Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 22. kolovoza 2012.

PASJI KOLAČIĆI


<----   ovo je Gregor



                            a ovo Lava  --->





Naše slike nema ali vjerujte nismo ni približno tako zgodni kao ova dva mala jazavčara.

Mi smo samo obični vlasnici kućnih ljubimaca sa svim svojim vrlinama i manama. Kako nismo od onih koji od svojih pasa traže da im nose novine, daju šape i donose loptice, tako ih nismo naučili ni druge elementarne stvari pa naši psi redovno skaču po posjetiocima i gospođama drapaju čarape (uh)




No zato su dobri i ne rade štetu kad su preko dana sami kod kuće. Uglavnom se izležavaju po uglovima, raznose cjepanice po dvorištu i žvaču dekicu kad im je dosadno

<--- Gregorova uobičajena poza u vrijeme popodnevnog odmora






a na večer s nama na kauču mirno gledaju televiziju,
ona obavezno pod dekicom bez obzira na ljetne vrućine



I naravno, ljubav je beskrajna. U pogledu, u načinu na koji nam stanu na nogu sa šapama...

Ona je tipična dama finih manira; hranu jede zrno po zirno, pop*ša vam se od sreće pred nogama i ako ne pazite poliznut će vas po nosu u djeliću trenutka. A on, muški stoji sa strane i gleda kako vas ona po licu licka pa ne znajući kako da iskaže svoju ljubav ode i legne pod stol. Isto tako odmah znate tko je ručao, njena je hrana u zdjelici u crtu ravna a oko njegove svinjac. I kaj ćeš. Naravno, volimo ih, mi smo tipični vlasnici razmaženih kućnih ljubimaca i svatko tko nije jedan od nas teško nas može razumijeti. Svojevremeno sam na svom web siteu napisala članak o nama takvima ( OVDJE ) i još uvijek se nismo promijenili, možda eventualno samo na gore.


Vratimo se razlogu zašto smo ovdje.
Kako naši kućni ljubimci također zaslužuju mrvicu truda uloženog u njihov zdrav život zašto im ne bi smo ispekli keksiće i tako pronašli još jedan način da iskažemo ljubav?

Ima na coolinarici nekoliko recepata, ja sam za početak izabrala sastojke koje sam imala pri ruci i ispalo je puno ( i sasvim dobro, nitko se ne žali )


SASTOJCI za cca 120 keksića:

700 g cjelovitog brašna
100 g zobenih pahuljica
200 g margarina
1 jaje
200 ml vode
1 žlica lanenih sjemenki
2 žlice suncokretovih sjemenki
1 žlica anisovih sjemenki
prstohvat soli
1 prašak za pecivo

- U mlincu za kavu samljeti sjemeke lana, suncokreta i anisa pa sve sastojke zajedno zamijesiti u podatno tijesto koje razvaljati i rezati keksiće raznih oblika. Ako je potrebno dodati malo brašna ili vode. Izrezati kalupom pa peći na 180 otprilike 10-15 minuta.

Super je ako imate kalup u obliku kosti no sasvim je u redu bilo koji oblik, čak i rezanje na prutiće kuhinjskim nožem. Nemojte gricnuti jer to našim nepcima ne valja no pasje su okusne relacije drugačije, uostalom, njima je sve fino a ako je iz vaše ruke taman da je i otrov.


evo još par skinutih s neta koje još nisam isprobala


KOSTI OD KIKIRIKI MASLACA

  • 240 grama cjelovitog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 270 g neslanog prirodnog kikiriki maslaca
  • 235 ml mlijeka
Izraditi tijesto, izrezati keksiće i peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180



ZDRAVI PASJI KEKSIĆI
  • cjelovito brašno
  • ribana mrkva
  • 1 jaje
  • biljno  ulje 
  • 1 konzerva pasje paštete ili uzeti kutiju sardina zajedno s uljem )
    Postupak je isti kao i gore