Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 5. rujna 2011.

GHEE - ayurvedski ljekoviti maslac


Zdravom prehranom moj se jelovnik obogatio sa znatnom količinom novih namirnica, između ostalog i korisnih masnoća. Dok mi se ranije sortiment masnoća zadržavao na maslinjaku, suncokretu i povremeno svinjskoj masti, sad se proširio na laneno, kikiriki i kokosovo ulje a Ghee je nešto što se već odavno spremam sama skuhati iako moram priznati da još nisam došla dalje od Spara u kojem se Ghee pod nazivom Zlatno maslo može kupiti za cca 25 Kn. Gledala sam na YouTubeu kako se sprema a razlog zašo sam ga kupila je bio što se nisam mogla strpjeti probati tu divotu i zdravotu nakon što sam pročitala dolje prepisani članak.
Dakle kaže ovako:

'Zašto koristiti običan maslac, kada možete uživati u blagodatima ghee-a, njegovog pročišćenog oblika?
Učitelji joge tvrde da ghee štiti zglobove, dok ga ayurvedski liječnici preporučuju za cijeli niz bolesti - od loše probave do gubitka pamćenja.
Ali što je upravo ta zlatna tekućina i kako se razlikuje od običnog maslaca?

Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Tokom kuhanja iz maslaca se isparava voda, a krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom.
Na takav način se dobiva ukusno i mirisno ulje bez primjesa pogodno za prehranu bez laktoze. Naime kuhanjem se iz maslaca izdvajaju kazein ( vrsta mliječnog proteina ) i laktoza ( mliječni šećer ) na koje reagiraju osobe s intolerancijom na hranu.
Ghee ne morate držati u hladnjaku - ako ga pravilno napravite, ghee se neće pokvariti.
Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje fini okus i lijepu žutu boju. Otporan je na toplinu pa je dobar i za duboko prženje.
Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom maslo.
Detaljne upute sa fotografijama kako izraditi Ghee pogledajte OVDJE



Ljekovita svojstva ghee-a:
U ayurvedi ghee je jako cijenjen zbog njegovih ljekovitih svojstava.
Ayurveda smješta ghee, ili pročišćeni maslac, na sami vrh namirnica koje sadrže masti. Ghee je čista i ljekovita namirnica. Ne sadrži primjese koje su inače prisutne u maslacu.
Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, ghee smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu.
Kao što smo već gore rekli, Ghee ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.

Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:
-poboljšava memoriju
-jača inteligenciju
-regulira probavu
-štiti zglobove
-poboljšava vid
-jača imunitet
-daje tijelu gipkost i vitalnost
-usporava procese starenja
-ubrzava zacjeljivanje ozljeda
-čisti krvne žile
-smanjuje razinu štetnog kolesterola

S godinama njegova ljekovita svojstva jačaju. Čim je ghee stariji, tim je više cijenjen.
100-ljetni ghee je vrlo cijenjen u Indiji. Čuvaju ga u hramovima u velikim posudama i koriste isključivo kao lijek i u religiozne svrhe.
Stari ghee uravnotežuje sve tri doše i koristi se za liječenje epilepsije, alkoholizma, psihoze, groznice i vaginalnih bolesti.

Primjena ghee-a u ayurvedi

1.Uzimanje čistog ghee-a
U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje 1-2 čajne žličice gheea ujutro, na prazan želudac. Ghee zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.

2.Priprema ayurvedskih lijekova sa ghee-em
U ayurvedi ghee se koristi kao baza, ili nosilac, za pripremu lijekova. Ghee poboljšava ekstrakciju, apsorpciju i asimilaciju ljekovitog bilja.
Sastojci:
1 dio ljekovitog bilja
4 dijela ghee-a
16 dijelova vode
Priprema:
Stavite trave i ghee u vodu i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari i ostane samo ghee. Kada se ghee ohladi možete u njega dodati prirodni konzervans - vitamin E.
Kada se upotrebljava sa biljkama, ghee prenosi njihova ljekovita svojstva do svih stanica organizma.

3.Vanjska primjena
Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji sa medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva.

4. Masaža sa ghee-em
Masaža sa ghee-em koristi se za liječenje poremećaja Pitta i Vata doshe. Drevna Susruta Samhita govori da je ghee dobar za masažu svih dijelova tijela i da je najbolji lijek za upalne bolesti.
Prema ayurvedi, naša koža bukvalno "upija" ghee. Tokom masaže apsorbira se oko 60% ghee-a, koje kroz pore putuje do svih tkiva organizma.


Pogled iz 21. stoljeća

U naše vrijeme mnogi ljudi smatraju da je ghee nezdrav zbog toga što sadrži puno zasićenih masti, koje povećavaju kolesterol.
Međutim, teorija o nezdravim zasićenim mastima, koja sada prevladava u svijetu nutricionizma, nije točna.
Čovječanstvo već dugi niz stoljeća ovisi o zasićenim mastima, koje hrane tijelo i promiču dobro zdravlje. Zasićeni masti snižavaju rizik od bolesti srca, smanjuju razinu štetnog kolesterola, sprečavaju osteoporozu, jačaju imunološki sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju rad hormona.
Ali važno je odabrati prirodne zasićene masti poput pravog maslaca, a ne margarina. Potrebno je izbjegavati hidrogenizirana ulja i visoko prerađene masti. Dokazano je da upravo oni uzrokuju bolesti srca, rak i visoki kolesterol.
Znanstvena istraživanja ghee-a su potvrdila da on ne povećava, nego smanjuje razinu štetnog kolesterola u krvi.'

