Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 8. lipnja 2012.

PEČENI KRUMPIRI by Jamie

S krumpirima je uvijek problem, bez obzira na koji ga način radili važno je tempirati vrijeme jer nema ništa gore od ustajalog krumpira. Ovo je izvrstan način da ih pripremimo unaprijed i završimo trenutak prije iznošenja na stol.

POTREBNO:
mladi krumpirići
par češnja češnjaka (neoguljenih)
sol, papar, svježi ružmarin
maslinovo ulje

Mladi krumpir često ne treba guliti. Dovoljno ga je čvrstom četkicom izribati pod mlazom vode ili istrljati grubom rukavicom ( može i onom protiv celulita :).

Krumpire skuhati zajedno s neoguljenim češnjevima domaćeg češnjaka ( onaj kineski poplavi kad malo odstoji ). Kad je krumpir skuhan a ne prekuhan, ocijediti ga pa sipati na zagrijanu grill tavu premazanu uljem. Izvaditi kuhani češnjak.

Krumpire, dok se prže, lagano pritisnuti drobilicom za krumpir. Sasvim lagano, ne ih spasirati, ni prignječiti, samo toliko da se lagano otvore i postanu ravni kako bi izvana dobili hrskavu koricu a iznutra ostala mekana jezgra.
Dok se prže krumpiri, neoguljene kuhane češnjake zgnječiti vilicom, dodati soli i papra pa ubaciti u tavu u kojoj se peku krumpiri. Dodati i malo sjeckanog svježeg ružmarina i sve preliti sa žlicom-dvije maslinova ulja. Krumpiriće okretati da se reš ispeku sa svih strana.

Jamie ih je servirao uz ramstek, ciabattu, salatu od fete i ciklepečene šampinjone a ja sam testirala njegov recept za pitu od mesa i francuski grašak i sve se odlično složilo.