nedjelja, 20. svibnja 2012.

PANNA COTTA TORTA OD JAGODE


Lagana i osvježavajuća torta bez pečenja.

Za podlogu promjera 26 cm potrebno je:

  • 450-500 g keksa Digestive
  • 100 g gorkog kakaa
  • 100 g nerafiniranog šećera Muscovado
  • 200 g maslaca
Kekse samljeti ili staviti u vrećicu za zamrzavanje pa između dva sloja kuhinjskih krpa i dobro istući batom za meso. Dodati kakao, maslac i šećer pa umijesiti sastojke. Gnječiti dugo i čvrsto da se sastojci sjedine pa time obložiti dno kalupa za tortu. 
Po čokoladnoj podlozi od keksa posložiti jagode jednu do druge


Preko njih preliti kremu. 

Za kremu je potrebno: 
  • 1/2 litre slatkog vrhnja
  • 1 litra ( malomasnog ) jogurta
  • agar alga ili adekvatna količina instant želatine
  • ribana korica jednog neprskanog limuna 
  • šećer u prahu po ukusu ( ja koristim steviju u prahu )
  • listići mente za ukras

U dubokoj posudi pomiješati slatko vrhnje, jogurt, šećer i limunovu koricu. Želatinu pripremiti prema uputstvu na vrećici pa u nju umiješati jedan dio kreme a zatim sve zajedno umiksati u smjesu vrhnja i jogurta. Preliti preko poslaganih jagoda i ostaviti da se stisne preko noći u hladnjaku. 
Prije serviranja ukrasiti svježom metvicom i servirati uz preljev od čokolade.


Njama. Fino i osvježavajuće. Umjesto jagoda mogu se koristiti borovnice ili maline, ili jedno i drugo a super izgleda i ako se umjesto oblika za tortu režu kocke svaka sa listićem mente i ribanom čokoladom za ukras.