GHEE: TEKUĆE ZLATO ( još malo o tome )


'Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Običan maslac sadrži otprilike 80 % mliječne masti, 15 % vode, 3 % soli i 1 - 2 % krute mliječne tvari ili gruševine. Tijekom procesa priprema gheea voda isparava, a gruševina se otapa u talog koji se lako uklanja. Tako se dobiva mirisno, ukusno ulje koje ne užegne čak iako se ne drži u hladnjaku. U tradiciji Ayurvede ghee se cijeni zbog jedinstvenih ljekovitih svojstva te zbog svojstva uravnoteženja. Ghee mogu trošiti čak i osobe osjetljive na mliječne proizvode jer ne sadrži mliječne bjelančevine i šećer. Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje suptilan miris i okus. Otporan je na toplinu pa je dobar za brzo pirjanje i postizanje zlatne boje. Žličica gheea sadrži 5 grama masnoće, od čega 3 grama čine zasićene masnoće te nešto manje od 8 miligrma kolesterola. Budući da mu je okus izrazit, možete ga uporabiti manje nego ulja.

Za pripremu jedne i pol šalice gheea potrebno vam je:

• posuda od nehrđajućega čelika s debelim dnom, zapremnine 3 do 4 litre
• žičana cjediljka promjera 10 cm, u koju ćete staviti komad gaze ili krpu
• posuda otporna na visoke temperature ili lončić u koji ćete procijediti ghee
• prozirna staklenka s čvrstim poklopcem
• pola kile nesoljenog maslaca (najbolje ga je uzeti na placu od kumica)

Stavite maslac u posudu, zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi, a zatim stavite na najmanju moguću temperaturu kako bi maslac ujednačeno i polako vrio. Pazite da ne pregori. Pričekajte da se pjena slegne na dno posude, kada pjena nestane, začut ćete pucketanje prouzrokovano isparavanjem vlage iz maslaca. Ostavite da vrije i smanjite plamen koliko god je to moguće. Ghee je gotov kada na dnu posude vidite karmeliziranu smeđu mliječnu mast, dok je gornji dio bistar. Kada se razbistri zamirisati će nalik pečenim kokicama. Ostavite da se malo ohladi, a tada procijedite kroz cjediljku obloženu gazom ili kuhinjskom krpom u staklenke i pustite da se potpuno ohladi prije nego ga zatvorite. Kada se ohladi trebao bi se zgusnuti i biti zlatno bijele boje s ugodnim mirisom.

Ghee je ukusan na prepečencu, u zobenoj kaši ili s rižom; dodaje okus i osobitu aromu juhama, varivima i umacima. Možete ga koristiti za sve što se radili s običnim kupovnim putrom. Odličan je kod pirjanja povrća, namazan na kruh s pekmezom. Žličica ghee dnevno čini 7,5 % preporučenog dnevnog unusa masnoće te 3 % dnevnog unosa kolesterola. Ako vam je prehrana inače siromašna zasićenim masnoćama i kolesterolom, ghee će dati neznatan doprinos.

Ghee pospješuje inteligenciju, memoriju, probavu, dugovječnost, reproduktivne tekućine, vid, dobar je za djecu i starije, daje tijelu gipkost, ugodan glas, dobar je za pluća, herpes, ozljede, dobro djeluje na zglobove, dobar je kod Vata i Pitta poremećaja.
Ghee napravljen od kravljeg mlijeka produžuje životnost, povećava memoriju, moć rasuđivanja i inteligenciju. Daje snagu i odlaže proces starenja tjelesnih tkiva. Povećava plodnu sposobnost, glas i grlo, pomaže kod plućnih oboljenja, trovanja i povišene temperature. Vrlo je dobar kako za djecu, tako i za starije.


Ghee postaje još korisniji kada se koristi kao nosač odgovarajućih trava (kao što je čest slučaj s ayurvedskim formulama, jak je medij). Trave se potope u maslac, zagrije se do ključanja i onda se takav ghee uzima po jednu žlicu dnevno. Ghee također sadrži hranjivu vrijednost mlijeka od kojeg je napravljen, a ne djeluje negativno na probavnu vatru. Jedna ili dvije žlice ghee-a potpaljuje i potpomaže proces probave koji je najvažniji činilac kod sprečavanja bolesti. Ghee rasplamsava Agni (probavnu vatru) i obogaćuje okus hrane, a to olakšava probavu potičući lučenje probavnih sokova. Izvrstan je pospješitelj apetita, povećava moć shvaćanja, pamćenja i jača Ojas (životnu snagu - on je esencija svih sedam dhatua; tkiva). Ako se uzima s ugrijanim mlijegom liječi opstipaciju. Kada se upotrebljava sa biljkama, ghee prenosi njihova ljekovita svojstva do svih tkiva.



Ghee rješava probleme anemije i poremećaja u krvi, liječi kroničnu groznicu i oslobađa otrove iz organizma. Ne povisuje kolesterol kao mnoga druga ulja i ima takva svojstva koja umiruju sve tri doshe (vatu, pittu i kaphu). Upravo zato pomaže u održavanju ravnoteže sve tri doshe. Ghee ubrzava liječenje ozljeda, čira probavnih organa i kolitisa. Općenito je dobar za oči, nos i kožu. Ghee star deset ili više godina postaje jak otrov koji se koristi i kao lijek. Kaže se da je staro maslo tako moćno da čovjeka može povratiti iz kome. Koristi se kod gojaznosti, epilepsije, nesvjestice, poremećaja vida i sluha. Ghee je visokokvalitena namirnica potrebna našem tijelu. Ghee ne morate držati u hladnjaku, neće se pokvariti. Može stajati na sobnoj temperaturi mjesecima i koju godinu.'

Nadam se da je ovdje dovoljno razloga za uvrstiti Ghee u prehranu. Ili da ponovimo sve to još jednom treći put?