Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 20. listopada 2011.

OD OSTATAKA KRUHA



Kruh je najčešća namirnica koja u našem domaćinstvu ostaje neiskorištena na kraju dana. Naime, kruh gotovo da ne jedemo ali ga kupujemo, neka se nađe. Pa ne možeš u kući ostati bez kruha, tko je to vidio...
Moj suprug kupuje 'Zrnek' od varaždinske latice, odličan kruh od punog zrna sa sjemenkama, kojeg čuva u hladnjaku zamotanog u njegovu vlastitu foliju, pa u papirnatu vrećicu i još sve zajedno u najlon vrećicu. Tako ušuškan, može izdržati gotovo pet dana, ako se ne pojede. Ali u pravilu ja kupim francuz, Turist ili neku sortu bijelog kruha pred vikend, za eventualne goste ili kći koja se treba vratiti iz Zagreba. Ne moram ni pričati da se ni to ne pojede i da nam u stvarnosti ostaju velike količine kruha kojeg redovno sušimo i nosimo u obližnje seosko domaćinstvo pa završi kao hrana životinjama ( koje opet mi na kraju pojedemo :) a, zapravo, tako ga je jednostavno potrošiti samo sam ja često bez ideje. Pa da mi više nikad ne ponestane ideja ovdje je ( gotovo ) sve čega sam se mogla sjetiti i još ponešto novog što sam usput pronašla. Ono što nije testirano bit će uskoro al moram reći da od svih dolje navedenih recepata proljetnu filu moja djeca najviše vole

KOLAČ OD KRUHA


ostaci kruha
mlijeko
1-2 jaja
suho voće ( grožđice )
šećer
vanili šećer
jaj
po želji cimet

Kalup premazati maslacem, kruh namočiti u smjesu mlijeka, šećera i jaja, dodati grožđice pa sve zajedno sipati u lim i ispeći da dobije zlatnu boju


POHANI KRUH


šnite starog kruha narezane prst debelo
2-3 jaja
mlijeko
malo soli

Jaja umutiti s mlijekom pa umakati kruh i ispržiti ga s obje strane da bude lijepo hrskav. Može se servirati s džemom, javorovim sirupom ili preljevom za sladoled. Ukusan je i jednostavno posipan šećerom i cimetom.


ZAPEČENI SENDVIČ


ostaci starog kruha
šunka ( ili ostaci pečenja )
neki tvrdi sir ( emmentaler, gauda... )
3-4 jaja
mlijeko

Umutiti jaja i mlijeko pa umakati kriške kruha i slagati ih u manju tepsiju jednog do drugog. Preko njih složiti šunku ili ostatke pečenog nasjeckanog mesa, gre naribati sir pa preko svega opet posložiti šnite kruha umočene u jaja sa mlijekom. Prelijati smjesom od jaja i mlijeka ako je ostalo pa posipati muškatnim oraščićem i sjeckanim peršinom i zapeči u pečnici.


PROLJETNA FILA ( za pile )


ostaci starog kruha
mlijeko
jaje
sjeckani peršin
kuhana mrkvica
kuhani graškić ( ili smrznuta mješavina mrkve i graška )
žlica vegete

Kad se spremam raditi filu obično dan ranije narežem na kockice ostatke kruha pa ih preko noći ostavim u zdjeli da se posuše kako bi bili hrskavi. Količina mlijeka ovisi o količini kruha. U mlijeku razmutiti jedno jaje i žlicu Vegete pa dodati sjeckani peršin i time preliti posušene kockice kruha. Mrkvu i grašak prokuhati i ocijediti. Smjesu kruha lagano rukama umijesiti da se kruh pretvori u kašu pa dodati ocijeđenu mrkvu i graškić. Ako je smjesa previše rijetka dodati malo brašna. Napuniti unutrašnjost pileta pa ispeći.

...jednostavnija verzija su okruglice...

