Lagana i osvježavajuća torta bez pečenja.
Za podlogu promjera 26 cm potrebno je:
- 450-500 g keksa Digestive
- 100 g gorkog kakaa
- 100 g nerafiniranog šećera Muscovado
- 200 g maslaca
Kekse samljeti ili staviti u vrećicu za zamrzavanje pa između dva sloja kuhinjskih krpa i dobro istući batom za meso. Dodati kakao, maslac i šećer pa umijesiti sastojke. Gnječiti dugo i čvrsto da se sastojci sjedine pa time obložiti dno kalupa za tortu.
Po čokoladnoj podlozi od keksa posložiti jagode jednu do druge
Preko njih preliti kremu.
Za kremu je potrebno:
- 1/2 litre slatkog vrhnja
- 1 litra ( malomasnog ) jogurta
- agar alga ili adekvatna količina instant želatine
- ribana korica jednog neprskanog limuna
- šećer u prahu po ukusu ( ja koristim steviju u prahu )
- listići mente za ukras
U dubokoj posudi pomiješati slatko vrhnje, jogurt, šećer i limunovu koricu. Želatinu pripremiti prema uputstvu na vrećici pa u nju umiješati jedan dio kreme a zatim sve zajedno umiksati u smjesu vrhnja i jogurta. Preliti preko poslaganih jagoda i ostaviti da se stisne preko noći u hladnjaku.
Prije serviranja ukrasiti svježom metvicom i servirati uz preljev od čokolade.
Njama. Fino i osvježavajuće. Umjesto jagoda mogu se koristiti borovnice ili maline, ili jedno i drugo a super izgleda i ako se umjesto oblika za tortu režu kocke svaka sa listićem mente i ribanom čokoladom za ukras.