Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 8. kolovoza 2012.

LJETNA FRITATA od tikvica

Ne znam kako vama, ali tikvice na našem vrtu su potpuno podivljale. Rastu kao lude pa ako slučajno propustim ubrati ih danas, sutradan su poput toljage za umlatiti omanjeg dinosaura. Dakle jedemo tikvice. Jučer s tvrdo kuhanim jajima, danas....hm....gle čuda, opet s jajima :)
Šteta što mi jaja ne rastu na vrtu u takvim količinama jer je to vjerojatno jedina namirnica koju nastojim da nikad ne nestane iz frižidera. Bacimo se sad na ovu jednostavnu i finu ljetnu fritatu.

POTREBNO:
( za 2-3 osobe )


  • 4 velika jaja
  • 1-2 mlade tikvice ( ovisno o veličini )
  • ribani parmezan ili neki drugi tvrdi sir + dodatno za posipanje
  • 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • žličica svježeg timijana (majčine dušice)
  • 1/2 srednje velikog luka
  • ribana korica jednog limuna
  • sol, papar
U zdjeli lagano istući jaja, dodati sir, sol i papar.

U tavi zagrijati žlicu maslaca pa na njoj popržiti sjeckani luk da bude staklast. Dodati na šnitice narezanu tikvicu i pržiti dalje da tikvice omekšaju, povremeno ih okrenuti. Dodati limunovu koricu i timijan pa pržiti još minuticu da puste aromu.

Prebaciti pečene tikvice u umućena jaja a na tavici zagrijati preostalu žlicu maslaca. Dok se otopi, na nju izliti jaja s tikvicama i peći bez miješanja dok jaja s donje strane postanu zlatasta a s gornje se počnu zgušnjavati.

Po jajima posipati ostatak ribanog sira i sve zajedno staviti u zagrijanu pećnicu na najgornju prečku da se na brzinu zapeče. Provjeriti nakon minute da se ne prepeče.

Fritata je gotova kad se sir rastopi a ona dobije lijepu zlatnu boju.

Odvojiti rubove spatulom kako bi se olakšalo odvajanje pa preko tavice staviti tanjur za serviranje i izvrnuti fritatu na njega. Odmah poslužiti sa sezonskom salatom posipano s još malo ribanog sira.