Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 15. kolovoza 2012.

DOBRA HRANA broj 14.



Recesija, restrikcija, redukcija... Iako nema nikakve veze s ovim blogom podsjeća me na to kako sve više kratim članke jer je sve manje vremena za prepisivanje pa se na neki način osjećam uskraćena.


Pred nama su dva nova ljetna broja, evo prvoga
Odmah na koricama reklama za Vindijin pohani sir a ja, ko prava Varaždinka, moram odmah sve novog probati pa ga iskreno preporučam pogotovo ako imate klince. Meni je odličan.




Namirnica mjeseca je marelica, preporuka je tart od marelice i sladoled od marelice za koji vam treba šećer, šlag i kiselo vrhnje.

Dalje. Dopao mi se članak pod nazivom Gerilske vrtlarice o dvije zeleno osvještene djevojke koje su svoju strast prema kopanju po zemlji pretvorile u krasnu ideju pa sa sad izrađuju seedbombs-male bombice od gline, zemlje i raznog sjemenja koje treba samo katapultirati u pukotine asfalta, razne rupe ili bilo koji centimetar zemlje gdje će se uz pomoć prve kiše pretvoriti u cvjetne gredice.

Osmislile su i mini urbane, tzw grow-box vrtove, po uzoru na one koji se mogu kupiti u inozemstvu a koji se sastoje od male kutije sa sjemenjem, izolacijske vrećice izrađene od recikliranih plastičnih vrećica iz dučana, drenažne kuglice od ekspandirane gline, zemlja i knjižica uputa i savjeta. Treba dodati samo mrvicu vode, zraku sunca i tračak ljubavi da vam iz tog izraste mali vrt na vlastitom balkonu. Prvi su prototipovi bili 'It takes two to salsa' ( rajčica i bosiljak ), zatim 'Freshness underground' ( peršin i rotkva ) te 'Some eat it hot' ( čili i origano ).
Jedina zamjerka autoru članka je što nije naveo njihovu adresu.


Na farmi Hele Liverić u Šumberu blizu Labina živi kozje društvo zgodnih imena koje daje ljubav, sir, sirutku i skutu.



U mjestu Poljica, u Dalmaciji, kažu da žele brendirati sirotinjski soparnik, koji btw. toliko dobro izgleda da mi je prvi poriv bio da ga odmah danas pripremim za večeru, onda sam se skulirala kad sam vidjela kako je tanko razvučeno tijesto ( u tome baš i nisam majstor ) no i dalje mislim da je taj soparnik nešto što svakako valja probati, pa kome te stvari idu evo recepta.

SASTOJCI: brašno, blitva, luk, češnjak, peršin, miješano ulje     ( maslinovo i suncokretovo ),sol, voda, kukuruzno brašno.
POSTUPAK: blitvi ostaviti samo lišće koje narezati na rezance i prosipati ih po čistoj krpi pa pustiti preko noći da se ocijedi i osuši. Važno je da u blitvi ne bude vode jer ona uzrokuje pucanje soparnika. Sutradan se blitva začini, doda se sjeckani češnjak, peršin, ulje, luk i sol pa se sve dobro izmiješa. Zamijesiti tijesto od sastojaka pa pustiti da se odmori. Tijesto se podijeli na dva jednaka dijela i vrlo tanko razvalja. Na donji dio tijesta staviti blitvu pa pokriti drugim dijelom tijesta, rubove zarolati. U pravilu se peče u krušnoj peći prekriven žeravicom što je vjerojatno najbolji dio recepta no vjerujem da i bez nje stvar funkcionira..

U velikom ljetnom specialu na trpezi je srdela. Neću vam prenositi recepte već dati jedan svoj kojeg svake godine obavezno jedemo za vrijeme ljetovanja a moj ga suprug savršeno sprema. Zapečene srdele s rajčicom, recept je OVDJE ( uskoro ).


Preskačem veći dio novih morskih specijaliteta jer sam tradicionalno nastrojena pa mi dagnje sa svinjskom plećkom jednostavno ne mirišu a polpete od muzgavaca čine se suviše komplicirane no na coolinarici bi se našlo nekoliko zanimljivih recepata.




Opet osvrt na paški sir sirane Gligora koji zaslužuje sve pohvale



a zatim u okviru rubrike 'Ukradi večeru' jednostavan recept za grilane kozice s aioli umakom za koji nam treba:

AIOLI UMAK:
1 dl čvrstog jogurta
2 režnja češnjaka
4 jušne žlice majoneze
1 jušne žlice soka od limete i malo ribane korice
1 jušna žlica sitno sjeckanog peršinovog lišća.
Pomiješati jogurt, sjeckani češnjak, sol i koricu limete, majonezu i peršin pa ohladiti u hladnjaku.

Kozice ispeći na roštilju pa servirati uz aioli umak i prepečeni kruh koji se također može popržiti na roštilju.

Ljetna cuga od jutra do večeri donosi nekoliko zanimljivih tekućih recepata no, iskreno, nemam ih namjeru raditi pa stoga ni prepisivati.

Autorica bloga 'Da mi je nešto slatko' pekla je Rožatu i kolač od maslinova ulja, limuna i ruzmarina, zatim kekse od lavande i kolač od čokolade i crnog vina pa ako negog zanima neka potraži na njenom blogu.



