kokosovo pretpostavka je da ćete za pripremu hrane koristiti manje ulja ( zbog visoke cijene ), što je opet dobro. Ne zaboravite da vaš mozak treba kvalitetnu hranu a ne neko smeće.
Sva kokosovova ulja definirana su kao vrhunski proizvod koji svojom sastojcima učinkovito pomaže protiv alzheimera pa razmislite dvaput na čemu škrtarite.

B) Zaboraviti margarin u svim varijantama. Možda griješim, no JAKO sam sklona vjerovati da je OVAJ članak prepun točnih informacija. Dajbože da nije i da su istinita uvjeravanja kojima nas proizvođači uvjeravaju da se u međuvremenu promijenio proizvodni proces u korist kvalitete margarina jer i dalje najveći dio populacije koristi margarin kao namaz na kruhu i dodatak kolačima. I naša djeca to jedu.
Maslac košta duplo više no naše zdravlje valjda toliko vrijedi. Ili se možda varam?

Proguglajte malo, na tržištu postoji čitav niz hladnoprešanih ulja pogodnih za korištenje pa izaberite koje vam je najprikladnije. Ne zaboravite na mast ( običnu, domaću, svinjsku ), naravno, u malim količinama.

ponedjeljak, 11. kolovoza 2014.

HIDRATIZIRAJMO SE

Neki sam dan, igrom slučajnosti, naletjela na blog u kojem jedna mlada Australka opisuje svoju turističku avanturu duž naše obale opisujući prekrasne predjele koje je vidjela i mjesta na koja se popela. Nekako mi je bilo toplo oko srca čitajući to.
Uvijek se pitam koji mi je vrag da lagano suosjećam s tim jadnim turistima koji odluče ljetovati kod nas osjećajući se odgovornom za njihova loša iskustva koja im se neminovno dešavaju. Ako imaju sreće, najmanje što im se može dogoditi je da ih prevari trgovac u obližnjoj samoposluzi.
A s druge pak strane, puna su mi pluća ponosa kad čujem ili pročitam da se netko dobro proveo. Sreća njegova. I naša.

No nešto sam vam drugo željela reći. Opisujući brda na koja se popela, ta je curka u jednom trenutku spomenula ekipu koja nije bila u stanju držati korak s njom a sve iz razloga, kako je navela, 'jer nije bila dovoljno hidratizirana'. Ilitiga nisu pili dovoljno vode, a ona je svoj organizam držala full sa samo dvije žlice chia sjemenki potopljenih u flašicu vode. Još kaže kako su je zezali da u boci uzgaja punoglavce jer malena je chia u stanju upiti 10 puta više vode od svoje veličine pa tada izgleda kao želatinom obloženo zrnce maka, baš kao žablja jaja :)

Nije mi trebalo dvaput reći da ovo odmah isprobam. Moj kronično dehidrirani organizam na ovoj joj je ideji beskrajno zahvalan. Ljeto je vrijeme pojačanih potreba za vodom a ta malena sjemenka, koja je btw. bez okusa, osim što je idealna za ljetne deserte poput pudinga, hidratizira organizam iznutra, zasiti vas i uz to ima nevjerojatne nutritivne vrijednosti kojih se ne bi posramila ni neka neka mnogo veća i poznatija namirnica ( koje su to pročitajte  OVDJE  ), stoga savjetujem da ovo svakako isprobate.

Sami odredite svoju dozu.
Samo za informaciju, ja sam dodala dvije vrhom pune žlice chia sjemenki u flašu od 1,5l i ponijela je ujutro sa sobom na posao. Do kraja dana flaša je bila prazna. Ja popila. Nemrem bilivit! obično bi mi 1,5 litra vode bila tjedna doza.

Cheers! pardonček, chiars ;o)