OKRUGLICE OD KRUHA


kruh
mlijeko ( ovisno o količini kruha )
1 jaje
sjeckani peršun
žlica Vegete
malo brašna
( po želji sjeckana i popržena slanina )

Ostatke kruha narezati na kockice pa ostaviti preko noći u zdjeli da se prosuše. Drugi dan lagano ugrijati mlijeko, u njega razbiti jaje, dodati Vegetu i peršun pa sve dobro izmiješati i preliti preko kruha. Dodati brašna koliko je potrebno da se masa sjedini pa oblikovati okruglice i kuhati u vrućoj vodi. Servirati s raguom od gljiva ili umacima.
Kad ih serviram uz divljač obavezno dodam slaninu.

i na kraju, najbolje od svega ( bar tako zvuči :)

PUDING OD KRUHA


recept sam uzela OVDJE, još ga nisam isprobala ali sigurna sam da ću uskoro, previše dobro zvuči da bih dugo čekala

za BURBON PRELJEV:


-1/2 šalice maslaca
-šalica šećera
-1 jaje
-1 šalica burbon whiskeya
-burbon aroma ( moja dopuna )

PUDING

-1 francuz, star najmanje jedan dan, narezan prst debelo
-1/4 l mlijeka
-3 jaja, lagano stučena
-2 šalice šećera
-2 žlice vanili šećera
-šalica grožđica, odstajala preko noći u 1/4 šalice burbona
-1/4 čajne žličice pimenta
-1/4 do 1/2 čajne žličice cimeta
-3 žlice maslaca

IZRADA:
U posebnoj posudi umutiti maslac za preljev. Dodati šećer i jaje i na kraju alkohol pa sve dobro umutiti. Kuhati na laganoj vatri ( najbolje na pari - op.a. ) neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne. Paziti da se ne zgruša. Dodati burbon aromu i maknuti s vatre. Umutiti prije posluživanja, umak mora biti mekan, kremast i gladak.

Za puding: Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kruh preliti mlijekom i paziti da se dobro navlaži. Gnječiti ga rukama da se dobro usitni i svo mlijeko apsorbira. U posebnoj posudi umutiti jaja, šećer, vaniliju i začine. Pažljivo umiješati u smjesu kruha i isto tako pažljivo dodati grožđice.
Maslacem namastiti posudu za pečenje, usuti masu od kruha i peći na 180 oko 35-45 minuta. Puding je gotov kad rubovi počnu dobivati lagano smeđu boju i počnu se odljepljivati od rubova posude za pečenje.
Servirati s preljevom.

P.s. moram priznati da nisam baš sigurna u ovaj burbon preljev, svakako ću ga probati, no zbog količine masnoće možda bi ipak bilo sigurnije preko pudinga preliti dobar stari šato (?)
:)

No zato bi mogli probati ovo.

PUDING OD JABUKA

Jednostavnija varijanta gornjeg recepta za koji originalan recept možete pogledati OVDJE.
Ovo je inačica prilagođena velikim formama:



-stari kruh
-cca 500 ml slatkog vrhnja
-2 vanili šećera
-maslac
-4-5 jabuka
-džem od višanja, borovnica ili ribizla

Namastiti kalup maslacem i posipati ga mrvicama. Ostacima starog kruha obrezati koricu pa ga poslagati u kalup jednog do drugog. Slatko vrhnje pomiješati s vanili šećerom i preliti preko kruha da se dobro natopi. Na maslacu popirjati jabuke, oguljene i narezane na ploškice cca 5 minuta. Ploškice prženih jabuka posložiti jednu preko druge po kruhu, premazati ih džemom razrijeđenim s malo ruma pa peći na 180 stupnjeva cca dvadesetak minuta da jabuke omekšaju a kruh se karamelizira.
Isprobano! ..i odlično...


i na kraju uvijek korisni KRUTONI

popržene kockice preostalog kruha i malo više uloženog vemena