Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 14. siječnja 2012.

DOBRA HRANA Br. 8




Još jedan odličan broj časopisa Dobra hrana koji se taman uklopio na moju furku s gustim juhama.
Da mi je samo znati kad ću sve to iskuhati? U stvari, KOME ću sve to skuhati? Sva sreća da se ekipa još uvijek rado odaziva kad se treba igrati pokusnih kunića. Moram pripaziti da si ne pokvare želudac količinom hrane jer bih mogla dobiti otkaz a onda sam nadrapala, sve ću morati testirati sama..hehe..

( Uh, ne veseli me prepisivanje, najrađe bih sve to skenirala ali ništa od toga, idemo po redu; )



Odmah na početku namirnica mjeseca KOROMAČ. S njim nikad ne znam što bih uradila. Preporuka časopisa je KREM JUHICA ili quiche od koromača sa pirjanim koromačem, sirom i pancetom ( mmmm...to bi moglo biti dobro ), a osim toga može se koristiti pečen u složencima npr. s pilećim prsima ili u rižotu. Treba probati.

Zatim superhrana. Članak o prirodnim sastojcima koji nam jačaju imunitet kao što su:


Prah mlade pšenice-smatra se najboljim prirodnim izvorom nutrijenata, vitamina, minerala, aminokiselina i enzima








GOJI bobice-vodeća hrana za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.









ACAI-bobice južnoameričke palme prepune antioksidanta, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Ubrzavaju gubitak kilograma i podižu razinu energije




CHIA sjemenke-astečke sjemenke slove kao najhranjivija hrana na svijetu, najbolji su poznati izvor omega3 masnih kiselina, imaju više antioksidansa nego borovnice i više vlakna nego mekinje




SPIRULINA - o njoj već sve znamo, hranjivi protein iz alge, sadrži svih 8 esencijalnih masnih kiselina, vitamine, minerale, elemente u tragovima i puno klorofila.






PELUD - cvjetni je prah odličan izvor vitamina, posebno grupe B i E, lipida, polifenola i enzima. Savršena hrana koja fantastično djeluje na imunitet, krvnu sliku, apetit i seksualno zdravlje



MACA prah - ( maka prah ), peruanski korijen na glasu je kao čudotvorna biljka koja pobuđuje libido, regulira hormone, pojačava imunitet i općenuto otpornost organizma. Pomaže kod simptoma kroničnog umora.



..definitivno vrijedno svakog od njih uvrstiti u prehranu


Zatim podsjetnik na jelo koje nesmijemo preskočiti: PALENTA ili ŽGANCI.
Svestrana palenta jedna je od onih antitrendovskih namirnica koje u pravilu izostavljamo s repertoara iako nema razloga za to. Neki dan sam na telki gledala emisiju u kojoj su rekli ako se polovica vode zamijeni mlijekom da će kukuruzni žganci biti prekrasno meki i kremasti.



Pa onda soja koja raste u Slavoniji i tofu koji nastaje u Moslavini - zanimljiv članak i zanimljiva informacija uz nekoliko jednostavnih recepata


slijedi super članak o gustim kašastim sokovima koje možemo obogatiti lanenim sjemenkama, orašastim plodovima ili nekim drugim dodacima iz kategorije superhrane, npr. spirulinom
Recepti su OVDJE


Iz kategorije 'isprobani recepti' izdvojila sam JUHU OD AMARANTA


Slijedi članak s naslovom '9 restorana gdje možete uživati za malo novca', to su:
1) Lari i penati, Petronjska
2) Mostovi, Radnička
3) Žar, Badalićeva
4) Sofra, Green Gold
5) Ribice i tri točkice, Preradovićeva
6) Pane e olio, Kaptol centar
7) Stari kotač, Petrovaradinska, Prečko
8) Zlatna školjka, Martićeva
9) Gabrek, Samobor

a onda.....juhice :)


Jedna bolja od druge, jedna zanimljivija od druge;
Darkerska juha od crnog slanutka, Juha od leće, ćimulica i gliva, Juha od buče s ječmenom kašom i kobasicom, Juha od kukuruza s piletinom, Krem juha od brokule i poriluka, juha od cikle....
( Još će na kraju ljeto stići prije nego ja to sve uspijem iskušati )


U rubrici 'pametan izbor' ovaj put je tema bila sirova hrana. Informacija da se u Zg organiziraju raw food večere u 'Kredenc'i,

na Svačićevom trgu koji uz večere organiziraju i radionice i zdravstvena savjetovanja, a mogu vam usput preurediti i kuhinju u raw friendly kuhinju :)) Zanimljivo, što nisam malo bliže...
Slijedi nekoliko recepata u tom điru a ja sam izabrala NAMAZ OD HELJDE jer mi se čini primjenjiv za moju ekipu, sve ostalo je bilo isuviše zahtjevno za gotovanskog kuhara poput mene.
Tko želi saznati nešto više neka pročita OVDJE


Zatim su ispekli crveni radič i podsjetili me na taj sasvim zaboravljeni prilog.

PEČENI RADIČ,
TOPLA SALATA OD JEČMA, CIKLE, FETE I RADIČA, SALATA OD RADIČA, KOROMAČA, NARANČI I ORAHA, grah s radičem i debrecinkama, penne sa špinatom, radičem i slaninom...samo su neki od priloženih recepata.




Zatim su na nekoliko stranica opširno opisani začini; zvjezdasti anis, ljuta papričica, muškatni oraščić, klinčić, đumbir, cimet i papar. O tome se sve može pročitati na netu pa izostavljam opise






Već pri samom kraju, možda najkorisniji članak po mom osobnom izboru, članak o inovatoru Ivi Bačliji, proizvođaču i prerađivaču ljekovitog bilja koji proizvodi hladno prešana ulja i med, a uskoro i ljekoviti kruh. Neki od njegovih proizvoda su med 'Pet tibetanaca' kojeg sam vidjela da ima za kupiti OVDJE a tu ćete pronaći i ostale vrste meda, 'Četiri lopova' za jačanje imuniteta, 'Nigella' s crnim kimom i 'Michael' med sa sjemenkama nara i marelice, tzv. antioksidans.



I na kraju moja najiščekivanija stranica - posljednja, na kojoj ovog puta iskače ručno rađena čokolada iz Alabame. Čokolada s đumbirom ili pekan orasima, praline i kremasti čokoladni umaci, npr. onaj sa slanim karamelom, a sve to od majstorske ruke istetoviranog čokolatera SWEETEETH




NAPOMENA: za sve gore nabrojene recepte linkovi će biti aktivni uskoro