Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 23. svibnja 2012.

PEČENI ŠAMPINJONI by Jamie



Šampinjoni su česti prilog našim obrocima. Jednostavno poprženi u woku gotovi su za nekoliko trenutaka dok ih vikendom spremam na razne načine zbog toga što nam gotovo svaki petak lokalni uzgajivač u firmu donese na izbor nekoliko veličina šampinjona pa u pravilu uvijek uzmem kilogram onih najvećih. Na tržnici se veoma rijetko mogu dobiti u takvoj XL veličini, idealni za punjenje.

Onako čvrsti, bijeli i svježi, dovode me napast da ih zagrizem i pojedem ko jabuku. Nešto sasvim drugo od potamnjelih i izmučenih što po nekoliko dana stoje u lokalnim supermarketima.
Ako ih ne nasjeckam na saftić, kao npr. neki dan za Osso Buco  onda ih punim brzinskom metodom kako je to Jamie napravio u jednoj od svojih posljednjih emisija

Potrebno:

Šampinjoni ( očišćeni, zajedno sa stapkom )
češnjak
peršin
čili papričica
maslinovo ulje
sir ( emmentaler )
sol, papar
sjeckana panceta po želji

Preko šampinjona posipati mješavinu peršina i češnjaka, sjeckanu papričicu i komadiće tvrdog sira uz eventualnu pancetu pa kratko zapeći.


Šampinjone je Jamie servirao uz ciabattu, pečeni ramstek, krumpir s ružmarinom i salatu od cikle i fete a meni je super uz špinat na lešo i poširano jaje.