Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 3. svibnja 2012.

KOLIKO-TOLIKO

Ovi mali slani keksići savršen su zalogajčić uz pivo ili grickanje kad dođe neko veće društvance. Ja ga često nosim na put, naročito kad postoji mogućnost neredovitog obroka, jer se lako utrpa u torbu i neprimjetno ubaci u usta u naletu krajnje gladi.
Jednostavni su za pripremu. Tijesto obično umijesim dan ranije i pospremim u frižider tako da u jutro samo razvaljam, izrežem i ubacim u vruću pećnicu.

Tijesto nikako ne razvaljati na jako tanko jer se neće dovoljno dignuti, najbolje nekih pola prsta a dasku prilikom valjanja jako pobrašniti jer tijesto nije klasično nego se lovi za podlogu. Prilikom pečenja se skupi pa oblike izrezivati kalupićem promjera najmanje 4-5 cm, u protivnom će biti suviše maleni.

Zovem ih koliko-toliko jer su sastojci količinski identični, koliko sira, toliko maslaca i brašna.

POTREBNO:
-brašno
-maslac ( ili margarin )
-svježi kravlji sir
-sol
-prašak za pecivo
-jaje za premazivanje + sjemenke za posipanje ( sezam, kumin, mak, krupna sol, čili u prahu...)

Ja obično radim od pola kilograma svakog sastojka + 1 žlica soli + 1 P/P.

Količina koja se dobije je poprilična a ovisi o veličini kalupa kakvim ih režete.
Još jednom naglašavam da je najbolje da tijesto malo odstoji na hladnom jer inače će se suviše teško valjati.
Izrezane kolačiće smjestiti na papir za pečenje, premazati jajetom pa posuti sjemenkama po želji.
Bolji su kad su malo jače slani pa ako vam se čini da ste stavili premalo soli možete ih odozgo posuti krupnom solju.

Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko dvadesetak minuta ili dok dobe lijepu zlatnu boju.


Najbolji su svježi ali dobro se drže u najlon vrećici ili dobro poklopljenoj posudi i po nekoliko dana. Ako ih ostavite vani sigurno će se posušiti pa savjetujem da ih ohlađene zatvorite na sigurno.