Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 31. kolovoza 2012.

RATATOUILLE

( Članak iz Jutarnjeg )

''Povijesničari gastronomije smatraju kako je naziv ratatouille izvedenica francuskog glagola touiller, što znači miješati.
Ovo jelo sve do nedavno nije bilo na nekoj osobitoj cijeni.
Ratatouille ima status pučkog, gotovo sirotinjskog jela. No kako je rastao ugled mediteranske kuhinje, tako je i počela priča o usponu ratatouilla do kultnog jela i majstorskih nijansi u pripravi. Danas je ratatouille jelo globalne rasprostranjenosti.

U tradicionalnim francuskim kuharicama Ratatouille se obično opisuje pod imenom Ratatouille Nicoise. U Larousseu ( francuskoj gastronomskoj enciklopediji, op.a. ) navodi se i točan omjer sastojaka, među kojima je i luk:

6 patlidžana
6 tikvica
6 rajčica
3 zelene paprike
2 luka

Prema ovom izvoru, nalaže se pirjanje na laganoj vatri u trajanju od pola sata.
Ratatouille treba poslužiti odmah, još dok je vreo, zaključuje se u Larousseu.

Zanimljiva je navika da se na nekim francuskim tržnicama ratatouille nudi kao fast food, hrana s nogu. U tu se svrhu povrće sjecka na sitnije komadiće. Ratatouille se tako pretvara u zanimljivu vrstu nadjeva. Stavlja ga se u palačinku koja se potom presavija dva puta u formu četvrtine. Francuske palačinke su u ovakvom izdanju uvijek tanke, dakle klasični tradicionalni crepes, naravno bez šećera.'' ( gotov članak )

Još dodamo rižicu i dobijemo đuveđ :)
Ali ratatouille zvuči dovoljno finjaka i dovoljno zanimljivo da se čovjek upusti u izradu ovog nadasve jednostavnog recepta, idealnog za kraj ljeta kad je puna sezona povrća a mi smo se već najeli raznoraznih hladnih salata i s prvim jesenskim danima zaželjeli nekog vrućeg ukusnog jela spremljenog u 15 minuta.


Mi smo ga pojeli uz kuhanu rižu koja je ostala od filanja paprike i pureće odreske na naglo, a u njemu se našao:

1 srednji patlidžan
2 zelene paprike
1 tikvica
1 luk
2 režnja sitno ribanog češnjaka
1 mala konzerva pelata
sol, papar, lovorov list i malo svježe sjeckanog peršina i bosiljka

Sve skupa poprženo na maslinovom ulju zatim petnaestak minuta pokriveno  prženo na laganoj vatri a zatimi iznijeto vruće ravno na stol.

A onima koji još nisu pogledali crtić 'Ratatouille' iskreno ga preporučam.