Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 14. listopada 2011.

SIR I VINO...

...savršena kombinacija.
( Izvadak s portala o vinu )

Sir i vino imaju mnogo toga zajedničkog, a konzumiraju se zajedno od drevnih vremena.
I sir i vino proizvodi su fermentacije. Obje namirnice mogu se kušati dok su svježe, jednostavne i mlade i u složenijim fazama kada su zrele.
Kad je riječ o odnosu sira i vina, ne postoje čvrsta «pravila» u sljubljivanju, i mnogo toga ovisi o osobnom ukusu svakog čovjeka ponaosob. Samo jednu stvar pritom trebate imati na umu, a to je da je vaš cilj kreirati harmoniju i ravnotežu ukusa između vina i sira i ne dopustiti nijednom od tog dvoje da jačinom okusa nadvlada drugo.


1. Jedno od najednostavnijih «pravila», ako ga možemo tako nazvati jest sljedeće:
Laki sirevi sljubljuju se s lakšim vinima, teži sirevi s težim vinima. Razlog radi kojeg ovo pravilo treba imati na umu je jednostavan. Ako teško vino npr. dingač pijemo s blažim sirem, npr mozzarellom, nećemo okusiti ništa od svježeg okusa mozzarele. Međutim, ako uz dingač jedemo neki ovčji, tvrdi sir vrlo aromatičnog i punog okusa, nijedan od ova dva okusa neće prevladati. Mozzarella, primjerice poslužena sa svježim smokvama koje smo poprskali s par kapi maslinova ulja će se primjerice odlično sljubiti s nekim chardonnayem. Između ovih krajnosti možete eksperimentirati i sa smionijim kombinacijama (primjerice Kutjevačka graševina i roquefort) vodeći pritom računa da će će kombinacija koju odredite izdržati sukob okusa.
2. Sljubite vino i sir prema porijeklu i zemljopisnoj lokaciji regije odakle potječu. Baš kao što svako vino nosi karakteristike zemljopisne regije odakle dolazi, tako i karakteristike svakog sira ovise o vegetaciji regije u kojoj su životinje pasle.
3. Ne zaboravite da vina nisu jedini napici koji se se mogu dobro sljubiti sa sirom. Postoje mnoge vrsta piva koji u kombinaciji sa sirom mogu dati zanimljive okuse, što Vas može ponukati na eksperimentiranje i proširivanje kulinarskih znanja.


KRATKI VODIČ KROZ SPARIVANJE SIRA I VINA


Bijeli ili procvali sirevi kao što su camembert i brie
Siguran izbor (sve dok sir nije prejakog mirisa i okusa): mekana, voćna crna vina kao što je merlot, crni pinot ili cabernet sauvignon
Smioniji izbor: plavac, babić

Tvrdi sirevi
Siguran izbor: Dingač, Postup, kasna berba plavca s Hvara i vugave s Visa

Jaki sirevi s izrazitim mirisom
Siguran izbor: niti jedno. Držite se podalje od svojih boljih boca, pogotovo od Bordeauxa i burgundca.
Smioniji izbor: slatka ili pojačana likerska vina, porto ili pak kasna berba hvarskog plavca malog ili viške vugave.

Kozji sirevi
Siguran izbor: bijeli sauvignon dobro pristaje uz većinu kozjih sireva, pogotovo mladih i mekanih.
Smioniji izbor: suha bijela vina.

Ovčji sirevi
Siguran izbor: jaka južnofrancuska crna vina kao što su Corbieres, Costieres de Nimes i Pic St-Loup, te plavci s najboljih lokacija na Pelješcu i Hvaru.
Smioniji izbor: korzička ili sardinijska crna ili, ako želite eksperimentirati sa slatkim vinima, muškat iz južne Francuske i kasnija ili izborna berba rajnskog rizlinga i traminca.

Dimljeni sirevi
Siguran izbor: ne postoji siguran izbor!
Smioniji izbor: muškat.

Jela s toplim sirom

-Talijanska crna vina kao što su Barbera i Chianti idu posebno dobro s jelima kao što su lasagne, canelloni i musaka, dok se od hrvatskih vina dobro slažu refošk, teran, plavina i jednostavniji plavci.

-Bijela vina mogu ići s laganim jelima kao što su quiche, zapečena tjestenina, palačinke sa sirom i fondue od sira. Od hrvatskih vina to su graševine iz Kutjeva i Đakovštine te slavonski bijeli pinot i chardonnay.