Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 23. listopada 2011.

STUDENI - pripreme za prosinac


Varate se ako mislite da je ovo još jedan članak o predblagdanskim receptima, dekoracijama i poklonima. Ovo je priprema za blagdanska prejedanja koja se jednostavno ni na koji način ne mogu izbjeći pa treba oko struka napraviti malo mjesta za nove naslage.
Kvragu...taman sam odustala od nekih rigoroznih dijeta, bolesna od razmišljanja o kalorijama, a već je pred nama najopakije doba godine. Vrag šalu zel, treba se primiti posla.
Zanimljivo je kako uvijek krenem u planiranja dijete nakon doručka, ručka ili večere, dok sitna, pardon sita, sjedim na kauču osjećajući se sposobna izdržati i najteže kulinarske napasti. Ali dođe ekipa, sjednemo za pun stol i tad izgubim kompas, kočnice i sve kriterije oko količine hrane na tanjuru. To je najgora zamka u koju upadamo - jedenje bez razmišljanja. Dobro društvo, razvije se razgovor, čašica vina, dva-tri vica i već se ulovim da si treći put punim tanjur kajmakom, špekom i ostalim njamalicama. Ako se ulovim. Tek možda negdje oko treće čašice vina postajem svjesna da sam možda malo previše pojela ( a bogme i popila ) pa se mogu nasloniti na stolicu i sita i sretna dalje uživati u dobrom društvu i svojih milion pojedenih kalorija.
Isto je s ostalim obrocima, i na poslu i kod kuće ulovim se da si već drugi puta punim tanjur hranom samo zbog toga što još nisam do kraja pročitala članak koji sam upravo čitala u novinama. Druga zamka. I tako zamka na zamku pa pucaju šavovi.


Dakle - akcija! Prvo nekoliko čvrstih odluka:

1) Baciti ključ od auta u WC ( i pustiti vodu! ). Idemo hodati... ( ajme, a moj prekrasan novi bicikl?....šmrc...upljesnivit će se do proljeća )

2) Ukinuti čitanje informativnih časopisa uz obroke ( jedem sama ko pas pa onda još da ne čitam?.. uh koji okrutan život )...no dobro, sve u svrhu ljepote

3) Na društvenim okupljanjima ne uzimati malo od ovog pa probati malo od onog nego odjednom staviti na tanjur onoliko koliko je primjereno pojesti ( čitaj minimalno dovoljno za pristojan obrok ) i NE stavljati repete!!!

4) Ukinuti vikend alkoholiziranja. NE aperitiv, ne dva aperitiva....jedna čašica vina dovoljna je čitavu večer ( uh, to bu teško )

5) Desert znam da nisam u stanju preskočiti pa bolje da ni ne pokušavam donositi tako glupe odluke. Jedino bi se mogla ( probati ) obuzdati da to bude samo jedan komad ( hmm...možda bih mogla )

6) Uvesti tekućinu u svakodnevnu prehranu ( bože moj, po koji put već to pišem i sama sebe uvjeravam? ) voda je fuj, znači Jana s jagodom = 11,5 kcal na 1 dl = 115 kcal na litru + miso juhica + čaj s medom i limunom = oko 350 kcal dnevno samo na tekućinu?.....uh...
( smanjiti med, pojačati vodu )

7) ŽVAKATI HRANU!!!...ne ju samo ubacivati u sebe...

8) Složiti jelovnik od 1200 kalorija i čitav ga se studeni pridržavati ( !!! )...okej...ne šalim se! Za početak bar tjedan dana, pa još tjedan, i tako...

9) Ugljikohidrati samo u jutro

...vjerojatno će biti još nekih ideja ali uglavnom - to je to...
jednostavno ko pekmez, ha?
:)


a sad se bacam na osmišljavanje jelovnika