Nakon dugih 12 brojeva napokon jedno vino iz rubrike Vinska lista. 'Napokon' znači da svaki broj ima osvrte na vina ( koje ja uporno preskačem ), no ovaj put mi je oko slučajno palo na redak u kojem je pisalo čisti afrodizijak, što nije šala. Ma šalim se. Napomena da će taj čisti afrodizijak oboriti s nogu poznavatelja vina i one koji to nisu ( a ja nisam ) je već nešto što ima težinu. Napravljen od zabravljene sorte carmenere, svilenkaste teksture, sočan, mekan, bogat i raskošnog mirisa a pri tom postojan, topao, pun, s blagim začinskim tonovima na završetku. Dovoljno? Meni je bilo. Montesov PURPLE ANGEL 2009.
KOMENTAR: Da nije vino iz supermarketa shvatila sam iz članka na webu u kojem piše da je ponuđeno Obami, na Amazonu košta 42 Eura a koliko je kod nas znat ću kad ga pronađem.


Slijede osvježavajuće salate:

Evo jedne zanimljive: dinja, rajčica i svježi kozji sir, još samo treba dodati klasične sastojke poput maslinjaka, soli, papra i maslinovog ulja i užitak je potpun ( malo majčine dušice ili bosiljka )


Evo još jedne: lubenica i kajmak + indijski oraščić, menta, sol, papar, maslinjak i malo jabučnog octa.



Slijedi za ljubitelje sladoleda savršen članak:



U 50 polizanih sladoleda u kategoriji štapića pobijedio je Lidlov GELATELLI ALMOND, burbon vanila u skladu s bademima

 i ravnopravno Intersparov MEGA BAR MANDEL




dok je među kornetima Ledov MAXIMO od vanilije te od čokolade i lješnjaka zaslužio +5-icu a šumsko voće samo peticu





Od obiteljskih pakiranja najvišu ocjenu (-4) ponijela je Lidlova NOBLISSIMA SCHOKOLADE


 dok je u kategoriji dječjih pobjedu odnio i opet Lidlov ROCKET LOLLIES GELATELLI-
( I ja tvrdim da su Lidlovi sladači zakon!!! :)




Komisija Dobre hrane utvrdila je da je najbolja janjetina u ......hmmm....pa svatko tvrdi da je njegova najbolja a mi u Gorskom Kotaru uvijek stanemo u Vrbovskom u restoranu Mirni Kut i uvijek utvrdimo da je njihova još uvijek odlična.
Doduše sad već dvije godine nismo išli istim putem ali prvom prilikom svakako opet stajemo tamo.


Prema izboru 'Dobrih restorana 2012.' izdvojili su desetak koje ne bi trebalo zaobići ako smo u blizini:

  1. NAUTIKA, Dubrovnik
  2. PELEGRINI, Šibenik
  3. FOŠA, Zadar
  4. POJODA, Vis
  5. KADENA, Split
  6. PLAVI PODRUM, Volosko
  7. BATELINA, Medulin
  8. Le MANDRAĆ, Volosko
  9. DRAGA di LOVRANA, Lovran
  10. KUKURIKU, Kastav

U članku ZAŠTO MOČIMO GRAH, odgovorili su nam na pitanje koje smo zapravo znali no nikad o njemu nismo baš mnogo razmišljali. Stari grah močimo kako bi smo ga rehidrirali a močenje je moguće izbjeći ako grah sasvim polako kuhamo na niskoj temperaturi prilično dugo vremena.
Problematika nadutosti povezana je s nemogućnosti organizma da probavi složene kemijske spojeve koje zovemo neprobavljivi šećeri, odnosno oligosaharidi. Procesom namakanja dolazi do rastvaranja tih spojeva u vodi, pa kad bacimo vodu i krenemo kuhati grah u svježoj vodi, udio oligosaharida je bitno manji a time i intenzitet nadutosti.
Postoje dva načina kuhanja;
1) standardni, namakanje 24 sata u posoljenoj vodi u hladnjaku nakon čega baciti vodu i isprati grah pa ga skuhati u svježoj vodi
2) ubrzani: grah staviti u uzavrelu vruću vodu, kuhati ga na jakoj vatri dvije-tri minute, nakon toga ugasiti vatru te ga pustiti jedan sat da se moči. Nakon toga sve po starom.


U Vinskoj školi Saše Špiranca kategorizacija vinopija svodi se na dvije skupine: - snobovi i vinski ignoranti.
Snobovi su pak podijeljeni u dvije skupine, nouveau rich snobovi kojima je ( skupo ) vino samo statusni simbol s kojim mašu uokolo i ex cathedra snobovi, koji imaju određenu kategoriju znanja kojom afektiraju dok isključivošću pokrivaju rupe a skloni su ponižavanju i hranjenju veličine svog bića. Ignoranti pak smo svi mi nekad bili do kad se nismo u određenom odraslom životu zainteresirali za vino. U tu kategoriju spadaju i pijanci koji će nas umoriti pričama o vinu a zapravo im je svejedno što piju;  pivo, radler, gemišt ili fino vino.

U kategoriji 'za neznalice' na tapeti je poriluk. Više-manje svi imamo nekave traume iz djetinjstva vezane za njega no autorica članka tvrdi da ćemo obožavati ovaj recept i rješiti se svih trauma. ( Istina, ovo je fino )
Recept za PORILUČNI DŽUMBUS pogledajte OVDJE


kraj