Šampinjoni su česti prilog našim obrocima. Jednostavno poprženi u woku gotovi su za nekoliko trenutaka dok ih vikendom spremam na razne načine zbog toga što nam gotovo svaki petak lokalni uzgajivač u firmu donese na izbor nekoliko veličina šampinjona pa u pravilu uvijek uzmem kilogram onih najvećih. Na tržnici se veoma rijetko mogu dobiti u takvoj XL veličini, idealni za punjenje.
Onako čvrsti, bijeli i svježi, dovode me napast da ih zagrizem i pojedem ko jabuku. Nešto sasvim drugo od potamnjelih i izmučenih što po nekoliko dana stoje u lokalnim supermarketima.
Ako ih ne nasjeckam na saftić, kao npr. neki dan za Osso Buco onda ih punim brzinskom metodom kako je to Jamie napravio u jednoj od svojih posljednjih emisija
Potrebno:
Šampinjoni ( očišćeni, zajedno sa stapkom )
češnjak
peršin
čili papričica
maslinovo ulje
sir ( emmentaler )
sol, papar
sjeckana panceta po želji
Preko šampinjona posipati mješavinu peršina i češnjaka, sjeckanu papričicu i komadiće tvrdog sira uz eventualnu pancetu pa kratko zapeći.
Šampinjone je Jamie servirao uz ciabattu, pečeni ramstek, krumpir s ružmarinom i salatu od cikle i fete a meni je super uz špinat na lešo i poširano jaje.