Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 11. studenoga 2012.

SLANI KARAMEL UMAK


Sjećate se COFFEE BEAN CARAMEL umaka?
E pa ovo je njegova domaća inačica a nek me vrag uzme ako nije isto tako dobra kao i ona kupljena. Prva asocijacija je okus Werther's original bombona, čisti svileni okus karamela, savršena hrana za dušu.


POTREBNO:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 150g šećera


Rastopiti šećer na vatri da se karamelizira neprestano miješajući. Skinuti s vatre pa dodati maslac i sol. Neprestano miješati. Kad se maslac rastopi vratiti smjesu na vatru i dodati 250 ml vrhnja i dalje neprestano miješajući na laganoj vatri  da se masa sjedini.
Može se čuvati u hladnjaku do dva tjedna.

Servirati uz razne vrste palačinki, sladoled ili bilo koji voćni biskvit.


KOMENTAR: Nisam ni slutila da je ovo toliko lako napraviti. Umak zapravo i nije slan ili je bar toliko slan koliko soli dodamo, no prstohvat se gotovo i ne osjeti a  ako vam se svidi, možete od njega napraviti VRUĆU ČOKOLADU - Jednostavno izmiješati malo umaka, malo toplog mlijeka i štangicu-dvije crne čokolade pa sve zajedno zagrijavati dok se čokolada otopi.

I još nešto. Oprez! ne lizati dok je vruće