Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 2. ožujka 2012.

GRISINI ili FOCACCIA

recept iz časopisa Dobra hrana broj 9


Grisini su bili samo jedna od finih stvari koje su se pekle na Tavanskoj kulinarskoj radionici voditeljice bloga Sjedi i jedi. Kako im je bilo, što su fino jeli i kako su se zabavljali dok su to radili može se vidjeti OVDJE, a za grisine je potrebno:

600 g brašna ( glatko ili pola glatko pola oštro )
1 žlica meda
2 žličice morske soli
1 žličica suhog kvasca ( ili 1/3 kocke svježeg )
1 žlice maslinova ulja
400 ml vode sobne temperature ( oko 20 stupnjeva )
svježe ili suhe začinske trave i sjemenke po želji

Trave i začine umiješati odmah u brašno ili posipati po tijestu prije pečenja.
Pomiješati svježi kvasac i malo vode ili mlijeka s medom te ostaviti na toplom da se razvije. Umiješati u brašno sa soli i začinima. Dodati maslinovo ulje. Ako se radi sa suhim onda pomiješati sve sastojke u velikoj posudi dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustiti da se tijesto opusti pet minuta pa nastaviti miksati/mijesiti malo većom brzinom još dvije minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenka posude i tek malo ljepiti za dno.
Ako je premekano i ljepljivo dodati još malo brašna, ako je pretvrdo dodati još malo vode.
Prebaciti u posudu premazanu maslinovim uljem, pokriti folijom i ostaviti u toplom ili u hladnjaku preko noći. Tijesto oblikovati prema želji i staviti ga u kalup ili na masni papir. Grisine razvlačiti rukama po podlozi od željenih začina i slagati na masni papir pa u lim za pečenje. Premazati maslinovim uljem i peći na 200 oko pola sata ( grisine samo toliko da dobiju lijepu zlatnu boju ).


Iz istog tijesta kao i grisini radile su se i pogače s dodatkom sušenih rajčica, maslinova ulja i začina. Mmmm...rastu mi zazubice. Meni je izgledalo kao da su unutra dodani i čvarci pa me to asociralo na još jedan odličan grickač - pogačice od čvaraka.
Njama.

Zanimljiv začin za focacciu ili grisine: kopar