Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 17. kolovoza 2012.

SLADOLED OD KOZJEG SIRA I ĐUMBIRA

Ako volite kozji sir ovo bi mogli uvrstiti u rang delikatesa.
Isprobala sam nekoliko recepta koji su uglavnom sadržavali jaja pa se gubila specifična aroma a boja je postajala žuta što jednostavno nije bilo prihvatljivo za sladoled od svježeg sira. Na kraju se opet pokazalo da je najjednostavnije ujedno i najbolje pa su sastojci ostali minimalni a detalji postali važni. Zato s ovim molim suptilno. Ne pretjerujte sa šećerom! Pustite da na površinu dođe jedinstvena aroma sira a zatim sladoled servirajte s raznim zanimljivim preljevima. Na primjer slanim karamelom, umakom od metvice ili pijanih višanja.
Đumbir mu ne ubije aromu ( isprobano ) pa možete dodati i njega.

POTREBNO:

280 g svježeg kozjeg sira CAPRO FRESH ( 1 pakung )
500 ml slatkog vrhnja
1 žlica Gustina
85 g šećera, ili žličica javorovog sirupa, meda, stevije ili nekog drugog prirodnog sladila
prstohvat soli
( po želji dva komada svježeg đumbira veličine palca )

  1. Izmiješati vrhom punu žlicu gustina u jednom decilitru slatkog vrhnja
  2. U dublju posudu za miksanje istresti sir
  3. Na laganoj vatri zagrijati preostalo slatko vrhnje i šećer pa zagrijavati oko 4 minute tek toliko da lagano zakipi. Maknuti s vatre, dodati mješavinu razrijeđenog gustina pa opet staviti na vatru i uz neprestano miješanje kuhati da se zgusne, cca 1/2-1 minutu.  
  4. Preliti dio kuhanog vrhnja preko sira pa štabnim mikserom ( ili u blenderu ) dobro izraditi tako da sir postane kremast, zatim dodati ostatak kuhanog vrhnja i žlicom dobro sve skupa promiješati
  5. Probati. Aroma mora biti svježa i mora se osjećati okus kozjeg sira, nemojte ga ubiti šećerom
  6. Sad je trenutak za dodati ribani đumbir i par zrna soli ( sol pojačava aromu ) 
  7. Ostaviti masu da se ohladi na sobnu temperaturu pa izliti u aparat za sladoled i pustiti da se izrađuje cca 30 minuta. Nakon toga najbolje ga je odmah servirati no ako baš morate, premjestite ga u posudu za zamrzavanje i smjestite u škrinju.  


Ovakav je sladoled prikladna baza za mnoge kombinacije, ja sam ga servirala uz gusto ukuhane pijane višnje no jako mi dobro zvuči slani karamel pa se jedan od narednih vikenda svakako moram njime pozabaviti.