Recept iz časopisa Dobra hrana br. 8
Volim ječam, pečeni radič je pravo otkriće u ovim hladnim zimskim mjesecima a salata praktičan obrok za brzu večeru ili ponijeti na posao.
SASTOJCI:
šalica ječma namočenog preko noći
6-8 manjih cikli ( ?..mislim da je jedna dosta, op.a. )
srednje velika glavica radiča
maslinovo ulje
aceto balsamico
150 g fete
dva režnja češnjaka
sol
Cikle dobro oprati i očetkati. Odrezati im vrhove pa staviti u vatrostalnu posudu, začiniti maslinovim uljem, posoliti i dodati pola čaše tople vode. Peći poklopljeno dok cikla sasvim ne omekša, barem 45 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o veličini. Probosti ih vilicom za provjeru, trebaju biti sasvim mekane. Neka se malo ohlade prije guljenja ( sve se to može učiniti dan ranije ).
U slanoj vodi skuhati ječam, oko 20 minuta. Za to vrijeme očistiti radič i izrezati ga na rezance. Začiniti acetom i maslinovim uljem, posoliti, pa raširiti po limu za pečenje. Peći 10-12 minuta dok sasvim uvene. Izvaditi iz pečnice, promiješati pa vratiti u pećnicu još pet minuta.
Ocijediti ječam, začiniti ga maslinovim uljem i sitno sjeckanim češnjakom. Dodati pečeni radič i ciklu narezanu na kockice. Na kraju dodati i kockice fete. Začiniti s još dobrog maslinovog ulja. Ne previše miješati da ne postane ružičasto od cikle.