Opasno se palim na sve što u sebi ima čilija. I tu nemam kriterija; slatko, slano, kiselo...ako je s čilijem, dobro je. Uz Jutarnji je izašao mali prilog o jagodama u kojem me je zaintrigirao ovaj lagani desertić a kako je krenula sezona jagoda, bila je to prilika da isprobam još jedan sličan, s kremom od jogurta.
Za ovu brzu slasticu za 4 osobe potrebno je:
1 kg jagoda
5 žlica šećera ( ili stevija u prahu ili agavin sirup za niski GI )
1 vanili šećer
1 suha čili papričica
1 žličica cimeta u prahu
3 dl vrhnja za šlag
čokolada ( po želji ) za ukras
1) Jagode oprati i probrati one ljepše ( 80%) pa ih narezati na tanke ploškice te kružno posložiti na rub zdjelice
2) preostale jagode nasjeckati i staviti u otopljeni šećer ( 4 žlice )
3) Lagano kuhati desetak minuta uz dodatak čilija i cimeta. Kuhani sirup propasirati ( ja sam ga samo zgnjeckala vilicom ) i time zaliti jagode složene u zdjelici.
4) Ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem u koje dodati preostalu žlicu šećera pa sve posipati struganom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.
Za laganiju verziju izostavila sam šećer i umjesto njega stavila svježu sjeckanu steviju a umjesto šlaga upotrijebila samo žličicu malomasnog kiselog vrhnja. Ukusno, a bez grižnje savjesti.
;)
Za ovu brzu slasticu za 4 osobe potrebno je:
1 kg jagoda
5 žlica šećera ( ili stevija u prahu ili agavin sirup za niski GI )
1 vanili šećer
1 suha čili papričica
1 žličica cimeta u prahu
3 dl vrhnja za šlag
čokolada ( po želji ) za ukras
1) Jagode oprati i probrati one ljepše ( 80%) pa ih narezati na tanke ploškice te kružno posložiti na rub zdjelice
2) preostale jagode nasjeckati i staviti u otopljeni šećer ( 4 žlice )
3) Lagano kuhati desetak minuta uz dodatak čilija i cimeta. Kuhani sirup propasirati ( ja sam ga samo zgnjeckala vilicom ) i time zaliti jagode složene u zdjelici.
4) Ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem u koje dodati preostalu žlicu šećera pa sve posipati struganom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.
Za laganiju verziju izostavila sam šećer i umjesto njega stavila svježu sjeckanu steviju a umjesto šlaga upotrijebila samo žličicu malomasnog kiselog vrhnja. Ukusno, a bez grižnje savjesti.
;)