Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 7. ožujka 2012.

JAPANSKA TORTA OD SIRA



Doista ne znam tko bi mogao odoljeti fotografiji torte od sira autorice Monsoon s Coolinarike

Bila je to ljubav na prvi pogled. Kad vam jednom onakva fotka uđe u vidno polje nema načina da je se riješite do kad je ne servirate i ubacite u usta prvi zalogaj.

Izrađena od domaće Ricotte, torta je i drugi dan bila toliko dobra da je pala odluka da se recept ponovi odmah slijedeći vikend.

Hvala Monsoon na ovoj 'apetitlich' fotografiji i krasnom receptu, kopiram ga u cjelosti uz napomenu da je ista sastojke moguće upotrijebiti kao odlično punjenje za PORTUGALSKE TARTLETSE

POTREBNO:

250g punomasnog krem sira sobne temperature (npr. philadelphia, abc) - obavezno punomasan
60g maslaca sobne temperature
sok od 1/2 limuna
60g brašna
20g škrobnog brašna
100ml mlijeka sobne temperature
6 jaja sobne temperature
150g sitnog šećera
1 žličica esencije vanilije

i još
3 lista aluminijske folije
vruća voda
dublji kalup promjera 20 cm kojem se stranice mogu ukloniti
dublji lim za pečenje u kojeg gornji kalup može stati
šećer u prahu za posipanje
i bobičasto voće po izboru za posluživanje

1) Zagrijati pećnicu na 150°C.
Kalupu promjera 20 cm obložiti dno papirom za pečenje (izrezati papir za pečenje odgovarajučeg promjera). Izvana kalup obložiti s tri sloja alumijske folije tako da ona dopre do rubova kalupa (ovo je važno jer će se kolač peći u parnoj kupelji a folija će spriječiti prodiranje vode u kolač ).

2) Svi sastojci moraju biti sobne temperature.
Pripremite dvije zdjele za miješanje.
U jednoj istući pjenasto maslac i krem sir. Dodati limunov sok i opet dobro istući. Razbiti jedno po jedno jaje i svaki žutanjak dodati u zdjelu s krem sirom i maslacem tukući dobro iza svakog. Bjelanjke staviti u drugu zdjelu.
Nakon sto su svi žutanjci inkorporirani u mješavinu sira i maslaca, dodati brašno i škrobno brašno koje se prethodno zajedno prosije tri puta. Brašno dobro umiješati mikserom u smjesu sira, maslaca i žutanjaka. Uliti mlijeko i opet dobro mikserom izmiješati, usput čisteći stranice zdjele špatulom.

3) U bjelanjke dodati šećer i esenciju vanilije i mikserom ( s čistim metlicama) istući čvrst i sjajan snijeg. Snijeg umiješati u gornju smjesu polako i oprezno ali temeljito.

4) Smjesu izliti u pripremljeni kalup. Položiti kalup s kolačem u duboki lim u kojeg uliti nekih dva prsta vruće vode. Tako pripremljen kolač staviti u zagrijanu pećnicu. Peći 1 sat bez otvaranja pećnice!!!


5) Pečeni kolač ostaviti nekih 45 minuta u odškrinutoj i ugašenoj pećnici
Kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Izvaditi ga iz kalupa i posuti sećerom u prahu. Poslužiti ga samog ili s preljevom od bobičastog voća

...mmmm.....
a tek drugi dan .......MMMMMMMMMM..............
:)