Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 24. lipnja 2012.

INDIJSKI DHAL

ili crvena leća sa špinatom


Ako trebate brzinski prilog, evo jednog takvog.

Od nekoliko vrsta leća najbrže se skuha ona narančasta koja je pogodna i za paštete jer se prilikom kuhanja raspadne u pire pa vam se može učiniti, kao što se učinilo meni kod prvog kuhanja, da ste je prekuhali.
Niste. Ona je jednostavno takva. Zbog toga je idealna upravo za jela kao što je ovaj indijski dhal za koji sam recept pronašla na Coolinarici a koji je gotov doslovce u desetak minuta.







POTREBNO:

250 g narančaste leće
300 g špinata
2 režnja češnjaka
kurkuma, kim, sjemenke gorušice, čili papričica
sol
maslinovo ulje

Zagrijati maslinovo ulje, dodati sjeckani češnjak i sjemenke kima i gorušice stučene u mužaru. Ubaciti malo sjeckane čili papričice i sve zajedno popržiti na brzinu, tek toliko da zamiriše. Odmah dodati opranu leću i malo vode, taman da je pokrije.
Posoliti, dodati pola žličice kurkume i kuhati pokriveno oko pet minuta.
Zatim dodati oprani špinat izrezan na veće komade. Pokriti i kuhati još pet minuta. Po potrebi doliti još malo vode. Pazite, radi se odista malo vode. Važno je da leća upije svu tekućinu u tih posljednjih pet minuta.

Iako se u originalu može na kraju dodati kokosovo mlijeko, u našem zagorskom kraju ovo odlično paše uz grah salatu s bučinim uljem i pečenje ili ribu s grila.