Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 12. rujna 2011.

JUHA OD KRASTAVACA I ĐUMBIRA


Ljeto je na izmaku. S prvim hladnijim danima topla juhica vraća se u naše tanjure. Imam odličan recept za juhu od krastavaca ali kombinaciju sa đumbirom još nisam isprobala. Recept sam pronašla u knjizi 'Suvremena makrobiotika', zvuči zanimljivo a pored njega stoji napomena - lagana osvježavajuća juha koja će vas pročistiti iznutra. Pa ajmo probati...

vrijeme pripreme 20 minuta
sastojci:

5 suhih shiitake gljiva
1 komad kombu alge
1 žlica maslinovog ili sezamovog ulja
30 g. mladog luka, narezanog dijagonalno na komade od 1 cm
komadi đumbira od 2 cm, izrezani na štapiće
morska sol
130 g. opranih krastavaca, raspolovljenih i izrezanih na kriške u obliku polumjeseca
150 g. tofua, izrezanog na kockice
2 žlice kukuruznog brašna
svježi korijander kao ukras

Namočiti shiitake gljive i kombu u 150 ml hladne vode 5-10 minuta. Sačuvati tu vodu. Odstraniti stabljike s gljiva pa narezati kombu i gljive na kvadratiće.
Zagrijati ulje u velikoj tavi. Dodati mladi luk i đumbir te miješati drvenim štapićima. Uroniti štapiće u morsku sol i njima miješati luk i đumbir na jakoj vatri 1 minutu. Dodati gljive i krastavce pa kuhati još minutu. Dodati kombu, sačuvanu vodu i tofu i pustiti da vrije 2-3 minute. Dolijati 750 ml vode, pokriti i pustiti da proključa.
Za to vrijeme pomiješati kukuruzno brašno s 50 ml hladne vode kako bi dobili gustu smjesu.
kad juha zakipi, skinuti poklopac, dodati smjesu brašna i 1 čajnu žličicu morske soli pa pustiti da jelo kuha na slaboj vatri par minuta.


Ukrasiti korijandrom.